Από την Κατερίνα Γιογάκη Li Edelkoort
Και αυτό είναι ενδιαφέρον. Γιατί αυτό που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο και είναι ίσως από τις λίγες φορές που δεν πρέπει να εστιάσουμε στο παρόν αλλά στο μέλλον.
«Η επιδημία του κορονοϊού θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση μεγέθους που δεν έχει υπάρξει ξανά αντίστοιχη αλλά θα επιτρέψει τελικά στην ανθρωπότητα να επανεξετάσει τις αξίες της».
Η Li Edelkoort, είναι μια από τις πιο πετυχημένες στο είδος της επαγγελματίες, μιας και την εμπιστεύονται γνωστοί οίκοι μόδας (και όχι μόνο), όπου ακολουθούν χωρίς δεύτερη σκέψη τις κατευθύνσεις που τους προτείνει.
Σε συνέντευξή της στο site Dezeen, δήλωσε ότι η καραντίνα που βιώνουμε είναι εκτός από κοινωνική απομόνωση αλλά και καραντίνα καταναλωτισμού.
Οι άνθρωποι θα βιώσουμε πως είναι να ζούμε με λιγότερα αγαθά, πως είναι να ταξιδεύουμε λιγότερο και τέλος θα μας κάνει να εκτιμήσουμε όσα ήδη έχουμε. Θα βρούμε την ευτυχία σε ένα ξεχασμένο βιβλίο, σε ένα τραγούδι, σε μια συνταγή μαγειρικής.
Στη συνέχεια της συνέντευξης αναφέρει:
Πρέπει να ευγνωμονούμε τον ιό αυτόν γιατί ίσως είναι η αιτία που θα επιβιώσουμε σαν είδος. Και ενώ αντιλαμβάνομαι τον πόνο που προκαλεί αυτή πανδημία, και ανήκοντας και εγώ σε ευπαθή ομάδα λόγω ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι όλο αυτό θα μας μάθει ότι πολλά πράγματα γίνονται πολύ ευκολότερα, χωρίς κόστος για τους γύρω μας ή το περιβάλλον, θα μας κάνει να εκτιμήσουμε φίλους και οικογένεια και θα μας διδάξει να είμαστε αυτάρκεις και πιο σκεπτόμενοι.
Αναφέρεται επίσης στο περιβάλλον και το πως αυτό επηρεάζεται από την πανδημία:
«Οι πρόσφατες εικόνες της ατμόσφαιρας στην Κίνα δείχνουν πως μόνο 2 μήνες περιορισμού, επέτρεψαν στον κόσμο εκεί να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Ήδη ο ιός μας διδάσκει πώς η επιβράδυνση και η διακοπή κάποιων από τις δραστηριότητες των ανθρώπων μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον.»
Και ενώ δέχεται ότι στην δύσκολη κατάσταση που όλος ο κόσμος βιώνει δεν υπάρχει άμεση θεραπεία, θεωρεί ότι αν είμαστε σοφοί- κάτι που φοβάται ότι μπορεί και να μην ισχύει- όταν περάσει όλο αυτό, πρέπει να συγκεντρώσουμε ότι έχει απομείνει και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή, σαν να γράφουμε σε μια λευκή σελίδα όντας πιο προσεκτικοί, διορατικοί και τολμηροί αυτή τη φορά.