Quantcast

Μανχάταν: Η αρχοντική κατοικία του 1836 με τις ελληνικές επιρροές

Από την Κατερίνα Γιογάκη Μανχάταν


Οι σχεδιαστές από το γραφείο Ronen Lev της Νέας Υόρκης (Jessica Wilpon Kamel, Christina Akiskalou) συνεργάστηκαν με την Elizabeth Roberts (αρχιτέκτονα με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνη για την ανάδειξη των brownstone σπιτιών του Μπρούκλιν με πελατολόγιο που περιλαμβάνει διασημότητες και trendsetters) για την ανακαίνιση ενός ερειπωμένου σπιτιού στο Μανχάταν. Πρόκειται για ένα αρχοντικό ελληνικής αναβίωσης του 1836 στο West Village το οποίο ανήκει σε μια οικογένεια πέντε ατόμων, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν να αποχωριστούν το διαμέρισμά τριών υπνοδωματίων στη μοντέρνα γειτονιά Nolita του Μανχάταν στο οποία ζούσαν.

Πάγκοι από μάρμαρο, φωτιστικά από ορείχαλκο, πλακάκια zellige αναδεικνύουν την παραδοσιακή αίσθηση του σπιτιού στην κουζίνα, η οποία σχεδιάστηκε από την ομάδα της Roberts. Μέλημα της ομάδας  ήταν ο σεβασμός και η ενίσχυση του ιστορικού χαρακτήρα του σπιτιού χωρίς υπερβολικό και περίτεχνο σχεδιασμό και ταυτόχρονα η εξασφάλιση μιας μοντέρνας αισθητικής.

Η ανακαίνιση, η οποία έγινε ανοικοδόμηση λόγω φθορών στην οροφή, στα θεμέλια κλπ, κράτησε 3 χρόνια. Εγκαταστάθηκε ανελκυστήρας, κατασκευάστηκε μια εσωτερική σκάλα και ένας λειτουργικός φεγγίτης στο σαλόνι ενώ ενσωματώθηκαν πρωτότυπες λεπτομέρειες όπως σκαλιστά κιονόκρανα από επίστρωμα γύψου και ανακατασκευασμένα δάπεδα από καουτσούκ. Επιπλέον υιοθετήθηκαν και κάποιες κλασσικές επιλογές όπως το subway πλακάκι σε λευκό χρώμα στο παιδικό μπάνιο το οποίο δίνει μια αίσθηση καθαριότητας και τακτοποίησης.

Σε ότι έχει να κάνει με τη διακόσμηση έπρεπε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της αγάπης του συζύγου για τη μοντέρνα -mid-century- κομψότητα και της συζύγου για τα παραδοσιακά σχήματα και υφάσματα. Υιοθετήθηκε τελικά μια-βρετανικής διάθεσης- διακόσμηση, συνδυάζοντας mid-century κομμάτια  όπως τα σκαμνιά Charlotte Perriand Tabouret και το Jacques Adnet  bar- cart στο σαλόνι με κλασικές βελούδινες καρέκλες και μοντέρα  φωτιστικά. Η χρωματική σύνθεση των μπλε, των πράσινων και των γκρι επιτρέπει στα έπιπλα, τα οποία είναι επενδυμένα με ανθεκτικά υφάσματα να “ξεθωριάζουν” το φόντο.

Φωτογραφίες: Nicole Franzen
Source AD Μανχάταν Μανχάταν

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR