Γράφει ο Δημήτρης Πέππας
Photo credits: Στέφανος Κρανάς
Ένα short trip στις Πρέσπες με το διατροφολόγο Δημήτρη Πέππα, επαναπροσδιορίζει το σεβασμό του ανθρώπου στη γη, μέσα από υψηλής διατροφικής αξίας υπερτροφές.
Οι Πρέσπες είναι ένα μέρος που δεν είναι εύκολο να περιγράψεις. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της χώρας με πλήθος σπάνιων ζώων αλλά και πυκνή βλάστηση. Οι λίμνες αυτές αποτελούν δύο από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη και βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρων η Μεγάλη. Η εντυπωσιακή ύπαρξή τους δεσπόζει στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ορεινή και λιμναία περιοχή είναι διάσημη για το φυσικό της κάλλος στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, με τη Μικρή Πρέσπα να ανήκει συνολικά στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Πρέσπα να χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία. Άλλωστε, η ομορφιά πρέπει να μοιράζεται!
Sideritis Scardica (τσάι του βουνού, βότανο των θεών)
Με τη βοήθεια του Κώστα ανεβήκαμε στα 1500 μέτρα για να βρούμε το τσάι του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο και δεν έχουν καμία σχέση με το πράσινο τσάι. Η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση, γεγονός που την έχει απαγορεύσει στις περισσότερες περιοχές. Σε 20 μέρες από τώρα η πλαγιά θα είναι κίτρινη, η συλλογή του τσαγιού θα γίνεται για 1 μήνα με την επόμενη συλλογή του να γίνεται μετά από ένα χρόνο, ακριβώς την ίδια εποχή.
Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού, έχουν ήδη γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματά του μπορούν να συνεισφέρουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας. Επιπλέον μελέτες υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού έχει τη δυνατότητα να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.
Επόμενη υπερτροφή είναι τα φασόλια Πρεσπών, που αποτελούν παραδοσιακό προϊόν της περιοχής. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ενώ ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, που οφείλεται στον τόπο, τη θερμοκρασία αλλά και στον τρόπο παραγωγής τους. Η καλλιέργεια των φασολιών και γενικά των οσπρίων που παράγουμε, είναι δύσκολη, απαιτεί αρκετή προσωπική εργασία, γνώση και αγάπη. Τα όσπρια αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος. Άλλωστε, πόση σαλάτα με κοτόπουλο και ψάρι μπορεί να φάει κάποιος…
Η ομορφιά της φύσης σου προκαλεί δέος αλλά ταυτόχρονα σε ηρεμεί. Φαίνεται πως στον πυρήνα της ύπαρξής μας, βαθιά γραμμένος στο DNA μας, υπάρχει ακόμα ο σεβασμός του ανθρώπου για τη γη και για όσα αυτή μας προσφέρει.