Quantcast

Παρίσι: Το ιστορικό διαμέρισμα του interior designer Jacques Grange

Από την Κατερίνα Γιογάκη Jacques


Σε μια κομψή περιοχή με συντριβάνια, στον αριθμό 9 της rue de Beaujolais με θέα τον κήπο Palais-Royal στο Παρίσι, βρίσκεται το διαμέρισμα που κάποτε αποτελούσε σπίτι της Γαλλίδας, Colette. Σήμερα ανήκει στον Γάλλο interior designer, Jacques Grange ο οποίος το ανακαίνισε όπως λέει,  “με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στην Colette”.

Διατήρησε τη διαρρύθμιση καθιστικού, κρεβατοκάμαρας και τραπεζαρίας καθώς και μερικά κομμάτια της Colette: μια μικρή χάλκινη προτομή της από τον Ισπανό γλύπτη Apel.les Fenosa, ένα σκίτσο της από τον φίλο και γείτονά της Jean Cocteau, ένα από τα στυλό της και το πιο σημαντικό, την ξαπλώστρα της.

Πριν από δύο χρόνια αγόρασε και το ακριβώς από πάνω διαμέρισμα και ένωσε τα δύο διαμερίσματα με μια εσωτερική σπειροειδή σκάλα εμπνευσμένη από τον πολυέλαιο του Man Ray: «Είμαι πολύ περήφανος για τη σκάλα, μοιάζει με γλυπτό.» είπε.

Με το σκεπτικό ότι το φυσικό φως γαληνεύει, έκανε διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να το μεγιστοποιήσει.

Από το παραθαλάσσιο σπίτι του στην Comporta της Πορτογαλίας, ταξίδεψε σε ολόκληρη τη νότια Ιβηρική χερσόνησο για να συλλέξει νεοκλασικά πλακίδια τα οποία χρησιμοποίησε π.χ. για το κύριο μπάνιο και το τζάκι όπως τα κλασικά μπλε και άσπρα με γεωμετρικά σχέδια πλακάκια που κοσμούν την αίθουσα εισόδου.

Στη συνέχεια, γέμισε το σπίτι με τέχνη. Φωτογραφίες και έπιπλα που έχουν νόημα για εκείνον- συνήθως από άτομα που έχει γνωρίσει ή θαυμάσει, όπως οι φωτογραφίες των: Man Ray, Dora Maar και George Hoyningen-Huene, αντίστοιχα – πάνω από τον καναπέ της βιβλιοθήκης, ένα τραπεζάκι από τον Παρισινό καλλιτέχνη Bernard Buffet, ο πίνακας με τον γυμνό νεαρό άνδρα του Theodore Géricault (ο οποίος άνηκε στον Yves Saint Laurent), κοντά στο τραπέζι της εισόδου. Επιπλέον μια κονσόλα από γλυπτό μάρμαρο του Marc Newson και ένα ζευγάρι «μικρών συρμάτινων καρεκλών» από το Chateau de Lèves της Madeleine Castaing είναι μόνο μερικές από τις μοναδικές επιλογές/προσθήκες του Γάλλου interior designer.

Στο γραφείο του (εποχής Louis XVI) βρίσκεται ένα χρυσό χάλκινο ομοίωμα  του Ιησού, του 17ου αιώνα  που κάποτε κοσμούσε την κρεβατοκάμαρα του Saint Laurent στο Παρίσι.

«Είναι ωραίο που έχω σουβενίρ από τον Yves και τον Pierre (Bergé).  Δείχνει την επιρροή τους –και την επιρροή του κύκλου τους– πάνω μου. Ήταν η βάση μου. Τα νιάτα μου.» αναφέρει.

Source AD

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR