Quantcast
118194603 hi066964522

To ανεξίτηλο αποτύπωμα που αφήνει ο ταλαντούχος Alber Elbaz

O Alber Elbaz είχε τα πιο κομψά signature items: μαύρα γυαλιά οράσεως και παπιγιόν. Έγινε ευρύτερα γνωστός για τη θέση του ως δημιουργικός διευθυντής στον οίκο Lanvin, όπου από το 2001 έως το 2015 τον αναβάθμισε με τα ευφάνταστα και γεμάτα χρώμα σχέδιά του. Η αποχώρησή του ήταν κάτι δύσκολο και ο σχεδιαστής έκανε ένα διάλλειμα σχεδόν πέντε ετών από τη βιομηχανία της μόδας, επιστρέφοντας στις αρχές του 2021, με το νέο του brand AZ Factory.

Ο -γεννημένος στην Καζαμπλάνκα Alber Elbaz, μετακόμισε στο Ισραήλ σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1989. Εργάστηκε για τον Παρισινό οίκο Yves Saint Laurent και το Ιταλικό brand Krizia.

Ευφυής, ευαίσθητος, γενναιόδωρος, δημιουργικός και με ταλέντο, με όραμα του τη χαρά και την ομορφιά άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα.

1. Η πορεία του στον κόσμο της μόδας χαρακτηρίστηκε από υψηλό αίσθημα αισθητικής και υπέρμετρη ευγένεια. Μέσα στα χρόνια αυτά κατάφερε- όχι λίγα.

2. Ήταν ευρέως αγαπητός. Κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί δύσκολη συνθήκη. Εξέφραζε την αγάπη του για τις γυναίκες με κάθε ευκαιρία.

3. Ήταν πολύ πετυχημένος. Από το ξεκίνημά του ακόμη μπόρεσε να ξεχωρίζει. Η συνεργασία του με τον οίκο Lanvin είχε σαν αποτέλεσμα ο οίκος να αναγεννηθεί ενώ τα collaborations που έκανε με high street brands (H&M) ή/ και όχι (Acne) ήταν από τα πιο πετυχημένα για τις εταιρείες.

4. Έχει κερδίσει πολλά μεγάλα βραβεία. Το 2005 κέρδισε το CFDA International Designer Award ενώ στις διακρίσεις του περιλαμβάνεται και η Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής.

5. Χρησιμοποιούσε καθημερινούς ανθρώπους στις καμπάνιες του. Για τη διαφημιστική καμπάνια του Lanvin για το φθινόπωρο του 2012 (που συνέπεσε με την 10η επέτειο του οίκου), ο Elbaz επέλεξε κάτι διαφορετικό: τα μοντέλα να είναι καθημερινοί άνθρωποι. Άνθρωποι από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, με διαφορετικές σωματοδομές και προσωπικότητες να φορούν Lanvin. Μεταξύ των μοντέλων ήταν ένας 18χρονος μουσικός και ένας 82χρονος συνταξιούχος.

6. Δεν αγαπούσε τις capsule συλλογές. Στο τελευταίο του εγχείρημα απαρνήθηκε τη λογική των εποχιακών συλλογών αλλά επικεντρώθηκε στο να δημιουργήσει με τους συνεργάτες τους έναν προσωποποιημένο προγραμματισμό.

7. Πίστευε ότι το να βαριέσαι σε οδηγεί σε δημιουργικούς δρόμους. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξε να αποσυρθεί για 5 σχεδόν χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον LANVIN. Ήταν υπέρμαχος του reset όταν το είχε ανάγκη ενώ δεν δίσταζε να βαδίσει στηριζόμενος μόνο στο ένστικτό του.

8. Δεν επιδίωκε να αλλάξει τις γυναίκες αλλά να τις κάνει να νιώσουν πιο αγαπητές. Μια επιδίωξη που όχι μόνο δείχνει να διαφέρει αλλά πρέπει να αλλάξει την φιλοσοφία πολλών. Τόσο αυτών που ασχολούνται με τη μόδα όσο και αυτών που την καταναλώνουν.

Μια από τις διασημότερες φράσεις του είναι:

“Αν δεν είναι βρώσιμο, δεν είναι φαγητό. Αν δεν φοριέται, δεν είναι μόδα.”

Αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία δημιουργικά ταλέντα των τελευταίων ετών. Ένας σχεδιαστής που δούλευε με γνώμονα και απώτερο σκοπό την ευτυχία ενώ εστίαζε στο να κάνουν τους υποψήφιους αγοραστές των δημιουργιών του να νιώθουν ξεχωριστοί.

Ο Alber Elbaz έφυγε από τη ζωή 24 Απριλίου, στα 59 του χρόνια στο American Hospital του Παρισιού.

Η βιομηχανία της μόδας του χρωστάει πολλά.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR