Quantcast
palme dor landy 2021 2

Χρυσός Φοίνικας: H κατασκευή του Palme d’Or για το Φεστιβάλ Καννών από τον οίκο Chopard

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκινά για ένα ακόμη έτος, με ταινίες από όλο τον κόσμο να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τον φημισμένο Χρυσό Φοίνικα, ένα τρόπαιο που έχει δημιουργηθεί από έναν από τους πιο μακροχρόνιους συνεργάτες του φεστιβάλ, τον οίκο Chopard, από το 1998.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το 1997 μεταξύ του Pierre Viot, τότε προέδρου του φεστιβάλ των Καννών, και της συμπροέδρου και καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Chopard, Caroline Scheufele, όταν τέθηκε το ζήτημα της συνεργασίας τους. “Παρατηρούσα τον Χρυσό Φοίνικα που είχε στο γραφείο του όσο καλύτερα μπορούσα όταν με κάλεσε να τον ξανασχεδιάσω! Τι φανταστική πρόκληση.  Αντέδρασα με μεγάλο ενθουσιασμό.” , εξήγησε η Scheufele στο Wallpaper Mag.

Έμπνευση αντλήθηκε από τους δύο φοίνικες που περιβάλλουν το Promenade de la Croisette των Καννών και το εθνόσημο της πόλης για το σχεδιασμό και την κατασκευή του βραβείου, το οποίο διαθέτει 19 φύλλα φτιαγμένα από 118 γραμμάρια χρυσού 18 καρατίων.

Οι παραλληλισμοί με πολυτελή κοσμήματα είναι ξεκάθαροι: “Κάθε χρόνο για τα τελευταία 23 χρόνια, από τότε που ο Chopard έγινε ο επίσημος συνεργάτης, πέντε από τους πιο εξειδικευμένους τεχνίτες μας αφιερώνουν 40 ώρες στη χειροτεχνία του πιο πολυπόθητου τρόπαιου του φεστιβάλ στο εργαστήριο της Γενεύης.”, λέει ο Scheufele. “Το Palme d’Or αντιμετωπίζεται σίγουρα ως ένα υψηλής ποιότητας κομμάτι- κόσμημα, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη χειροτεχνία του.”

palme dor2 making of 3 palme dor 3 making of 8 palme dor 4 making of 18 palme dor 5 making of 23

Ο κρύσταλλος πάνω στον οποίο στηρίζονται τα φύλλα, σε σχήμα κλασικού διαμαντιού (άλλο ένα νεύμα στον κόσμο των κοσμημάτων) ήρθε με τις δικές του προκλήσεις. “Για να σχεδιάσουμε το Palme d’Or, έπρεπε να εξετάσουμε το βάρος του. Ο κρύσταλλος και ο χρυσός είναι βαριές πρώτες ύλες. Χρειαζόταν να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο όριο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το υψώσουν εύκολα. Καταφέραμε να βρούμε το τέλειο βάρος – περίπου 1,35 κιλά.” , προσθέτει η ίδια.

Εκτός από τη δημιουργία του τρόπαιου για την καλύτερη ταινία, η Chopard σχεδιάζει το βραβείο για τους άλλους νικητές στην τελετή, οι οποίοι παίρνουν ένα κομμάτι κρύσταλλο χαραγμένο με έναν φοίνικα.

 

Source | Wallpaper

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR