Quantcast
https hypebeast.com image 2020 03 vivienne westwood fashion designer legacy history brand 0 1

Vivienne Westwood: Το Punk Fashion Icon έκλεισε τα 80

Το στυλ της, τόσο στις προσωπικές της επιλογές όσο και στη δουλειά της ως σχεδιάστρια ρούχων, ήταν προκλητικό από την εποχή των Sex Pistols, όταν πρωτοστάτησε στο pank στιλ.

H ακτιβίστρια (ανησυχία για το κλίμα, αγώνες για ισότητα) και -εξαιρετική- σχεδιάστρια Vivienne Westwood γιόρτασε τα 80α γενέθλιά της στις 8 Απριλίου.

https hypebeast.com image 2020 03 vivienne westwood fashion designer legacy history brand 4

Πρωτοεμφανίστηκε στον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1970 και μαζί με τον -τότε-σύντροφό της Malcolm McLaren δημιούργησαν το punk στυλ με ανδρόγυνες σιλουέτες, καρφίτσες, μπλουζάκια με slogan και ταυτόχρονα υιοθέτησαν μια ασεβή στάση απέναντι στο κατεστημένο. Από τότε, η Westwood συνέχισε να ωθεί τα όρια. Αυτοδίδακτη, είναι υποστηρίκτρια του ρητού «learning through process», δηλαδή της εκμάθησης κάνοντας πρακτική ενώ βρίσκεται πίσω από κάποιες μοναδικές δημιουργίες στην ιστορία της μόδας.

Η μητέρα του punk στυλ, υπήρξε ανατρεπτική με χαρακτηριστική κόμμωση, έντονες επιλογές στο make-up και άκρως ιδιαίτερες επιλογές στο ντύσιμο. Σε επίσκεψη της – το 1992-  στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ φορούσε ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής με προεξέχοντες ώμους.  Όταν έκανε στροφή για να φωτογραφηθεί, η φούστα του φορέματος άνοιξε και έγινε εμφανές ότι είχε αφήσει τα εσώρουχά της στο σπίτι. Όταν το 2004 επέστρεψε στο παλάτι- σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν φορούσε ή όχι εσώρουχα απάντησε: “Μην με ρωτάτε, η απάντηση είναι πάντα η ίδια, δεν χρησιμοποιώ εσώρουχα εάν φοράω ρούχα.”

Το στυλ της Westwood φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική της ατζέντα αλλά και πεποιθήσεις όπως: “αγοράστε λιγότερο, αγοράστε καλύτερα”, για την καταπολέμηση του καταναλωτισμού.Με πάνω από 40 χρόνια στην μόδα, η εξέλιξή της Westwood είναι εντυπωσιακή. Μια σχεδιάστρια – περσόνα που γίνεται όλο και πιο iconic. Πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικές εκστρατείες του ίδιου της του brand. Την φετινή άνοιξη πρωταγωνιστεί στη φωτογράφιση για το lookbook της συλλογή του Andreas Kronthaler (συζύγου και co-creative director).

Με την ευκαιρία των 80ων γενεθλίων της, η Vivienne Westwood γιορτάζει αυτήν τη σημαντική επέτειο με ένα βιντεομήνυμα με τίτλο Do Not Buy A Bomb, το οποίο αποτελεί προειδοποίηση για την αδιαφορία της κοινωνίας  και τις συνέπειές της, για επικείμενες περιβαλλοντικές καταστροφές και μια κραυγή ενάντια στο εμπόριο όπλων.

45

Η συνεισφορά της στη μόδα είναι μεγάλη. Δείγμα αυτού είναι τα πόσα βιβλία έχουν τυπωθεί προκειμένου να αναδείξουν την αυτοκρατορία της. Η Westwood βάζει τα λεφτά της “εκεί που είναι το στόμα της”, ικανοποιώντας έτσι το βαθύτατο φρόνημά της για τις απροσδόκητες επιλογές που οφείλουν να γίνονται στη μόδα. Η οξύνοια της μόνο αμελητέα δεν είναι και αυτό φαίνεται από τα επαναστατικά forward-looking σχέδια.

Σε μια βιομηχανία γεμάτη σχεδιαστές με βασικό μέλημα  την πρωτοτυπία και την ανάδειξη, λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα εύσημα στην καινοτομία από την Westwood.

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR