Quantcast
GettyImages 591929566 H 2020 1603128148

Jam & Lewis, Volume One: Το ντούετο γιορτάζει τα 35 του χρόνια με την κυκλοφορία ενός album

Τα ονόματα τους είναι συνώνυμα της επιτυχίας.

11jam lewis1 superJumbo

Πρόκειται για τους Jimmy Jam και Terry Lewis, το ντουέτο συνθετών και παραγωγών R&B/pop μουσικής από την Μινεσότα και τη Νεμπράσκα αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ήδη από τη δεκαετία του ’80 μέσω των τραγουδιών που έχουν γράψει για πολλούς καλλιτέχνες με πιο χαρακτηριστική τους συνεργασία αυτή με την Janet Jackson.

Το 1983 έγραψαν το R&B hit της Just Cheryl Lynn “Encore” το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία και για τρεισήμισι λεπτά η αριστοτεχνική χρήση των keyboards, το ζουμερό funk groove και η πανίσχυρη εισαγωγή σε συνδυασμό με τη φωνή της Lynn είναι όλα αυτά που σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς να χορέψεις.

Ο Jimmy και ο Lewis το κάνουν αυτό στους ανθρώπους για σχεδόν 35 χρόνια – χρησιμοποιώντας ζωντανά όργανα και state-of-the-art studio “μαγικά” για να παράγουν μουσική αρκετά ισχυρή ώστε να  ενσωματώνεται εύκολα σε ένα σώμα και να του δίνει παλμό και ζωντάνια. Μερικά παραδείγματα όπως το παραπάνω:

“Just Be Good to Me” /S.O.S Band

“Saturday Love” / Cherrelle και Alexander O’Neal.

“Human” / Human League.

“Monkey” George Michael.

“If It Isn’t Love”/ New Edition.

“Romantic” / Karyn White.

“U Remind Me” / Usher

Η Toni Braxton έχει πει ότι έναυσμα για το ξεκίνημά της, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε το “Let’s Wait Awhile” της Janet Jackson. Πέρυσι η Mariah Carey κυκλοφόρησε  μια συλλογή που περιελάμβανε μια live version του τραγουδιού “Just Be Good to Me.”

Ο Jam και ο Lewis έχουν δημιουργήσει μουσική φαινομενικά για τους περισσότερους καλλιτέχνες αλλά η Janet Jackson είναι εκείνη με την οποία συνδέονται “αυτόματα” λόγω της επιτυχημένης συνεργασίας τους με πάνω από περίπου μισή ντουζίνα άλμπουμ, ξεκινώντας με το “Control” το 1986. Δημιούργησαν έργο που καθόρισε και επαναπροσδιόρισε και όρισε ξανά ποιά ήταν η Jackson.

11jam lewis6 superJumbo merlin 190157289 b9abbcf8 2206 4a49 98bc 7689afa9578c superJumbo

Έχουν υπάρξει 11 φορές υποψήφιοι Grammy για παραγωγοί της χρονιάς και το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφιοτήτων περιελάμβανε τη δουλειά τους με την Jackson.

merlin 159239895 a9eacad9 fedd 458f 82f2 8f9e34630d66 superJumboΜετά από δεκαετίες συνεργασίας με όλους του καλλιτέχνες οι Jam και Lewis αποφάσισαν να βάλουν τους εαυτούς στο προσκήνιο.

Στις 9 Ιουλίου κυκλοφορεί το “Jam & Lewis Volume One”, το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορεί με τα δικά τους ονόματα. Έγραψαν, έπαιξαν και παρήγαγαν τα 10 υπέροχα τραγούδια του.  Το τραγούδι, ωστόσο, αφέθηκε στους επαγγελματίες: Carey, Braxton, Mary J. Blige, Boyz II Men, Heather Headley, Sounds of Blackness και Charlie Wilson.
Εργάζονται σε αυτό το άλμπουμ τουλάχιστον για τρία χρόνια. Η πανδημία επέτρεψε στο ντουέτο να ολοκληρώσει το άλμπουμ σε μια εποχή ηρεμίας.

“Υπάρχει μια κομψότητα και μια απλότητα στον τρόπο που ακούγεται το άλμπουμ.”, αναφέρει ο Jam στους ΝΥΤ. “Όταν το ακούω  νιώθω ότι είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε.  Και τα τραγούδια είναι διαχρονικά κατά κάποιο τρόπο.”

Το “Volume One” δεν επιχειρεί να υπερασπιστεί την κληρονομιά τους. Είναι κάτι πιο συναρπαστικό από αυτό.

JamLewism

Για παράδειγμα η νεανική φωνή της Toni Braxton στη μπαλάντα “Happily Unhappy”, η μελοδραματική φωνή της Carey στο “Somewhat Loved (There You Go Breakin ‘My Heart)” ή ο πιο μελωδικός και ρομαντικός Usher στο “Do It Yourself”  δίνουν χαρακτήρα στο άλμπουμ χωρίς να στερούν τη δόξα από τους δημιουργούς.

Αυτός ο συνδυασμός old school τραγουδιών και σύγχρονων ήχων αποκαλείται “newstalgia” από το δίδυμο. “Είναι αυτό το συναίσθημα που αποκτάς όταν ακούς κάτι καινούργιο. Είναι συναρπαστικό, αλλά σε οδηγεί σε μέρη άνετα και ήρεμα. Και θέλαμε όλα αυτά τα τραγούδια να έχουν αυτό το συναίσθημα. ” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο James Harris III (Jimmy Jam) συναντήθηκε με τον Terry Lewis ως μαθητής μέσης εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 1973 στην πανεπιστημιούπολη της Μινεσότα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έξι εβδομάδων. Ο Jam θυμάται ότι είδε πρώτη φορά τον Lewis σε ένα κρεβάτι να παίζει Kool & the Gang με ένα μπάσο και σκέφτηκε: «Αυτό τον μάγκα πρέπει να τον έχω στη ζωή μου».

Ο Jam πλέον είναι 62 ετών (ο Lewis είναι 64), αλλά όταν μιλά για το δέσιμό τους -και όταν μιλάει για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική- ακούγεται σαν ένας γοητευμένος έφηβος. Το ντουέτο πλησιάζει τώρα την 50η χρονιά ως φίλοι. Μερικά από αυτά που φαίνεται να κάνουν τη σχέση να λειτουργεί είναι η αντίθετη φύση τους, η συμπληρωματική τους υπόσταση, πιάνο-μπάσο, soft rock – funk.

Η Janet Jackson έχει πει: “Ταιριάζουν καλύτερα και από παντρεμένο ζευγάρι. Μιλάμε για δύο παιδιά που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον από το γυμνάσιο και ποτέ δεν έχουν φτάσει ποτέ σε τσακωμό μέχρι σήμερα. Ο Jimmy μοιάζει πολύ με διπλωμάτη. Ο Terry είναι σοφός πέρα ​​από τα χρόνια του και αγαπά μια καλή συζήτηση.”

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΝΥΤ για το αν θα υπάρξει “Volume Two” ο Lewis απάντησε:  “Εννοείται.”

-“Και πότε θα είναι αυτό;”

Μέσα από τα γυαλιά του φάνηκε η κίνηση των φρυδιών του και αποκρίθηκε : “Μετά το” Volume One “.”

11jam lewis7 superJumbo

Source | The New York Times

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR