Quantcast
Celebration Picasso 1973-2023

Σειρά εκθέσεων σε όλο τον κόσμο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Pablo Picasso

Η γιορτή Πικάσο, Celebration Picasso 1973-2023, που διοργανώνεται από τις κυβερνήσεις Ισπανίας και Γαλλίας, εξερευνά την πολύπλευρη ζωή και το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη. 

Ο άνθρωπος, ο μύθος, ο μισογύνης (;): οι πολλές πλευρές της ζωής και του έργου του Pablo Picasso έρχονται στο προσκήνιο φέτος, καθώς ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ γιορτάζουν την 50ή επέτειο από τον θάνατο του. Παρόλο που υπάρχει πάντα σε εξέλιξη μια έκθεση-παρουσίαση αφιερωμένη στον Picasso σε κάποιο μέρος του κόσμου (για να μην αναφερθούμε στα πολλά μουσεία που είναι αφιερωμένα στον καλλιτέχνη), το 2023 θα είναι μια χρονιά που εικάζεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Περίπου 50 εκθέσεις έχουν οργανωθεί κάτω από την “ομπρέλα” Celebration Picasso 1973-2023, με την υποστήριξη των υπουργείων πολιτισμού Ισπανίας και Γαλλίας.

Το Musée Picasso στο Παρίσι θα ξεκινήσει τους εορτασμούς με τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Paul Smith, να επιμελείται την έκθεση με έργα του Ισπανού δασκάλου αναμεμειγμένα με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών όπως Mickalene Thomas και Chéri Samba (7 Μαρτίου-6 Αυγούστου).

Το Museo Picasso στη Μάλαγα, το οποίο γιορτάζει και τη δική του 20η επέτειο, θα παρουσιάσει την έκθεση Picasso: Matter and Body (8 Μαΐου-10 Σεπτεμβρίου), η οποία αργότερα θα ταξιδέψει στο Guggenheim Bilbao (29 Σεπτεμβρίου-14 Ιανουαρίου 2024). Η γλυπτική θεωρείται συχνά ως δευτερεύουσα ενασχόληση του Πικάσο, αλλά αυτή η έκθεση, που επιμελείται η πρώτη διευθύντρια του μουσείου, Carmen Giménez, θα έχει ως στόχο να δείξει ότι τα γλυπτά που δημιούργησε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου του.

Pablo Picasso Sculptures 1

Δύο μικρότερες εκθέσεις στο Musée Magnelli-Musée de la céramique-Vallauris (6 Μαΐου-30 Οκτωβρίου) και στο Museu del Disseny de Barcelona (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) θα παρουσιάσουν έργα από την ενασχόληση του Picasso με τη γλυπτική.

Το 2018, το ίδρυμα Tate , σε συνεργασία με το Musée Picasso, επικεντρώθηκε σε ένα μόνο έτος της καριέρας του καλλιτέχνη και επιμελήθηκε την έκθεση Picasso 1932. Μια παρόμοια έκθεση με παρόμοια προσέγγιση, εστιάζοντας δήλαδη σε μια κομβική χρονιά, θα παρουσιαστεί από το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía στη Μαδρίτη με τίτλο Picasso 1906: the Turning Point (14 Νοεμβρίου-4 Μαρτίου 2024).

self portrait with palette 1

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) θα κάνει ένα βήμα παραπέρα και θα φιλοξενήσει την έκθεση Picasso in Fontainebleau (1 Οκτωβρίου-2 Φεβρουαρίου 2024), εστιάζοντας σε μόλις τρεις μήνες της καριέρας του καλλιτέχνη. “Η απόφαση του Picasso να ζωγραφίσει, σχεδόν ταυτόχρονα, τους εκπληκτικά διαφορετικούς πίνακες Three Musicians at the Spring και Three Women at the Spring, το καλοκαίρι του 1921 συνεχίζει να εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα και να σηματοδοτεί την καλλιτεχνική εξέλιξη και τη στυλιστική συνέπεια του καλλιτέχνη”, λέει η Anne Umland, επιμελήτρια της έκθεσης. Η έκθεση θα περιλαμβάνει προπαρασκευαστικούς πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και φωτογραφίες από εκείνο το καλοκαίρι που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί.

Picasso three musicians 1536x1359 1 three women at the spring 1

Πολλά μουσεία έχουν οργανώσει εκθέσεις που συνδυάζουν τον Picasso με άλλους καλλιτέχνες, είτε με εκείνους που τον επηρέασαν, όπως ο El Greco (Museo Nacional del Prado, Μαδρίτη, 13 Ιουνίου-17 Σεπτεμβρίου) και ο Nicolas Poussin (Musée des Beaux-Arts de Lyon, μέχρι 5 Μαρτίου) ή με σύγχρονους όπως ο Joan Miró (Museu Picasso, Βαρκελώνη, 19 Οκτωβρίου-25 Φεβρουαρίου 2024) και ο Max Beckmann (Von der Heydt-Museum Wuppertal, 17 Σεπτεμβρίου-7 Ιανουαρίου 2024).

Το Musée du Luxembourg στο Παρίσι θα εμβαθύνει στην αμοιβαία επιρροή και φιλία που είχε ο Picasso με την Αμερικανίδα συγγραφέα Gertrude Stein (13 Σεπτεμβρίου-28 Ιανουαρίου 2024).

Αρκετές εκθέσεις θα ρίξουν φως στις αμφιλεγόμενες σχέσεις του Picasso με τις γυναίκες. Στο Kunstmuseum Pablo Picasso Münster (μέχρι τις 21 Ιανουαρίου) θα πραγματοποιηθεί αφήγηση της ιστορίας των σχέσεων του καλλιτέχνη με την Fernande Olivier (γνωστή ως πρώτη μούσα του Picasso) και τη Françoise Gilot (η οποία απέκτησε δυο παιδιά μαζί του), οι οποίες δημοσίευσαν απομνημονεύματα από την εποχή που σχετίζονταν με τον καλλιτέχνη. Και οι δύο γυναίκες εμφανίζονται σε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Picasso αλλά οι σχέσεις τους ήταν ταραχώδεις.

Το Fondation Beyeler στην Ελβετία θα φιλοξενήσει έκθεση με τους τελευταίους πίνακες του καλλιτέχνη (19 Φεβρουαρίου-1 Μαΐου), οι οποίοι επίσης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αναπαράσταση των γυναικών στην τέχνη, σύμφωνα με δελτίο τύπου του μουσείου. Αυτή η πλευρά του Picasso θα εξερευνηθεί περαιτέρω από το Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης (2 Ιουνίου-24 Σεπτεμβρίου) σε μια έκθεση που συνεπιμελείται η κωμικός από την Αυστραλία Hannah Gadsby, η οποία θα εντρυφήσει στο έργο του Picasso μέσα από μια φεμινιστική ματιά και θα εμβαθύνει στα αλληλένδετα θέματα μισογυνισμού, αρρενωπότητας, δημιουργικότητας και ιδιοφυΐας, γύρω από μια περίπλοκη, μυθοποιημένη φιγούρα όπως ο Picasso, σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου. Η έκθεση επίσης θα συνδυάσει το έργο του Picasso με αυτό των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών, όπως η Cindy Sherman, η Kiki Smith και η Ana Mendieta.

Source | The Art Newspaper

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR