Quantcast

Gaetano Pesce: 10 + 1 πράγματα που αρκούν για να γνωρίσουμε καλύτερα τον πρωτοπόρο του σχεδιασμού

Οι έξι δεκαετίες δουλειάς του Ιταλού αρχιτέκτονα, καλλιτέχνη και σχεδιαστή Gaetano Pesce περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά έργα, εμβληματικά σχέδια επίπλων και, πιο πρόσφατα, το σκηνικό για το show της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 της Bottega Veneta.

“Μου αρέσει η ομορφιά να έχει λάθη γιατί είμαστε άνθρωποι. Η τελειότητα είναι για τις μηχανές, είναι ξεπερασμένη” .

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, η πληθωρική του δουλειά περιείχε πειραματισμούς που του επέτρεψαν να διαμορφώσει στις δημιουργίες του μια εικόνα πολύ ξεχωριστή και καινοτόμα. Ίσως όμως η πιο ριζοσπαστική του καινοτομία είναι ο συνδυασμός του σχεδιασμού με τον κοινωνικό σχολιασμό.

gaetano pesce artist bottega veneta ss 2023

Η σημαντικότητά του μέσα από 10+1 στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής του.

1. Ο Gaetano Pesce γεννήθηκε στη La Spezia το 1939 και άρχισε να εκθέτει την τέχνη του σε ηλικία 18 ετών.

2. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας και στη συνέχεια δίδαξε σε πληθώρα ιδρυμάτων όπως: στο Institut d’Architecture et d’Etudes Urbaines στο Στρασβούργο, στο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, στην Ακαδημία Domus στο Μιλάνο, στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Σάο Πάολο και στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη.

3. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1980, αφού είχε ζήσει στη Βενετία, το Λονδίνο, το Ελσίνκι και το Παρίσι. Θεωρεί τη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα το Μπρούκλιν μια περιοχή από όπου πηγάζει αστείρευτη δημιουργικότητα και καινοτομία.

“Η Νέα Υόρκη είναι το μέρος που αποτυπώνει καλύτερα τις αξίες μιας εποχής.”

αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην L’OFFICIEL USA.

gaetano pesce artist bottega veneta ss 2023
To studio του Pesce στο Μπρούκλιν.

4. Το σπίτι του βρίσκεται στο East River, γιατί αγαπά την κινητικότητα του νερού, τη λάμψη και τον πλούτο των χρωμάτων του.

 5. Ο Pesce άρχισε να πειραματίζεται με υλικά όπως η πολυουρεθάνη και η ρητίνη νωρίς στην καριέρα του και είναι αυτά τα υλικά, με τους έντονους χρωματισμούς και την ιδιαίτερη υφή, που έχουν τραβήξει καταλυτικά την προσοχή στο έργο του.

gaetano pesce artist bottega veneta ss 2023
Gaetano Pesce, “Nobody’s Perfect,” Installation

6. Τα έργα του αποτελούν μέρος των μόνιμων συλλογών μερικών από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο.

7. Είναι εραστής της αρχιτεκτονικής και των τεχνών γενικότερα, αλλά δεν του αρέσει να επισκέπτεται συχνά μουσεία ή γκαλερί τέχνης. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η πραγματικότητα και η ιστορία πίσω από τον καλλιτέχνη και τη δημιουργία.

“Η τέχνη είναι έκφραση της εποχής και σχολιασμός της επίκαιρης πραγματικότητας.”

8. Στο στούντιο του έχει μια αίθουσα με ολοκληρωμένα έργα του με χρονολογική σειρά για τους επισκέπτες, στην οποία δεν έχει πάει παρά ελάχιστες φορές για να αποφύγει οποιαδήποτε επιρροή ή σύγχυση δημιουργικού παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

9. Λατρεύει την αρχιτεκτονική, πιστεύοντας ότι εκφράζει διαθέσεις και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

gaetano pesce artist bottega veneta ss 2023
My Dear Mountains, 2022, Aspen

10. Ασχολήθηκε με την έκθεση της Bottega Veneta, μιας και πιστεύει ότι τα μουσεία και οι γκαλερί τέχνης δεν έχουν πλέον την ελευθερία να φιλοξενούν νέες ιδέες.

“Οι οίκοι μόδας μπορούν να κάνουν ό,τι τα πολιτιστικά ιδρύματα δεν μπορούν. Αυτό συνέβη με την Bottega Veneta και τον αγαπημένο δημιουργό Matthieu Blazy. Μαζί του βρήκα σεβασμό για τις ιδέες μου, που ήταν αμοιβαίος. Και πιστεύω ότι στο μέλλον θα προκύψουν και άλλες συνεργασίες με άλλους δημιουργούς, ελπίζω ενδιαφέρουσες.”

αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.

gaetano pesce artist bottega veneta ss 2023
Beijing, 2022, Bottega Veneta Spring/Summer 2023 show

11. Είναι υπέρμαχος της διαφορετικότητας. Μάλιστα το 2014, η αναδρομική του έκθεση στο MAXXI Μuseum της Ρώμης είχε τίτλο: The Time of Diversity (Η ώρα της διαφορετικότητας). Σχετικά ο ίδιος είχε σχολιάσει:

Η διαφορετικότητα μας βοηθά να επικοινωνούμε με όσους έχουν διαφορετική γνώμη από τη δική μας. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία είναι η απώλεια του δικαιώματος του λόγου, του δικαιώματος έκφρασης των πεποιθήσεων. Αν αυτό φθαρεί, ο κόσμος χάνει την αξία του.”

 

Source | L’OFFICIEL USA, Artsy, Wikipedia

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR