Quantcast

TAKIM: Η ελληνική φολκ παρέχει μια αίσθηση οικειότητας και στοργής

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη

Λίγο πριν την εμφάνιση τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι ΤΑΚΙΜ μιλούν για τη μουσική τους και την πορεία τους που ταξιδεύει σε Ανατολή και Δύση.

Οι ΤΑΚΙΜ, μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μία και μοναδική συνάντηση. Η σύνδεση τους ξεκίνησε με το τραγούδι «Την ίδια στιγμή να ζούμε», το οποίο έχει ήδη κερδίσει ήδη το κοινό σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Όταν πράττουμε μουσική δηλώνουμε την πολιτιστική μας θέση απέναντι σε έναν κόσμο που έχει την τάση να ισοπεδώνει την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα.»

Για τους ΤΑΚΙΜ θα μπορούσες να πεις πολλά, αφού πρόκειται για τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς στην ελληνική μουσική παράδοση, οι οποίοι μας προτείνουν ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι με επίκεντρο τα καφέ αμάν, αρχικά αυτά της Ηπείρου, της Κωνσταντινούπολης, των Βαλκανίων και φυσικά της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, όπου μετανάστευσαν χιλιάδες άνθρωποι για μια ευνοϊκότερη ζωή. Μουσικοί που σέβονται την παράδοση, της συμπεριφέρονται με τον τρόπο που της αξίζει, χωρίς να την «πολυπειράζουν» όπως έχουν αναφέρει και οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα το ρεπερτόριό τους περιέχει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ο ήχος τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως η αναβίωση του ήχου των παλιών πόλεων, όπως η Σμύρνη, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κωνσταντινούπολη, όπου Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι μουσικοί συνυπήρχαν. Επί σκηνής, δημιουργούν ένα ταξίδι στο χρόνο και στις εποχές, με κομμάτια μέσα από τον πλούτο της παράδοσής μας!

Πώς προέκυψαν οι ΤΑΚΙΜ και πότε ήταν η πρώτη τους συνάντηση;
Οι Τακίμ ξεκίνησαν σαν μία παρέα εικοσάρηδων πριν δεκαοκτώ χρόνια, με σκοπό να παίξουν τη μουσική που αγαπούν πολύ.

Η διαφορετική δυναμική που χαρίζει το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι;
Η δυναμική της λαϊκότητας, του απλού καθημερινού ανθρώπου που περνώντας μέσα από τη μουσική και τον χορό «ανασταίνεται» και θεραπεύεται.

Πως αντιλαμβάνεστε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται προς τον ελληνικό παραδοσιακό ήχο ή ακόμα και στην ξένη folk μουσική;
Κάθε άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, όταν έρχονται τα δύσκολα απευθύνεται στη «μάνα» του κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η κάθε είδους φόλκ και ειδικά η ελληνική, παρέχει αυτή την αίσθηση οικειότητας και στοργής που πολλές φορές έχουμε ανάγκη στην ενήλικη ζωή μας.

 Η ψυχή των ΤΑΚΙΜ πέρα από τις ψυχές που έχουμε ξεχωριστά ο καθένας, υφίσταται ως μία και εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια μας.

Οι έλληνες συνθέτες και οι εκπρόσωποι του ρεμπέτικου και παραδοσιακού ρεπερτορίου, αποτελούν για εσάς βασική πηγή έμπνευσης;
Ο ανώνυμος συνθέτης και στιχουργός συμβολίζει για εμάς το συλλογικό υποσυνείδητο αυτού του λαού και εμείς απλά φέρουμε αυτά τα στοιχεία στην μουσική μας πράξη. Υπήρξαν συνθέτες, όπως οι Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Ζαμπέτας, αλλά και Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, οι οποίοι ερμήνευσαν σωστά αυτό που παρέλαβαν από τους προηγούμενους και το μετέτρεψαν σε κλασικά πλέον έργα. Για εμάς αυτό είναι παράδοση.

Ο πολιτισμικός χαρακτήρας του ήχου σας είναι δεδομένος και αυτός που μαζί με την δεξιοτεχνία σας ταξιδεύει το κοινό. Ποιές από τις εμφανίσεις σας στο εξωτερικό θα ξεχωρίζατε;
Όταν πράττουμε μουσική δηλώνουμε την πολιτισμική μας θέση απέναντι σε έναν κόσμο που έχει την τάση να ισοπεδώνει την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα. Η μουσική δεξιότητα είναι αυτονόητη όταν πρόκειται να μεταφέρεις το μήνυμα σου στο κοινό χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό. Η συναυλία μας στη Σμύρνη το 2015 με την Χαρούλα Αλεξίου ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου υπήρξε για εμάς αλλά και για την Ελλάδα μία ιστορική στιγμή αν σκεφτούμε πως 100 σχεδόν χρόνια μετά , το ελληνικό τραγούδι επέστρεψε στα ματωμένα χώματα που το γέννησαν.

Η κάθε είδους φόλκ και ειδικά η ελληνική, παρέχει αυτή την αίσθηση οικειότητας και στοργής που πολλές φορές έχουμε ανάγκη στην ενήλικη ζωή μας ..

Πως καταφέρνετε να διατηρείτε -παρόλο που είστε ένα άκρως πολυμελές σχήμα- ένα τόσο μαγικό συντονισμό χωρίς όμως να διασπάται η διαφορετικότητα και μοναδικότητα του καθενός;
Η κοινή μας πορεία μέσα στον χρόνο αλλά και η σχέση ζωής που έχει πλέον αναπτυχθεί μεταξύ μας καθιστά εύκολο , μάλιστα επιβάλλει τον αμοιβαίο σεβασμό επί σκηνής οπού όλοι είναι πρώτοι μεταξύ ίσων. Είναι κάτι που απολαμβάνουμε στο έπακρο όταν ένας από εμάς ξεχωρίζει με ένα ωραίο σόλο γιατί εκείνη τη στιγμή μας αφηγείται την δική του ιστορία.

Ελευθερία Αρβανιτάκη & Takim Band. Mία μοναδική σύμπραξη που ξεκίνησε…
Με ένα όμορφο τραγούδι του Αλέξανδρου Κτιστάκη και της Λήδας Ρουμάνη, που έδωσε και τον τίτλο της παράστασης: «Την ίδια στιγμή» και πρόκειται για αυτό ακριβώς. Την προσμονή της ένωσης δύο ανθρώπων και στη δική μας περίπτωση, πολιτισμών, με τον έρωτα ως διαχρονικό μέσο δημιουργίας και έμπνευσης.

Concept και επιμέλεια προγράμματος:

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λήδα Ρουμάνη, Θωμάς Κωνσταντίνου
Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας – Γιάννης Πετρόλιας
Φωτισμοί: Τηλέμαχος Ανδρεάδης
Οργάνωση παραγωγής: Έλλη Ρουμπέν
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA)
υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύρραχου

Συμπαραγωγή: OMMΘ – ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 – ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 | Ώρα: 21:00
Aίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)
Πληροφορίες – Προπώληση:
Τ. 2310 895.938/9 e-mail: info@tch.gr, www.tch.gr

More Stories
Macallan 200 73
Το The Macallan παρουσιάζει το TIME : SPACE Mastery στο πλαίσιο των εορτασμών για τα  200 χρόνια δεξιοτεχνίας και ιστορίας
DIDÉE.GR