Quantcast
Kolmio Dining Table

H φινλανδική εταιρεία Vaarnii και η σκανδιναβική της φιλοσοφία

Η εταιρεία επίπλων Vaarnii παράγει όμορφα, απλά σχέδια χρησιμοποιώντας φινλανδικό πεύκο σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και εργοστάσια στη Φινλανδία.

Η Φινλανδία είναι μια από τις πιο πλούσιες σε βλάστηση και δασικές εκτάσεις χώρα της Ευρώπης (πάνω από τα τρία τέταρτα της έκτασης της χώρας καλύπτονται από δάση). Είναι λογικό λοιπόν το ξύλο να είναι από τα βασικά υλικά στον σχεδιασμό αντικειμένων και επίπλων.

Το φινλανδικό στούντιο Vaarnii εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτόν τον απίστευτο φυσικό πόρο.  Ιδρύθηκε το 2021 από τους Antti Hirvonen και Miklu Silvanto. “Σκοπός μας, είναι να φτιάχνουμε εντυπωσιακά αλλά απλά αντικείμενα που θα διαρκέσουν για γενιές”.

Στόχος των ιδρυτών είναι να επαναφέρουν την κατασκευή επίπλων στις βασικές αρχές: απλά αντικείμενα που δημιουργούνται από φυσικά υλικά, κατασκευασμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων. Η ομάδα συνεργατών τους χρησιμοποιεί ξύλο από άγρια δάση με βιώσιμη φιλοσοφία.

Dining Chair Dining Table Round

Η πρώτη τους συλλογή, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του London Design Festival 2021, ήταν κατασκευασμένη από πεύκο, το κωνοφόρο δέντρο που βρίσκεται στα μισά δάση της Φινλανδίας.“Το πεύκο είναι ένα ξύλο, γεμάτο φυσικό μοτίβο και χρώμα. Διαθέτει μια ακατέργαστη ομορφιά, μια δύναμη και ζεστασιά. Σε αυτή την κουλτούρα είναι που θέλουμε να επιστρέψουμε”.

Όλα τα προϊόντα τους σχεδιάζονται από συνεργαζόμενους δημιουργούς/σχεδιαστές και παράγονται από Φινλανδικά εργαστήρια και κατασκευαστές.

Ο Δανός Fredrik Paulsen, δημιούργησε την πρώτη καρέκλα τραπεζαρίας για λογαριασμό της Vaarnii. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία άρχισε να παράγει τα κρεμαστά φωτιστικά Hans του Σουηδού σχεδιαστή Hans-Agne Jakobsson σε καπλαμά πεύκου, προσθέτοντας ζεστασιά σε ένα κλασικό σχέδιο.

Alter Mirror

Παρά τους διαφορετικούς δημιουργούς τους, τα αντικείμενα της Vaarnii φέρουν το αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό του φινλανδικού σχεδιασμού, συνδυάζοντας τον μινιμαλισμό των Σκανδιναβών γειτόνων τους με τον αυστηρό σχεδιασμό.

Vaarnii

 

Source | ICON MAGAZINE

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR