Quantcast
roisin pierce daragh soden atmos horizontal lead 1280x720 1

Róisín Pierce: Η Ιρλανδή φιναλίστ του βραβείου LVMH 2022

Το βραβείο LVMH είναι το μεγαλύτερο βραβείο που μπορεί να κερδίσει ένας νέος σχεδιαστής, τόσο για το ταλέντο του όσο και για την καινοτομία του.

H Róisín Pierce, η σχεδιάστρια του ομώνυμου brand γυναικείων ενδυμάτων με έδρα την Ιρλανδία, εξερευνά την παράδοση της χειροτεχνίας και την ιστορία των Ιρλανδών γυναικών, αφοσιωμένη στη μίξη χειροποίητων και καινοτόμων τεχνικών, με σεβασμό πάντα στην κληρονομιά και στην τέχνη.

1653428012 1 rosinpierce

Οι αιθέριες, χειροποίητες δημιουργίες της 25χρονης σχεδιάστριας με τα κόκκινα μαλλιά έχουν μια “αγγελική” έως και απόκοσμη ποιότητα. Δουλεύει κυρίως με λευκά υφάσματα ενώ εκπλήσσει με την επιδεξιότητά της σε σχήματα και υφές.

1653428180 3 rosinpierce
Η τεχνική της – το να “πλέκει” μεταξύ τους λωρίδες και τετράγωνα υφάσματα- είναι μια διαδικασία που η ίδια θεωρεί αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη. Η συγκεκριμένη τεχνική γεννήθηκε από την επιθυμία της ίδιας της σχεδιάστριας να παράγει ρούχα με τη μικρότερη δυνατή σπατάλη. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργίες οι οποίες αποτελούνται από μικρά κομμάτια υφάσματος τα οποία “υφαίνονται” το ένα πάνω στο άλλο. “Είναι μια τεχνική που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις. Είναι βιώσιμη, αλλά δεν την ακολουθώ μόνο για χάρη της βιωσιμότητας. Με ωφελεί ως σχεδιάστρια”, σημειώνει η ίδια σε συνέντευξή της στο L’OFFICIEL USA, ενώ συμπληρώνει: “Στην πράξη, το ύφασμα μπορεί να μην ακουμπά πάντα όμορφα στο σώμα, αλλά η πολυπλοκότητα που προέρχεται από τη μέθοδο οδηγεί σε εξερεύνηση πέρα ​​από τις τυπικές σιλουέτες.”

“Έχω δωμάτια γεμάτα δείγματα σε αυτό το σπίτι… παλιές συλλογές , ημιτελή projects. Είναι πολύ ωραίο όταν βλέπω κάτι από την πρώτη συλλογή και παρατηρώ κάτι παρόμοιο στη νέα συλλογή. Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά μπορώ να τις αναγνωρίσω μόνο εγώ”.
Μεγάλο μέρος του έργου της Pierce είναι βαθιά συνδεδεμένο με την ιρλανδική κληρονομιά της τόσο στην παραγωγή όσο και στην έμπνευση.

Το 2019, η Pierce κέρδισε το βραβείο Métiers d’art της Chanel στο Φεστιβάλ Hyères, το οποίο της επέτρεψε να συνεργαστεί με τα ατελιέ του γαλλικού οίκου μόδας σε μια συλλογή floral αντικειμένων, με τίτλο Bláthanna Fiáin (Wildflowers).

Τον Νοέμβριο του 2021 δημιούργησε το Two For Joy. “Ήταν μια πολύ πιο φωτεινή συλλογή, εμπνευσμένη από πολύ χαρούμενες αναμνήσεις που είχα ως παιδί”, λέει. Η χρήση του σατέν, ενώ εξακολουθούσε να παραμένει σταθερή στη χαρακτηριστική λευκή παλέτα της, έδωσε στα κομμάτια έναν “μαγικό” τόνο.

Η Pierce μέσα από τη δουλειά της άδραξε την ευκαιρία όχι μόνο να μελετήσει την ιστορία, αλλά και να προστατεύσει την κληρονομιά της. “Ξεκίνησα μια πρωτοβουλία να διδάξω τους νέους στην κατασκευή της ιρλανδικής δαντέλας. Κάτι πολύ μικρό, που αξίζει να διατηρηθεί ζωντανό. Θέλω οι νεότεροι να μπορούν να το συνεχίσουν.”1653428215 4 rosinpierce

Ενώ πολλοί σχεδιαστές τελικά ενδίδουν στη βαρυτική έλξη του κόσμου της μόδας, μετακομίζοντας σε πόλεις- κόμβους όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, η Pierce παραμένει σταθερά στο Δουβλίνο – κοντά στους τεχνίτες με τους οποίους συνεργάζεται. “Είναι λίγο στρατηγικό από την πλευρά μου και σίγουρα απελευθερωτικό”, εξηγεί.

“Φανταζόμουν ότι τα ρούχα μου θα τα προτιμούσαν περισσότερο οι ανθρώποι του κόσμου της τέχνης ή του σχεδιασμού. Αυτοί θα τα εκτιμούσαν. Αλλά έχουν αρχίσει να προσελκύουν ένα απροσδόκητο εύρος πελατών – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εμπόρων λιανικής όπως το Nordstrom”, ​​λέει.

Σχετικά με το πολυπόθητο βραβείο LVMH αναφέρει:  “Όντας στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους σχεδιαστές, τους παρατηρούσα. Αρκετοί ήταν λίγο νευρικοί. Εγώ όχι. Χαμογελούσα και σκεφτόμουν ότι εδώ ακριβώς θέλω να είμαι”.

1653428109 2 rosinpierce

Κλείνοντας, σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια αναφέρει: “Απλώς θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Για να δώσω το καλύτερο υλικό εκεί έξω. Αυτό θέλω”.

Αυτήν τη στιγμή, η Pierce σχεδιάζει την τέταρτη συλλογή της.

Νικητής του LVMH βραβείου για το 2022 είναι ο 25χρονος Βρετανός Steven Stokey Daley.

Source| L’ OFFICIEL USA

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR