Quantcast
balenciaga 14 0 1

Balenciaga in Black: Η έκθεση που εξερευνά την αγάπη του Cristóbal Balenciaga στο μαύρο

H έκθεση “Balenciaga in Black” στο Kunstmuseum Den Haag στη Χάγη, παρουσιάζει δημιουργίες του Cristóbal Balenciaga και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στον ταλαντούχο couturier. 

Το Kunstmuseum Den Haag είναι το κατάλληλο μέρος στην Ολλανδία για την πρώτη και μεγαλύτερη έκθεση του έργου του μοντερνιστή της μόδας, Cristóbal Balenciaga. Η έκθεση Balenciaga in Blackδιαθέσιμη έως τις 5 Μαρτίου 2023- εστιάζει στην ευλάβεια του αείμνηστου couturier στο μαύρο χρώμα.

balenciaga 10 1

Η έκθεση παρουσιάζει 65 κομμάτια υψηλής ραπτικής από τις δεκαετίες 1930-1960, 57 φωτογραφίες, σκίτσα και σχέδια, έξι καπέλα και πέντε κολιέ, τοποθετημένα σε 15 αίθουσες.

Γράφοντας στον Guardian την εποχή του θανάτου του σχεδιαστή πριν από πενήντα χρόνια, η Alison Settle είχε παρατηρήσει μια καθαρότητα γραμμής στο έργο του που έμοιαζε περισσότερο με γλυπτική παρά με σχεδιασμό ρούχων. Παρακολουθώντας ένα από τα σόου του μετά τον πόλεμο, είχε αναφέρει: “Όσο έβλεπα τη συλλογή συνειδητοποίησα ότι δεν έβλεπα απλά ρούχα, αλλά έργα τέχνης. Επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική αντίληψη κομψότητας.”

Στα εκθέματα υπάρχουν και δανεικά κομμάτια από το Palais Galliera (μουσείο μόδας στο Παρίσι) και το Maison Balenciaga.

Πρόκειται για μια έκθεση που αναδεικνύει μια εκδοχή των ρούχων μακριά από το σώμα και τη εναλλαγή των εποχών εστιάζοντας στη γλυπτική τους φύση. Ο σιωπηλός φωτισμός και ο τρόπος παρουσίασης ενθαρρύνουν τη γαλήνη και την ευλάβεια.

balenciaga 21 1

Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε γυάλινες βιτρίνες ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν ημιτελείς τουαλέτες, γεμάτες με ασημένιες καρφίτσες και χειρόγραφες σημειώσεις με κιμωλία. Ρούχα από πολυτελή υφάσματα και περίτεχνες λεπτομέρειες που την ίδια στιγμή έχουν το χαρακτήρα του κλασικού αλλά και του μοντέρνου, μια κληρονομιά που παραμένει στα χέρια του καλλιτεχνικού διευθυντή Demna Gvasalia.

Το μαύρο περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Είναι άμεσο και διακριτικό ενώ για πολλούς λαούς συμβολίζει την αίσθηση της απελευθέρωσης και την καθολική ευσέβεια. Για τον Balenciaga το μαύρο ήταν η ταυτότητα του έργου του συμβολίζοντας την πολυτελή λιτότητα στη μόδα.

balenciaga 12 1

Source | Wallpaper Mag

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR