Quantcast
castello cube in central park@660x550

Ο χρυσός κύβος 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτέθηκε στο Central Park

Έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Niclas Castello, ο χρυσός κύβος αποτέλεσε ένα παράδοξο έκθεμα στη μέση του Central Park της Νέας Υόρκης. Με βάρος πάνω από 400 λίβρες, ο κύβος είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από χρυσό 24 καρατίων και αξίζει 11,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο -πνευματικό τέκνο του Γερμανού καλλιτέχνη ο οποίος είπε στο Artnet News ότι ήθελε να “δημιουργήσει κάτι που είναι πέρα ​​από τον κόσμο μας – που είναι άυλο”- προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Οι αντανακλάσεις και η τοποθέτηση στο παγωμένο έδαφος εντυπωσίασαν ενώ σε άλλους έκανε κακή εντύπωση η απλή του εμφάνιση και η ποσότητα του χρυσού που καταναλώθηκε για ένα “μετριοπαθές” αντικείμενο, όπως είπαν στους ΝΥΤ.

Η επάνω όψη του κύβου φαινόταν ολισθηρή και λεπτή σαν λάμψη βρόχινου νερού, αντανακλώντας τη γραμμή των δέντρων. Υπήρχαν μερικά μικρά μαύρα σημάδια που έμειναν στο μαλακό μέταλλο από τη συμπιεσμένη άμμο στην οποία είχε διαμορφωθεί ο κύβος στο Aarau της Ελβετίας. Οι άκρες φαίνονταν αιχμηρές αλλά και, κατά κάποιο τρόπο, ήπιες. Αυτός είναι και ο λόγος που αρέσει στους ανθρώπους ο χρυσός.

Αυτό για το οποίο πραγματικά μιλά ο «κύβος Castello» είναι η αυτοσυντηρούμενη δύναμη του κεφαλαίου. Εάν έχεις τους πόρους για να πάρεις χρυσό αξίας 10 ή 11 εκατομμυρίων δολαρίων από μια τράπεζα στην Ελβετία – όπως έκανε ο Castello – και μετά να πληρώσεις ένα χυτήριο για να τον διαμορφώσει σε κύβο και τελικά να το στείλεις  στο πιο δημοφιλές πάρκο στη χρηματοοικονομική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου, μπορείς να τραβήξεις την προσοχή, να κάνεις τους ανθρώπους να τον κοιτάξουν, να τον σχολιάσουν και τελικά να τον πουλήσεις πλέον ως εμπειρία και όχι ως χρυσό.

Συμπτωματικά, ο Cattelan είχε ήδη εκθέσει ένα παρόμοιο γλυπτό στη Νέα Υόρκη – μια χρυσή τουαλέτα – στο Guggenheim το 2016, καθιστώντας το έργο του Castello ενδιαφέρον αλλά όχι εντελώς πρωτότυπο, κατά πάσα πιθανότητα.

Το γλυπτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιωτικό χώρο στη Wall Street.

https hypebeast.com image 2022 02 castello gold cube central park niclas castello 1 https hypebeast.com image 2022 02 castello gold cube central park niclas castello 2 https hypebeast.com image 2022 02 castello gold cube central park niclas castello 3 castello cube in central park@660

Source | Hypebeast, The New York Times

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR