Quantcast
tokyo

Η αρχιτεκτονική των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο 2020 ξεκινούν σήμερα, με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας, και το ενδιαφέρον εκτός από τα αθλήματα, τους αθλητές και τις επιδόσεις τους, συγκεντρώνουν οι αρχιτεκτονικοί χώροι όπως κτίρια από Ιάπωνες αρχιτέκτονες (Kengo Kuma, Kenzo Tange, Fumihiko Maki κλπ).

Εκτός από κάποια συγκεκριμένα αθλητικά κέντρα όπως αυτά για τον υγρό στίβο, την ενόργανη και το βόλεϊ, τα υπόλοιπα αρχιτεκτονήματα των Αγώνων περιλαμβάνουν αρκετούς χώρους που ολοκληρώθηκαν για τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964.

Το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 είναι το νέο, οβάλ -χωρητικότητας 68.000 ατόμων- Ιαπωνικό Εθνικό Στάδιο που σχεδιάστηκε από τον Kengo Kuma και το οποίο περιβάλλεται από φυτά και δέντρα.

Το γήπεδο είναι ένας από τους λίγους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τους αγώνες, με την πλειονότητα των δραστηριοτήτων να διοργανώνονται σε υπάρχοντα κτίρια ως μέρος της προσπάθειας της οργανωτικής επιτροπής να διοργανώσει “βιώσιμους” αγώνες.

n3 008 1 0524
Japan National Stadium- Kengo Kuma (2019)

Θα φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες όπως στίβο και ποδόσφαιρο.

(Το γήπεδο χτίστηκε αντί ενός κτιρίου που σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Παρόλο που η Hadid είχε κερδίσει έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του σταδίου, το σχέδιό της απορρίφθηκε λόγω ανησυχιών για το κόστος και την αντίθεση από Ιάπωνες αρχιτέκτονες.)

1920px Kokuritsu Yoyogi Kyōgijō 1
Yoyogi National Stadium-Kenzo Tange (1964)

Ένας από τους χώρους που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο και πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των φετινών Αγώνων, είναι το Εθνικό Στάδιο Yoyogi το οποίο σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με το βραβείο Pritzker, Kenzo Tange.

Αρχικά χτισμένο για να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις κολύμβησης και καταδύσεων, η εσωτερική αρένα θα χρησιμοποιηθεί σήμερα για τα αθλήματα του χάντμπολ, μπάντμιντον και ράγκμπι αναπηρικών αμαξιδίων.

iey5db2gojn495cmjhqg
Tokyo Aquatics Centre- Tange Associates & Yamashita Sekkei (2020)

Το κέντρο υγρού στίβου 15.000 θέσεων του Τόκιο σχεδιάστηκε από τον Paul Tange της Tange Associates, του οποίου ο πατέρας Kenzo Tange σχεδίασε το κτίριο για τον ίδιο σκοπό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

Η ανεστραμμένη μορφή πυραμίδας αντικατοπτρίζει το σχήμα των στηριγμάτων μέσα. Μετά τους αγώνες, η χωρητικότητα του χώρου θα μειωθεί σε 5.000 θέσεις.

dsc 1023
Nippon Budokan- Mamoru Yamada (1964)

Ένας ακόμη χώρος που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964.

Το Nippon Budokan θα φιλοξενήσει για άλλη μια φορά (όπως και το ’64) τα αθλήματα του τζούντο και καράτε.

ARIAKE GYMNASTICS CENTRE01
Ariake Gymnastics Centre- Nikken Sekkei & Shimizu Corporation (2019)

Σχεδιασμένο για να μοιάζει με πλωτό ξύλινο σκάφος, το Ariake Gymnastics Center διαθέτει ξύλινη και ατσάλινη δομή καθώς και οροφή με επένδυση από ξύλο. Τα καθίσματα είναι επίσης κατασκευασμένα από ξύλο.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η αρένα θα έχει χωρητικότητα 12.000 και θα φιλοξενήσει τα αθλήματα της γυμναστικής και του boccia.

img building mainvisual
Tokyo International Forum- Rafael Viñoly Architects (1997)

Χτισμένο για τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, το κέντρο διεθνούς φόρουμ του Τόκιο θα φιλοξενήσει το άθλημα της άρσης βαρών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Στο κεντρικό λόμπι του συνεδριακού κέντρου περιέχεται σε μια δομή χτισμένη από δύο τέμνοντες γυάλινους τοίχους ύψους 60 μέτρων, οι οποίοι περιγράφονται από το στούντιο αρχιτεκτονικής ως “μία από τις πιο τολμηρές κατασκευές που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ιαπωνία”.

37dc7cf44131fec45de33e0533b6f694
Tokyo Metropolitan Gymnasium- Fumihiko Maki (1991)

Ένας από τους δύο χώρους που έχει σχεδιαστεί από τον βραβευμένο -με βραβείο Pritzker – αρχιτέκτονα Fumihiko Maki που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες, είναι το Tokyo Metropolitan Gymnasium το οποίο θα φιλοξενήσει το άθλημα του πινγκ-πονγκ.

Χτίστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης το 1954 ενώ ακολούθησαν οι εκδηλώσεις της ενόργανης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964. Ανακατασκευάστηκε εκτενώς και άνοιξε ξανά το 1991.

tokyo olympics 2020 venues architecture 2 dezeen 2364 col 1 852x522 1
Kokugikan Arena – Kajima Corporation (1985)

Το Kokugikan Arena- σπίτι του Sumo στο Τόκιο- σχεδιάστηκε το 1985 από την Kajima Corporation για να αντικαταστήσει έναν προυπάρχοντα χώρο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα φιλοξενήσει το άθλημα της πυγμαχίας.

Ariake Arena 191223f
Ariake Arena- Kume Sekkei (2019)

Βρίσκεται δίπλα στο Κέντρο Γυμναστικής Ariake στον κόλπο του Τόκιο, το Ariake Arena χωρητικότητας 15.000 κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις μπάσκετ και βόλεϊ με αμαξίδιο κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με μια κυρτή οροφή που θυμίζει το σχήμα ενός κύματος.

View of Makuhari Messe from Nakase 2 chome crossing
Makuhari Messe Hall- Fumihiko Maki (1989)

Το δεύτερο από τα κτίρια του Fumihiko Maki που θα χρησιμοποιηθούν στους Αγώνες, το Makuhari Messe Hall είναι ένα συνεδριακό κέντρο κοντά στην θάλασσα, στα προάστια του Τόκιο το οποίο θα φιλοξενήσει τα αθλήματα της ξιφασκίας, του taekwondo, της πάλης και του goalball.

Χτισμένο εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα και δομικό ατσάλινο πλαίσιο, το κτίριο ολοκληρώνεται από μια δυναμική, καμπύλη οροφή.

Izu Velodrome 20111016
Izu Velodrome – Gensler Architects (2011)

Σχεδιασμένο από το αμερικανικό στούντιο Gensler Architects, το Izu Velodrome χτίστηκε πριν από 30 χρόνια και τότε ήταν το πρώτο στάδιο ποδηλασίας – εσωτερικού κύκλου 250 μέτρων- στην Ιαπωνία.

Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

miyagi stadium shoichi haryu hitoshi abe olympic venues dezeen 2364 col 0 852x639 1
Miyagi Stadium- Shoichi Haryu & Hitoshi Abe (2000)

Το χαρακτηριστικό Miyagi Stadium που σχεδιάστηκε από τους Shoichi Haryu και Hitoshi Abe είναι ένα από τα επτά στάδια που θα φιλοξενήσουν το άθλημα του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

13 169 29 0598 HP
Musashino Forest Sport Plaza- Nihon Sekkei (2017)

Χτισμένη για τους φετινούς αγώνες, η κύρια αρένα Musashino Forest Sport Plaza στο δυτικό Τόκιο έχει χωρητικότητα άνω των 10.000 θεατών.

Κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τα αθλήματα: μπάντμιντον, πένταθλο και μπάσκετ με αμαξίδιο κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Οι αθλητές είναι έτοιμοι να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό- δυστυχώς λόγω της πανδημίας- σε άδειους χώρους λόγω των περιορισμών.

Source | Dezeen

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR