Quantcast
Kostas Vogiatzoglou Didee 2

Κώστας Βογιατζόγλου-Βογιατζόπουλος: «Αυτή τη χρονιά ας αγαπήσουμε το σώμα μας όπως πραγματικά του αξίζει»

O Κώστας Βογιατζόγλου-Βογιατζόπουλος, Managing Director της Technogym του Ομίλου Fais στην Ελλάδα, μιλά για την ομορφιά που βρίσκει κανείς στη φιλοσοφία του wellness, μια φιλοσοφία που στον πυρήνα της έχει τον σεβασμό προς το σώμα μας. 

Για τον ίδιο, που μετρά 16 χρόνια από τη στιγμή που έβαλε το fitness στη ζωή του και το αγάπησε τόσο που «έχτισε» πάνω του μια νέα επαγγελματική πορεία, η ενασχόλησή μας με το σώμα μας δεν γίνεται επ ουδενί να είναι μια σχέση τιμωρητική, αλλά μία «επένδυση» με στόχο την ποιοτική μακροζωία. 

Τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια και διεθνή αρθρογραφία συναντάμε συχνά τον όρο wellness, η αναπαραγωγή του όμως είναι, ομολογουμένως, αποσπασματική. Θεωρείς ότι έχουμε  κατανοήσει τι σημαίνει wellness ή social και παραδοσιακά media μας έχουν αποπροσανατολίσει άθελά τους;
Θα τολμούσα να πω ότι ίσως με την “υπερχρήση” του όρου να έχουμε χάσει την τρισδιάστατη έννοιά του και να την έχουμε λίγο υποβαθμίσει και αυτό γιατί, καταρχάς πρέπει να πούμε ότι το wellness είναι κατάσταση, η οποία μάλιστα  για να συντελεστεί  πρέπει να συνυπάρξουν ισορροπημένα 3 άλλες συνθήκες. Αυτές δεν είναι άλλες από την άσκηση –  όποια της μορφή, την διατροφή και φυσικά μια ισορροπημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή που μας επιτρέπει να λειτουργούμε χωρίς μεγάλα άγχη, φροντίζοντας να περνάει καλά και το “πνεύμα” μας.  Αυτό είναι το τρίπτυχο που μας οδηγεί σε ένα wellness lifestyle και αυτές τις 3 έννοιες ξεχωριστά θα πρέπει να φροντίζουμε να κρατάμε σε καλά επίπεδα στην καθημερινότητα μας. Δεν θα το έλεγε και εύκολο κάνεις με του ρυθμούς της ζωή που έχουμε όλοι. 

Ακριβώς. Με δεδομένη αυτή την  έντονη καθημερινότητα που βιώνει ένας σύγχρονος άνθρωπος όμως, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πιο ισορροπημένου τρόπου ζωής;
Το επιτακτική ίσως δεν περιγράφει την σημαντικότητα. Θα έλεγα σχεδόν υποχρεωτική. Σε προσωπικό επίπεδο, θα είμαι ειλικρινής και θα σας πω ότι δεν ξέρω πως θα κατάφερνα να ανταπεξέλθω αν δεν είχα αυτόν τον τρόπο ζωής. 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ίσως μέσα από την πίεση της καθημερινής ζωής πιστεύει πώς το wellness απαιτεί χρόνο και ενδεχομένως χρήματα τα οποία δεν διαθέτει;
Το wellness απαιτεί χρόνο, δεν θα πω ψέματα για αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην απαιτεί χρόνο στην ζωή μας. Με τον χρόνο πληρώνουμε τα πάντα, όχι με το χρήμα. Άρα χρόνο πρέπει να βρούμε. Είναι υποχρέωσή  μας αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα στην ζωή μας, τώρα και στο μέλλον. Το wellness είναι μια μακροχρόνια επένδυση που στην πραγματικότητα την εξαργυρώνουμε μετά από πολλά χρόνια, την στιγμή που το σώμα το έχει ανάγκη. Ένα wellness lifestyle μας εξασφαλίζει την μακροζωία που όλοι επιθυμούμε αλλά με ποιότητα. Τι να το κάνω να ζήσω μέχρι τα 100, αν δεν μπορώ να περπατήσω μόνος μου; 

Kostas Vogiatzoglou Didee 1

Μπορεί το wellness να ορίσει την προσωπικότητα ενός ατόμου;
Να ορίσει θα έλεγα ίσως όχι, αλλά να διαμορφώσει ναι, σίγουρα. Ξέρετε  είναι δύσκολο να απομονώσεις τις αξίες που διέπουν φιλοσοφίες. Για παράδειγμα, όταν κάποιος κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει πειθαρχία. Οι περισσότεροι αθλητές στην συνέχεια της ζωής τους διέπονται από αυτή. Το wellness είναι φιλοσοφία. Αν λοιπόν κάποιος έχει φτάσει στο σημείο να έχει ενσωματώσει στην ζωή του το wellness, θα πρέπει να έχει το έχει φιλοσοφήσει και για να το ενστερνιστεί, θα το έχει κάνει μετά από μια μεγάλη παραδοχή και αυτή η παραδοχή για μένα είναι ότι η ύπαρξη μας και το σώμα μας αξίζουν τον σεβασμό μας – όταν φτάσεις σε αυτή την ειλικρινή παραδοχή, το να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου είναι μονόδρομος. 

