Quantcast
Έχοντας εγκατασταθεί στο νέο τότε εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, και πάνω από όλα επιστήμονας, ο Κων/νος Καλαμαράκης ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού. Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.

Το απόλυτο καλτ στις πιο διαχρονικές εμπορικές πινακίδες της Αθήνας

Κείμενο: Ηλίας Δήμος
Φωτογραφίες: Βασιλική Παπακωνσταντίνου

Νεοκλασικά αρχοντικά και νεόδμητες πολυκατοικίες, πολυσύχναστοι κεντρικοί δρόμοι, μικρά στενά, πλατείες και γειτονιές συνυπάρχουν αρμονικά σε μια πόλη, που μερικές δεκαετίες πιο πριν δεν θύμιζε σε τίποτα την πολύβουη πρωτεύουσα του σήμερα.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, ρετρό πινακίδες και μεγάλες διαφημιστικές ταμπέλες μιας άλλης εποχής, βρίσκονται εκεί «καρφωμένες» για να σου θυμίζουν ότι έχει μείνει λίγο… παρελθόν στην πόλη. Βίντατζ αισθητική, νέον επιγραφές και καλλιγραφικές γραμματοσειρές κοσμούν ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια, καταστήματα, βιοτεχνίες και σινεμά. Βγαλμένες σαν από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, σχεδόν παράταιρες με το σύγχρονο αστικό τοπίο, σε καλούν να σηκώσεις το βλέμμα και να τις παρατηρήσεις.

Οι περισσότερες από αυτές είναι μισοκατεστραμμένες και ξεχαρβαλωμένες, στέκονται με το ζόρι μπροστά από τα ομώνυμα εργοστάσια που παλιότερα γνώρισαν τι σήμαινε η ραγδαία ανάπτυξη. Μία βόλτα στην Πειραιώς επιβεβαιώνει πως η αφρόκρεμα εκείνης της περιόδου είχε ζήσει ένδοξες στιγμές δημιουργώντας μια βιομηχανική αίγλη.

Η ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ιδρύθηκε το 1944 από τον Ελευθέριο Δ. Μουζάκη και είχε σαν αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία κλωστών ραφής. Από το 1957 δραστηριοποιείται αποκλειστικά με το εμπόριο. Διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τα προϊόντα του Γαλλικού οίκου D.M.C. στην Ελλάδα, κατέχοντας το σύνολο σχεδόν της αγοράς.
Έχοντας εγκατασταθεί στο νέο τότε εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, και πάνω από όλα επιστήμονας, ο Κων/νος Καλαμαράκης ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού. Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα.
Μια ομάδα μετόχων ξεκινάνε το 1930 ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται.Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί και τα καταφέρνουν.
Η ιστορία της εταιρίας Παπαδοπούλου ξεκινά το 1916, όπου το πρώτο μπισκότο μοσχοβόλησε στο φούρνο της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και διέδωσε το μπισκότο στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον πρώτο φούρνο στον Λυκαβηττό το 1938 όπου έψηναν τα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ. Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρίας άνοιξε το 1940 στα Πετράλωνα.
Η «Τσοκολάτα Παυλίδου» ήταν η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα. Παρασκευάστηκε ως ρόφημα στο «γλυκισματοποιείον Παυλίδη» το 1852 και ήταν μόνο για τους «έχοντες». Η ζήτηση για το νέο αυτό γλύκισμα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί το 1876 το εργοστάσιο «Παυλίδη» στην οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα, το οποία παρασκεύαζε εκτός από τις σοκολάτες και άλλα προϊόντα, όπως σοκολατίνια και γκοφρέτες.
DIDÉE.GR