Quantcast

Η φουτουριστική κατοικία στην έρημο της Ιορδανίας που «βλέπει» στο μέλλον

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον (υποθετικό ακόμη) project από τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Amey Kandalgaonkar. Ο τολμηρός αρχιτέκτονας που έχει έδρα το Βανκούβερ και τη Σαγκάη, γνωστός για το φουτουριστικό και συνάμα μπρουταλιστικό του στυλ, αποφάσισε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, του αστικού σχεδιασμού αυτή τη φορά.

Το project αφορά κατοικία, στην περιοχή Wadi Rum της Ιορδανίας και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται σε άνυδρο περιβάλλον χωρίς βλάστηση. Μεγάλες δοκοί από λείο σκυρόδεμα και περίτεχνα λεπτές στρογγυλεμένες άκρες έρχονται σε αντίθεση με το τραχύ και άγριο τοπίο των βράχων το οποίο έχει διαβρωθεί στο πέρασμα των χρόνων από τις καιρικές συνθήκες και τους ανέμους. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η δυαδικότητα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στην περιγραφή του project, του εύθραυστου τοπίου από τα φυσικά φαινόμενα και του λείου, σχεδόν εξωγήινου, χειροποίητου κτίσματος.

Η κατοικία έχει σχήμα «Τ» ενώ την ακολουθεί μια καμπυλότητα σαν ελικοειδής βραχίονας που αγκαλιάζει τις γεωλογικές προεξοχές αλλά λειτουργεί και σαν είσοδος του σπιτιού. Το κάθετο στέλεχος του κτίσματος λειτουργεί ως αντίθετο στο σχηματισμό του βράχου, με τον οποίο έχουν το ίδιο ύψος. Η ανοιχτή βεράντα του τελευταίου ορόφου λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης των ιδιοκτητών και είναι ιδανική για βραδινό star seeing.

Το στυλ σχεδίασης είναι εμπνευσμένο από έργα του αρχιτέκτονα Lebbeus Woods και του concept artist Sparth, όπως έχει επίσης αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

Η κατοικία αυτή ακόμη και αν φαίνεται εκτός τόπου στο έρημο περιβάλλον που τοποθετείται, κατασκευαστική επιδίωξη είναι να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά της και να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Source Beautifullife

More Stories
crash maxmara ss24 1 1600x1200 (1)
Phantasie by Weekend Max Mara
DIDÉE.GR