Το εκλεπτυσμένο διαμέρισμα δύο Γάλλων αρχιτεκτόνων σε ένα ήσυχο προάστιο του Παρισιού

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Ο τόπος και ο χρόνος του έργου, καθώς και η αγάπη του ιδιοκτήτη για την Ιαπωνία, ενέπνευσαν το σχεδιασμό αυτού του σπιτιού κοντά στο Παρίσι. Στην ήσυχη, μικρή πόλη Asnières-sur-Seine, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Παρισιού, αυτό το διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων είχε αρχικά μια αισθητική της δεκαετίας του ’70· «πληθωρική» διακόσμηση, γεμάτο έπιπλα και πολύχρωμα χαλιά.

Οι Γάλλοι νεαροί αρχιτέκτονες από το γραφείο Heju, Hélène Pinaud και Julien Schwartzmann ανέλαβαν το project το οποίο στόχο είχε την ανακαίνιση του διαμερίσματος χωρίς να αλλάξει η διαρρύθμιση του χώρου.  Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ήταν να δώσουν προσωπικότητα σε ένα- κατά τα άλλα- επίπεδο διαμέρισμα.

Στο καθιστικό δημιουργήθηκε ένας μεγάλος τοίχος με καμάρες (ώστε με αυτό τον τρόπο να ορίζεται η είσοδος), καμάρες στις οποίες τοποθετήθηκε ένα γραφείο και μια βιβλιοθήκη με αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σπίτι ο τοξωτός αυτός «ζωντανός τοίχος» που δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες. Η προσθήκη μιας κίτρινης καρέκλας- πολυθρόνας Roly Poly προσθέτει χρώμα στο σαλόνι.

Φυσικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο σε ολόκληρο το διαμέρισμα όπως π.χ. το κερωμένο πάτωμα από μπετόν το οποίο δημιουργεί μια ενότητα σε όλο το διαμέρισμα ή το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στα έπιπλα (π.χ. στο οβάλ δρύινο τραπέζι) το οποίο ταιριάζει με το πνεύμα της δεκαετίας του ’70 αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια αναφορά στην Ιαπωνία λόγω σχήματος και κατασκευής. Επίσης τα κεραμικά πλακάκια στο μπάνιο και η οροφή από ξύλο λεύκας στα υπνοδωμάτια δίνουν την αίσθηση της καμπίνας άρα και των διακοπών.

Το χρώμα είναι κάτι που γενικά απουσιάζει από το διαμέρισμα και εκτός από το ανοιχτό πράσινο χρώμα που έχει επιλεγεί για τον τοίχο της εισόδου, συναντάται κυρίως σε συγκεκριμένα σημεία όπως στα έπιπλα π.χ. η κίτρινη πολυθρόνα και το σκούρο κόκκινο τραπεζάκι στο σαλόνι ή η vintage απόχρωση του μπλε στην κουζίνα.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα με τολμηρές και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες με ένα συνδυασμό μεσογειακών, ιαπωνικών και σκανδιναβικών επιρροών.

Source Clever

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Η πολυτελής απλότητα του Azoris Royal Garden Hotel των Box:Arquitectos