Quantcast

Το Casa Merida ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο και το παραδοσιακό

Από την Κατερίνα Γιογάκη Casa Merida

Πρόκειται για μια κατοικία που μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Μέριδα, πρωτεύουσας του Γιουκατάν αλλά και του πολιτισμού των Μάγια, από τον οποίο είναι επηρεασμένη αισθητά.

Το Casa Merida, έργο του αρχιτέκτονα Ludwig Godefroy, διερευνά τη σχέση μεταξύ σύγχρονης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται σε ένα ορθογώνιο οικόπεδο μήκους 80 μέτρων και πλάτους 8, το οποίο μοιάζει με μεγάλη λωρίδα. Στη δομή του οικοπέδου εντοπίζεται και η όλη ιδέα του έργου: να διατηρηθεί η προοπτική των 80 αυτών μέτρων μήκους. Έτσι μπαίνοντας από την πόρτα εισόδου, ο επισκέπτης πρέπει να διασχίζει όλο το οίκημα, προκειμένου να βρεθεί στην πισίνα η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος. Αυτή η προοπτική συναντάται και στην κουλτούρα των Μάγια με τον όρο Sacbé που σημαίνει λευκό μονοπάτι.

Με σκεπτικό την αποσύνδεση του οικήματος από το θόρυβο της πόλης, η διάταξη προσαρμόστηκε κατάλληλα,  στέλνοντας το σαλόνι, την κουζίνα και την πισίνα στο πίσω μέρος, στην πιο ήσυχη περιοχή όπου δεν φτάνει ο θόρυβος του δρόμου. Έχει ηλεκτρική και υδρευτική αυτάρκεια, μιας και είναι εγκατεστημένες ανάλογες υποδομές, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με την αισθητική του σπιτιού. 

Το αξιοπρόσεκτο με το συγκεκριμένο σπίτι είναι η απαλλαγή του από οτιδήποτε περιττό, είτε έχει να κάνει με τη διακόσμηση (μόνο ξύλινα έπιπλα), το δομικό μέρος (καθαρές γραμμές) ή τα υλικά (σκυρόδεμα και τοπική πέτρα). Η πρόσοψη δίνει στο εξωτερικό μια όψη σαν αυτή των παραδοσιακών ναών ενώ εσωτερικά ο μινιμαλισμός υπερτερεί. Οι τοίχοι έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακό τρόπο και με υλικά από το Γιουκατάν, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε αντίκες των Μάγια. Το κύριο δομικό υλικό, το σκυρόδεμα, το οποίο παράγεται τοπικά στη Μέριδα, έχει χρησιμοποιηθεί και για τα δάπεδα και για τους τοίχους. Τέλος έχουν σχεδιαστεί τεράστια ξύλινα παράθυρα και πόρτες προκειμένου οι εσωτερικοί χώροι να είναι φωτεινοί.

Για την κατασκευή, έχουν δουλέψει αποκλειστικά τεχνίτες και ξυλουργοί της περιοχής, και αυτό είναι ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να σημαίνει παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Source Uncrate
Φωτογραφίες: Rory Gardiner / Ludwig Godefroy

More Stories
crash maxmara ss24 1 1600x1200 (1)
Phantasie by Weekend Max Mara
DIDÉE.GR