Simon Porte Jacquemus και Pierre Cardin σε μια κοινή συνέντευξη για τη μόδα

Δύο από τους πιο επιτυχημένους Γάλλους σχεδιαστές, οραματιστές της μόδας, ένας εκπρόσωπος του παρελθόντος και ένας του μέλλοντος, δίνουν μια κοινή συνέντευξη με θέμα τη Γαλλική μόδα και την εξέλιξη της μέσα στα χρόνια.

Ο θρυλικός Pierre Cardin, 98 ετών σήμερα και o (αγαπημένος) Jacquemus, 30 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν στην Προβηγκία και από εκεί έδωσαν μια συνέντευξη στο Αμερικανικό L’ OFFICIEL, μιλώντας για αυτό που αγαπούν περισσότερο να κάνουν: να δημιουργούν επιδιώκοντας, σχεδόν πάντα, να πρωτοπορούν. Η παρουσία των δυο ανδρών, σχεδόν δίπλα-δίπλα, δείχνει τη σχέση μεταξύ της χρυσής εποχής της μόδας που πέρασε και της εποχής αβεβαιότητας που ακολουθεί.

Pamela Goblin : Είστε και οι δύο ανεξάρτητοι, επικεφαλείς των δικών σας οίκων, κάτι ασυνήθιστο, ειδικά για το Παρίσι.

Pierre  Cardin: Ήμουν πάντα. Δεν είχα ποτέ αφεντικό. Είχα τα χρήματα για να το κάνω. Δεν χρειάζομαι βοήθεια.

Simon Porte Jacquemus : Για μένα, ήταν επιλογή. Παρόλο που δεν είχα τα χρήματα, δεν ήθελα να γίνω μέλος μιας μεγάλης εταιρείας. 

PG: Είναι δύσκολο να είσαι τόσο η δημιουργική δύναμη όσο και ο CEO μιας εταιρείας;

PC: Είναι, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί και για τα δύο! (γέλια)

SPJ: Συμφωνώ και είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία. Το πρωί, ασχολούμαι με τα οικονομικά και τα απογεύματά μου είναι αφιερωμένα στη δημιουργία. Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια φούσκα όλη την ώρα. Πρέπει να ζεις στον πραγματικό κόσμο για να πετύχεις.

PG: Πώς θα όριζες την επιτυχία;

SPJ: Θεωρώ ότι η ομάδα μου είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μου. Η αντιγραφή είναι επίσης μια σύγχρονη μορφή επιτυχίας. Όταν σε αντιγράφουν τα fast fashion brands , σημαίνει ότι έχεις ένα στυλ που οι άνθρωποι θέλουν να το αγοράσουν και να το φορέσουν.

PG: Όταν ξεκινήσατε και οι δύο, σκεφτήκατε μια συγκεκριμένη γυναίκα ή είχατε στο μυαλό σας περισσότερο μια γενικότερη εικόνα του κόσμου που θα θέλατε;

PC: Τίποτα από τα δυο. Το πιο πιθανό είναι να σκέφτηκα ένα σχήμα, έναν όγκο, μια ιδέα, μια σιλουέτα. 

SPJ: Προτιμώ συχνά να σκέφτομαι μια γενική ιδέα, μια αφήγηση ή μια ιστορία με τίτλο, όπως ο Jean-Luc Godard με την ταινία του Le Mépris. Από την άλλη, είχα μια εμμονή με τις γυναίκες από μικρή ηλικία, αλλά συνδέθηκα με μια γυναίκα ειδικότερα: τη μαμά μου, η οποία κράτησε το πατρικό της όνομα, Jacquemus και βρίσκεται στην καρδιά του brand μου.

PG: Πρόσφατα ξεκίνησες και ανδρική συλλογή;

SPJ: Ναι, γιατί ήθελα να προσεγγίσω και αυτό το κομμάτι. Στην αρχή, το γυναικείο σχέδιο ήρθε πολύ εύκολα, σχεδόν αυθόρμητα. Αλλά για τα ανδρικά ρούχα, χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για να καταλάβω ποια ιστορία ήθελα να πω μέσα από τη συλλογή μου.

 

PG: Θα λέγατε ότι είστε ανταγωνιστικοί; 

PC: Δεν είμαι. Για μένα ισχύει το τρίπτυχο: δουλειά, δουλειά, δουλειά.

SPJ: Είναι διαχρονικό και θα συμφωνήσω: δουλειά, δουλειά, δουλειά. Το λέμε πάντα με την ομάδα μου.

“Το στυλ εξελίσσεται σε ένα brand με τις κατάλληλες κινήσεις. Η μόδα όμως δεν περιμένει, καλπάζει!” – Pierre Cardin

PG: Mr Cardin, μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς σας φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Brooklyn. Τι σημαίνει για εσάς αυτό;

PC: Πρώτον, είναι η αναγνώριση της δουλειάς μου, και επίσης έδειξε πώς και γιατί έγινα ο Pierre Cardin. Δεν έγινε τυχαία. Είναι ένας συνδυασμός από ατελείωτες ώρες εργασίας, αγχωτικές ευθύνες και μια ισχυρή προσωπικότητα ώστε να δημιουργήσεις τη δική σου προσωπική ταυτότητα.

PG:  Simon, θα έβλεπες να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και με εσένα;

SPJ: Είναι σημαντικό, θα το ήθελα αλλά είναι πολύ νωρίς για μια έκθεση. Είμαι μόλις 30 ετών. Όταν ήμουν νεότερος, ονειρευόμουν να γίνω μεγάλος σχεδιαστής, αλλά σήμερα θέλω απλώς να κάνω πράγματα με έναν όμορφο, απλό τρόπο, παραμένοντας πιστός και κοντά στους πελάτες μου. Είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου και η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου. Σχεδιάζω τις συλλογές μου από το Α έως το Ω. Εγώ είμαι πίσω από τα πάντα. Αυτό με κάνει ευτυχισμένο.

PG: Με ποιούς διάσημους σχεδιαστές ήρθατε κοντά και κάνατε παρέα;

PC: Γνώριζα τον Dior πριν την Haute Couture, όταν ήταν ακόμα έμπορος αντικών. Ήταν ντροπαλός. Σε αντίθεση με τον Balmain, ο οποίος ήταν playboy!

PG: Και ο Cristobal Balenciaga;

PC: Ναι, τον ήξερα, αλλά ήταν πάντα πολύ διακριτικός. Ο Dior ονειρευόταν όλη του τη ζωή να ήταν ο Balenciaga.

PG: Και η Chanel;

PC: … θα προτιμούσα να μην μιλήσω γι ‘αυτήν. Με ζήλευε. Ήμουν εξαιρετικά όμορφος, νέος και ταλαντούχος. Και εκείνη ήταν κάποιας ηλικίας …

SPJ: Αχ, ζήλια στη μόδα, είναι πολύ δύσκολο.

PC: Πάντα θα έλεγε: «Ποιος είναι αυτός ο νεαρός; Ποιο είναι το όνομα του;”, κι ας είχαμε συστηθεί περισσότερες από 20 φορές και ας καθόμασταν δίπλα σε κάθε δείπνο. Τέλος πάντων, θα έλεγε μόνο τρομερά πράγματα για τους ανθρώπους. Ζηλιάρα και κακιά …

SPJ: Όλα όσα δεν θέλω ποτέ να είμαι.

PC: … αλλά είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.

Αλλά ας μιλήσουμε για σένα. Ποια είναι η κατάσταση στο Παρίσι; Υπάρχουν νέοι σαν κι εσένα τώρα;

SPJ: Νομίζω ότι υπήρξαν πολύ πιο ενδιαφέροντες νέοι σχεδιαστές τα τελευταία χρόνια. Όταν ξεκίνησα πριν από δέκα χρόνια, ήμασταν πολύ λίγοι. Το Παρίσι κοιμόταν λίγο, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο και τα πράγματα κινούνται.

PG: Είναι δύσκολη η αίσθηση της συντροφικότητας σε αυτόν τον κλάδο;

PC: Υπήρχε πάντα ζήλια αλλά και πολύ δυνατές φιλίες. Ο André Courrèges και εγώ ήμασταν φίλοι. Ήταν πραγματικά ταλαντούχος!

SPJ: Ναι, τα σχέδιά του είναι όμορφα! Δύο από τις μεγαλύτερες μου εμπνεύσεις: ο Courrèges και εσείς.

PC: Τι σε ενέπνευσε στον Courrèges;

SPJ: Η εφευρετικότητα των χρωμάτων και των σχημάτων του. Η δουλειά του ήταν πραγματικά μοναδική, σαν του Πικάσο. Υπάρχει κάτι αφελές που μου μίλησε αμέσως.

PC: Είχε στυλ.

PG: Για εσάς, τι είναι καλύτερο: να είσαι μοντέρνος ή να έχεις στυλ;

PC: Να έχεις στυλ, προφανώς! Το στυλ εξελίσσεται σε ένα brand με τις κατάλληλες κινήσεις. Η μόδα όμως δεν περιμένει, καλπάζει!

“Σχεδιάζω τις συλλογές μου από το Α έως το Ω… Εγώ είμαι πίσω από τα πάντα. Αυτό με κάνει ευτυχισμένο.”  – Simon Porte Jacquemus

PG: Mr Cardin, τι συμβουλή θα δίνατε στον Simon;

PC: Να δουλεύεις σιωπηλά και να μην ακούς άλλους. Να ακούς τη δική σου συνείδηση. Αν βασίζεσαι σε άλλους, δεν θα πετύχεις.

PG: Ο Simon φαίνεται να τα έχει πετύχει όλα αυτά.

PC: Ναι, φυσικά! Αλλά πρέπει να συνεχίσει. Η εκκίνηση είναι το εύκολο μέρος.

SPJ: Έχουν περάσει μόνο 10 χρόνια!

PG: Simon, τι ερώτηση θα ήθελες να κάνεις στον κ. Cardin;

SPJ: Κοιτάζοντας πίσω, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε;

PC: Όχι! Δεν μετανιώνω! (τραγουδώντας τον Edith Piaf, “No Regrets”)

SPJ: (γέλια) Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από εσάς, κύριε Cardin!

Source L’Officiel USA

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Tom Ford 002: Το νέο ρολόι του σχεδιαστή είναι κατασκευασμένο από 100% πλαστικό