Μελβούρνη: H σύγχρονη κατοικία “Cornerstone House” παίρνει τη θέση ενός παλιού λατομείου

Το Cornerstone House βρίσκεται στο βόρειο προάστιο Northcote, σε ένα πρώην λατομείο στη Μελβούρνη και συνδυάζει το σκληροτράχηλο παρελθόν της περιοχής με τον σύγχρονο σχεδιασμό. 

Η πέτρα, ο χάλυβας, το εκτεθειμένο τούβλο και η ξυλεία ξυλάνθρακα αποτελούν την παλέτα των υλικών του σπιτιού που σχεδιάστηκε από την Splinter Society Architecture με  κατασκευαστική προσέγγιση την ώθηση αντίθετων εννοιών σε μια αρμονική ισορροπία.

Τεράστιοι ογκόλιθοι αφέθηκαν στην αρχική τους, ακατέργαστη κατάσταση και θέση, με το σπίτι να χτίζεται γύρω τους. Δίνοντας νόημα στην ονομασία της κατοικίας, οι ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν ως οτιδήποτε, από χωρίσματα και κουφώματα μέχρι δάπεδα και έπιπλα, ενεργώντας κυριολεκτικά ως ακρογωνιαίοι λίθοι στο σχεδιασμό. 

Σε αντίθεση με τα τραχιά κατασκευαστικά κομμάτια, οι κομψές μεταλλικές πλευρές και τα χαλύβδινα κιγκλιδώματα στολίζουν το εσωτερικό ενώ οι φυσικές ξύλινες αποχρώσεις  και τα πολύχρωμα έπιπλα προσθέτουν ζεστασιά, εναλλαγή στη υφή και το φινίρισμα,  με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας αλλά και φινέτσας.

Παρά τον επιβλητικό του σχεδιασμό, οι αρχιτέκτονες φρόντισαν το Cornerstone house να εναρμονίζεται πλήρως με τα γειτονικά κτίσματα ενώ μερίμνησαν ιδιαίτερα ώστε να υπάρχει και η απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Φωτογραφίες: Sharyn Cairns / Splinter Society
Source Uncrate

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
210504 TLenz Siriano Furniture385525201
Η πρώτη συλλογή επίπλων του Christian Siriano αποτελεί ωδή στον μεταμοντερνισμό