Quantcast

Σκιαγραφώντας τον δημιουργικό κόσμο του Matthieu Blazy

1

Τον φετινό Νοέμβρη ο Matthieu Blazy ανακοινώθηκε ως ο νέος creative director της Bottega Veneta και παρόλο που δεν γνωρίζουμε πολλά για εκείνον, δεν θα μπορούσε κανείς να τον θεωρήσει πρωτάρη στη βιομηχανία της μόδας.

Λίγες μόνο ώρες μετά την αποκάλυψη, έγινε γνωστό ότι η πρώτη συλλογή του σχεδιαστή θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1984. Σπούδασε στο Βέλγιο. Εργάστηκε υπό την κηδεμονία του Raf Simons στην ομώνυμη εταιρεία του Βέλγου στα χρόνια της μαθήτευσής του, προτού ξανασυναντηθεί μαζί του κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης- εντελώς υποτιμημένης θητείας του στον Calvin Klein.

Ασχολήθηκε με το σχέδιο και τη ραπτική, δουλεύοντας στη σειρά Artisanal του Maison Martin Margiela και στη συνέχεια μετακόμισε στη Céline, λειτουργώντας υπό την P. Philo και δίπλα στον Lee ως  σχεδιαστής πλέον. Είναι στην οικογένεια της Bottega Veneta από το 2020.

Σίγουρα ένας σχεδιαστής στο ρόλο του δημιουργικού διευθυντή σε έναν μεγάλο οίκο είναι προνόμιο. Ο Blazy σε αντίθεση με πολλούς από τους “ηχηρούς” δημιουργικούς διευθυντές  που διορίστηκαν πρόσφατα, είναι από τους πιο κοντινούς στον ουσιαστικό κόσμο της μόδας με τα σχέδιά του να είναι το αποκορύφωμα.

Ήταν στον Maison Martin Margiela όπου ο Blazy άρχισε πραγματικά να τραβάει τα βλέμματα. Μου αρέσουν τα ρούχα που φοριούνται και χρησιμοποιούνται, είχε πει στο Document Journal το 2015.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από κάτι που δεν φοριέται, είναι απλώς άχρηστο. M.B.

Η δουλειά μου στον ΜΜΜ ήταν η πρώτη στην οποία μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πάθος μου για vintage ρούχα. Λατρεύω το vintage γιατί είναι κάτι πολύ μοναδικό, συχνά χωρίς επωνυμία και εντελώς συναισθηματικό, αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.  Παρά τις προσπάθειές του να μείνει στην αφάνεια (αυτή είναι μια πολιτική της εταιρείας, η οποία αποδίδει όλη τη δουλειά στο σύνολο και όχι στο άτομο), η Suzy Menkes έκανε γνωστό τον 30χρονο -τότε- σχεδιαστή στον ευρύτερο κόσμο της μόδας. Δεν μπορείς να κρατήσεις ένα τέτοιο ταλέντο κρυφό, έγραψε σε μια κριτική για τη βρετανική Vogue, χαρακτηρίζοντας τη συλλογή του ως εξαιρετική.

1637034599 bv2

Κάθε φορά που κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα κάποιου άλλου, υπάρχει πάντα η τάση να συγκρίνεται με τον προκάτοχο. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα για τον Blazy, κάτι που θα άφηνε να εννοηθεί ότι, όπως και ο Lee, προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι διαφορετικός. Είναι προσγειωμένος και μακριά από τη φανφάρα που μαστίζει μεγάλο μέρος της πλατφόρμας στις μέρες μας.

Παρόλο που ο Blazy είναι περισσότερο από ικανός να βάλει τη δική του σφραγίδα στη Bottega Veneta, φαίνεται ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά. Αυτό είναι λογικό μιας και είναι δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στη φιλοσοφία του Lee.

Το σίγουρο είναι η κοινότητα της μόδας θέλει να δει ενδιαφέροντα ρούχα και να επηρεαστεί από το ντιζάιν και όχι από το ποιος το φοράει. Και για το λόγο αυτό, η Bottega Veneta έκλεισε το τέλειο ραντεβού με τον Blazy.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR