Quantcast

Οι πενταγωνικές καμπίνες δίπλα στον Νορβηγικό παγετώνα από την Snøhetta

Από την Κατερίνα Γιογάκη after parties


Η εταιρεία Snøhetta ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη φάση του Tungestølen, ενός συγκροτήματος καμπινών στο Λούστερ της Νορβηγίας. Το συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει εννέα κτίρια, σχεδιάστηκε για την Norwegian Trekking Association (DNT), η οποία διατηρεί 550 καμπίνες σε όλη τη χώρα, καθώς και πάνω από 13.000 μίλια πεζοπορικών διαδρομών και πάνω από 4.000 μίλια πιστών σκι.

Οι καμπίνες βρίσκονται σε ένα οροπέδιο στους πρόποδες του Skyttarpiggen και έχουν θέα τον εντυπωσιακό παγετώνα Jostedal, τον μεγαλύτερο παγετώνα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τα νέα κτίρια αντικαθιστούν την αρχική τουριστική καμπίνα Tungestølen, η οποία καταστράφηκε από κυκλώνα τα Χριστούγεννα του 2011. Η αρχική καμπίνα λειτούργησε για πάνω από 100 χρόνια και αποτέλεσε κόμβο για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τους παγετώνες και τους καταρράκτες της περιοχής.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον και συχνά τις έντονες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα το μοναδικό σχήμα των καμπινών. Τα εξωτερικά τοιχώματα που βλέπουν προς τα έξω έχουν μια εμφάνιση “ράμφος” – ένα εσκεμμένο τέχνασμα που σχεδιάστηκε για να επιβραδύνει τους δυνατούς ανέμους. Την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός καθαυτός δίνει μια σύγχρονη πινελιά στις παραδοσιακές ξύλινες καμπίνες που βρίσκονται στο νορβηγικό τοπίο.
Οι δομές σχηματίζουν ένα συγκρότημα πενταγωνικών καταλυμάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικοποιημένα ξύλινα κουφώματα με σταυρωτή διάταξη και επένδυση από μέταλλο όπου χρειάζεται. Το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος φιλοξενεί μια τραπεζαρία και ένα σαλόνι με ένα μεγάλο πέτρινο τζάκι. Μια άλλη δομή στεγάζει έναν κοιτώνα με τέσσερα επίπεδα κουκετών και ένα τρίτο μικρότερο κτίριο είναι ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα έως έξι άτομα.

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν επένδυση από ανοιχτόχρωμο ξύλο και πανοραμική θέα μέσα από τα γωνιακά παράθυρα. Το μοναδικό σχήμα των κτιρίων δημιουργεί μεγάλους χώρους. Η τραπεζαρία είναι εξοπλισμένη με ξύλινα κοινόχρηστα τραπέζια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα. Αντικείμενα και χάρτες από την αρχική καμπίνα διακοσμούν τους τοίχους και αποτίουν φόρο τιμής στην ισχυρή ιστορία της περιοχής.
Οι καμπίνες μπορούν να φιλοξενήσουν 27 άτομα. Μόλις ολοκληρωθεί η επόμενη φάση κατασκευής, θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 50 άτομα κατά τη διάρκεια της σεζόν, που διαρκεί από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Μία από τις υπόλοιπες καμπίνες θα είναι το πρωτότυπο μοντέλο για την καμπίνα Fuglemyrhytta, μια μη επανδρωμένη καμπίνα αυτοεξυπηρέτησης.

Οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων. Οι τιμές ξεκινούν από 225 κορώνες (περίπου 24 $) για κρεβάτι και ντους για μέλη της DNT και 297 κορώνες (περίπου 32 $) για μη μέλη.

Source AD

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR