Quantcast

O “Prince-of-Cool” σχεδιαστής, Alexander Wang

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που από κάτι μικρό προκύπτει κάτι μεγάλο. Αρκεί το κάθε μικρό να χαρακτηρίζεται από πάθος και αγάπη. Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του Alexander Wang, του σχεδιαστή μόδας,  που στις 26 Δεκεμβρίου έκλεισε τα 37 του χρόνια. Αυτό που τον έχει φέρει εκεί που είναι σήμερα είναι η αυτοπεποίθηση, η αίσθηση του στυλ και οι σχεδιαστικές του ικανότητες τις οποίες είχε ανακαλύψει από τότε που ήταν ακόμη παιδί. Του άρεσε να πηγαίνει για ψώνια με την μητέρα του και να σκίζει σελίδες μόδας από τα περιοδικά. Ήξερε ότι αυτό ήθελε να κάνει και ήξερε ότι για να το πετύχει θα έπρεπε να καταλήξει στην Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής, δημοφιλής για τις unisex συλλογές του από ρούχα και αξεσουάρ, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1983, στο Σαν Φρανσίσκο από γονείς που κατάγονταν από την Ταϊβάν και έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια.

Η πρώτη του επαφή με σπουδές μόδας ήταν  σε ένα θερινό πρόγραμμα σχεδιασμού στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο, ο Wang φοίτησε στο Parsons, The New School For Design στη Νέα Υόρκη για δύο χρόνια.

Απέκτησε εμπειρία στον τομέα της μόδας με την πρακτική του σε περιοδικά όπως Vogue, Teen Vogue αλλά και κοντά σε σχεδιαστές όπως Marc Jacobs και Derek Lam. Όταν ένιωσε σίγουρος για τον εαυτό του, ο νεαρός σχεδιαστής εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Parsons με στόχο να εκπληρώσει την επιθυμία του, να δημιουργήσει το δικό του brand. Ξεκίνησε με μια σειρά κασμιρένιων πουλόβερ, το 2005 ενώ συνέχισε με μια γυναικεία συλλογή prêt-a-porter. Οι προσπάθειες του Wang αναγνωρίστηκαν σε μόλις τρία χρόνια. Το 2008, έλαβε χρηματικά έπαθλα και βραβείο από το Council of Fashion Designers of America (CFDA) και έτσι επέκτεινε τις επιχειρήσεις του,  ξεκινώντας μια συλλογή από τσάντες. 15 χρόνια μετά, έχει δημιουργήσει μια αυτοκρατορία υψηλής μόδας αλλά και συνεργασίες με πιο “προσβάσιμα” brands όπως  Uniqlo και H&M.

Οι συλλογές του φιλοξενούνται σε περισσότερα από 650 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Net-A-Porter, Bergdorf Goodman, Neiman Marcus.

Ο Alexander Wang είναι γνωστός για το άνετο στυλ που δίνει στις συλλογές του. Ένας αέρας γαλλικής κομψότητας αναμιγνύεται με νεανικό grunge. Οι δημιουργίες του έχουν ανδρόγυνη φιλοσοφία και είτε σε μονότονο ή έντονο χρώμα, τα σχέδια του Wang δείχνουν πάντα τις εξαιρετικές δεξιότητές του.

“Θέλω να δημιουργήσω όμορφα πράγματα που πραγματικά να αφήνουν αντίκτυπο.”
– Alexander Wang, Business Insider

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Swarovski Designer of the Year (2 φορές), καθώς και του Best Menswear Designer of the Year από την GQ. Το 2011 άνοιξε το πρώτο του flagship store στο SoHo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά παρουσιάστηκε στο γάμο του αδερφού του, όπου σχεδίασε τριάντα πέντε εμφανίσεις για την κουνιάδα του.

Το 2012, ο Wang έγινε ο Creative Director του οίκου Balenciaga, καταλαμβάνοντας την κενή θέση που άφησε με την αναχώρηση του ο Nicolas Ghesquière. Ήταν υπεύθυνος για τις σειρές αξεσουάρ και ρούχων,  ανδρών και γυναικών. Έναν χρόνο μετά, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για το brand στο Παρίσι. Η θέση αυτή (στην οποία έμεινε για τρια χρόνια) ήταν από τα πιο σημαντικά του βήματα αλλά σίγουρα όχι το πιο εύκολο.“Ήταν κάπως ενοχλητικό, γιατί τη στιγμή που πήρα αυτή τη δουλειά, ξαφνικά έγινα κάποιος χωρίς εμπειρία,  που έφτιαχνε απλά μπλουζάκια και τζιν”. έχει πει σε συνέντευξή του στο Wmag.

“Ήξερα ακριβώς τι θα έλεγαν και η στάση μου ήταν: Δεν πρόκειται να απαντήσω, δεν πρόκειται να δώσω συνεντεύξεις. Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να τους αποδείξω ότι κάνουν λάθος. ”
– Alexander Wang, Wmagazine

Ο Wang ανέβηκε γρήγορα  τα σκαλιά της επιτυχίας και εξελίχθηκε από έναν μαθητή της μόδας σε υπεύθυνο ενός από τους κορυφαίους οίκους μόδας. Ο σχεδιαστής φαίνεται πολύ νέος για όλα τα επιτεύγματα που έχει στο βιογραφικό του.

Ξέρει ότι για να εδραιωθεί όπως iconic σχεδιαστές (Ralph Lauren, Calvin Klein) πρέπει να ρισκάρει. Και αυτό κάνει. Απορρίπτει μια χρονιά τις εβδομάδες μόδας και αντί αυτών κάνει επίδειξεις ανοιχτές στο κοινό, σε μέρη που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά κανείς.

Έχει κανάλι στο YouTube στο οποίο παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του αλλά και στιγμιότυπα με διάσημους φίλους του.

Σε όλα τα πράγματα όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά. Εκτός από τους ατελείωτους επαίνους για το έργο του, ο Wang έχει επικριθεί από τριάντα περίπου εργαζόμενους για εργασιακές συνθήκες χαμηλού επιπέδου. Η ​​αγωγή εναντίον του όμως απορρίφθηκε.

Αυτό που του αρέσει περισσότερο σε αυτή τη φάση της ζωής του είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί επαγγελματικά, να δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τις τάσεις και να αποτελέσει μια σταθερή δύναμη στη βιομηχανία. “Πολλές φορές η λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν εμένα και το brand μου είναι το νεανικό”, λέει ο Wang στο Wmag. “Λοιπόν, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά επειδή θέλω να είμαι σε αυτή τη δουλειά για πολλά ακόμα χρόνια, τώρα έχω την ευκαιρία να δείξω τη διαδικασία ωρίμανσής μου. Επειδή η νεότητα, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν διαρκεί για πάντα”.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR