Quantcast
1654886110 janis joplin hotel chelsea legacy reopening

Hotel Chelsea: Το θρυλικό σημείο συνάντησης της αμερικανικής τέχνης & κουλτούρας

Το ξενοδοχείο Chelsea βρίσκεται στους 23 δρόμους (West 23rd street) κρυμμένο μεταξύ της έβδομης και της όγδοης λεωφόρου του Chelsea, στο Μανχάταν. Το ξενοδοχείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1884, και φιλοξένησε μια θρυλική λίστα με αστέρες του κινηματογράφου, rock n’ rollers και θρύλους του 20ου αιώνα. Γνωστό για την κάθε άλλο παρά βαρετή και αμφιλεγόμενη ιστορία του, αποτελούσε ένα μποέμ καταφύγιο για γενιές καλλιτεχνών, συγγραφέων και ελεύθερων στοχαστών από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι επισκέπτες του ξενοδοχείου ήταν φιγούρες από το προσκήνιο της τέχνης, της μουσικής, της λογοτεχνίας, της μόδας, του κινηματογράφου και όχι μόνο. Εμβληματικά πρόσωπα της εποχής-όπως Mark Twain, Jack Kerouac, Stanley Kubrick, Jim Morrison, Patti Smith, Janis Joplin, Iggy Pop, Andy Warhol, οι οποίοι δημιουργούσαν τον παλμό των πολιτιστικών γεγονότων της εποχής ήταν μερικοί από εκείνους που περιπλανήθηκαν στα ζωηρά τείχη του ξενοδοχείου για σχεδόν εκατό χρόνια.

1654886114 andy warhol hotel chelsea legacy reopening

1654886110 janis joplin hotel chelsea legacy reopening

Ο Arthur Miller, κάτοικος του ξενοδοχείου για έξι χρόνια μετά το διαζύγιό του από τη Μέριλιν Μονρό, είχε πει: “Αυτό το ξενοδοχείο δεν ανήκει στην Αμερική. Δεν υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες, κανόνες και ντροπή”.

Το ξενοδοχείο Chelsea ήταν το μέρος που απλά  περνώντας τις πόρτες του, μπορούσες να “ανέβεις” ψηλά. Η Viva, αστέρι του Warholian film Chelsea Girls περνούσε ώρες στο λόμπι, ο Mark Rothko εγκατέστησε το στούντιο του στην τραπεζαρία και οι ποιητές William Boroughs και Allen Ginsberg ήταν μόνιμα μεθυσμένοι στο μπαρ. Η Edie Sedgwick είχε κατά λάθος βάλει φωτιά,  ενώ ο punk rocker Dee Dee Ramone κυκλοφορούσε στις σπειροειδείς σκάλες του ξενοδοχείου, γυμνός.

Edie Sedgewick Andy Warhol Chelsea Girls kidsofdada article grandeΟι folk μουσικοί  Leonard Cohen και Bob Dylan τραγούδησαν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους εκεί δημιουργώντας έναν αέρα ποιητικό.

Leonard Cohen Chelsea Hotel 1974 kidsofdada article grande

Αν και ο ρομαντισμός του κτιρίου έχει χαθεί, αυτό συνεχίζει να αποτελεί μια χρονοκάψουλα για τους νοσταλγούς. Το κινηματογραφικό film Chelsea Walls του Ethan Hawke παρουσιάζει μια πιο μοντέρνα εμπειρία στο ξενοδοχείο, όταν ήταν ακόμα ένας κόμβος δημιουργικότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κάπως έτσι το ξενοδοχείο έγινε ο ορισμός του avant-garde της εποχής ενώ συνεχίζει να αποτελεί εμβληματικό ορόσημο της Νέας Υόρκης.

Σήμερα, η γειτονιά Chelsea της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να είναι ένα μέρος που προσελκύει πρωτοπόρους και αντικομφορμιστές, με το ξενοδοχείο να στέκεται ως σύμβολο αυτής της ενέργειας.

Το ξενοδοχείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις αρχές του 2023.

Source| L’OFFICIEL USA

More Stories
66c33f566926f62c821dc2b5f47f94f3
Ένα ατμοσφαιρικό διαμέρισμα στο Λονδίνο όπου δεσπόζει το βαθύ πράσινο
DIDÉE.GR