Ποια είναι ομορφιά που βρίσκει κανείς στον τρόπο ζωής που διέπεται από την φιλοσοφία του wellness;
Η ενέργεια που νιώθεις και η ενσυναίσθηση που έχεις για το σώμα σου και τα όρια του. Αυτή η αίσθηση που σου δημιουργείται, άλλα είναι και αλήθεια, όπως σχεδόν όλη η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε με τον COVID-19,  ότι στα δύσκολα, το σώμα σου, δεν θα σε εγκαταλείψει. 

Για χρόνια η γυμναστική είχε ταυτιστεί περισσότερο με την απώλεια κιλών παρά με το well being. Έχουν γίνει βήματα, ωστόσο φαίνεται πως είναι δύσκολο να σπάσει η σύνδεση ανάμεσα στον όρο “fit” και το “τέλειο σώμα”. Κατά τι γνώμη σου, πώς θα τα καταφέρουμε να σπάσουμε αυτό το στεγανό;
Το υγιές σώμα σίγουρα δεν είναι το “τέλειο σώμα”.  Ειδικά αν αυτό το τέλειο σώμα είναι αποτέλεσμα μια αυστηρής διατροφής – όχι ισορροπημένης δηλαδή και καταπονητικής άσκησης. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δεν μιλάμε για wellness. Το αποτέλεσμα ενός  όμορφου, υγιούς σώματος χωρίς υπερβολές, πιστέψτε με, έρχεται μόνο του με τον χρόνο, όταν η διατροφή και η άσκηση γίνονται συνήθεια και όχι καταναγκασμός. 

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να αγκαλιάσουμε το fitness πέρα από τη γυμναστική στο γυμναστήριο;
Νομίζω ότι τα γυμναστήρια είναι ένα από τα πολλά σημεία “κατανάλωσης” της άσκησης σήμερα. Θα λέγαμε ότι σήμερα μιλάμε για την έννοια του “wellness on the go”. Η δυνατότητα δηλαδή να μπορώ να γυμνάζομαι όπου και αν είμαι. indoors, outdoors, στο γυμναστήριο, στο ξενοδοχείο, στις διακοπές μου να μπορώ να καταγράφω κάθε μου αθλητική δραστηριότητα και να παρατηρώ την πρόοδό μου.  Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε σύμμαχό μας την τεχνολογία. Για παράδειγμα με το νέο TECHNOGYM App και την AI τεχνολογία του μπορώ εγώ και η μητέρα μου να βρίσκουμε αυτό  που ταιριάζει στις ανάγκες μας μέσα από ένα πλούσιο content 2000+ workouts από yoga, pliates έως boxing και sleep meditation και να ασκούμαστε την στιγμή που εμείς θέλουμε σε όποιο σημείο θέλουμε και αυτό μπορεί να είναι από το γυμναστήριο, το σαλόνι μας ή σε μια ωραία παραλία το ηλιοβασίλεμα. 

Τις περιόδους που για λόγους εποχικότητας αλλάζει λίγο η διατροφή μας θέτουμε ως στόχο της επόμενης μέρας και πάλι το “τέλειο σώμα”. Πώς θα καταφέρουμε από ένα “resolution” που μας έχει μάθει να αντιμετωπίζουμε τιμωρητικά το σώμα μας, να περάσουμε στην απόφαση για ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής;
Φέτος λοιπόν, έτσι για να κάνουμε την διαφορά, ας μην ευχηθούμε να ξεκινήσουμε γυμναστήριο και δίαιτα από τη νέα χρονιά. Ας ευχηθούμε να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και να φροντίσουμε το σώμα μας όπως πραγματικά του αξίζει για να μπορεί και αυτό όταν θα έρθουν τα δύσκολα να είναι “εκεί” για εμάς. 


Συνέντευξη Φιλίππα Δημητριάδη
Φωτογράφιση Ιωάννα Χατζηανδρέου

More Stories
MOSCHINO FW24 Master MO 8 Logo scaled (1)
MOSCHINO FALL-WINTER 2024 COLLEZIONE 0 by ADRIAN APPIOLAZA
DIDÉE.GR