Quantcast

Η Ευγενία Χανδρή μας ξεναγεί στον θαυμαστό κόσμο της

Το A Magic Cabinet είναι μια περιήγηση σε έναν κόσμο σύγχρονων θαυμάτων. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσεις όταν πατήσεις το tab “about” στο ηλεκτρονικό κατάστημα A Magic Cabinet που βρίσκεται ήδη στη πρώτη χρονιά λειτουργίας του και του οποίου ιδρύτρια είναι η Ευγενία Χανδρή. Όσο ξεκάθαρο, άλλο τόσο σύνθετο το νόημα πίσω από το εγχείρημα, όπως και οι ευωδιές που αναδύονταν από το δικό της μαγικό ντουλάπι (για την ακρίβεια της μητέρας της), που ήταν ένα  μίγμα από μυρωδιές και συναισθήματα: γιασεμί, λεβάντα, τριαντάφυλλο, κέδρο αλλά και ενδοσκόπηση, προσμονή, χαρά. Μια ανεξήγητη χαρά που νιώθεις όταν παρατηρείς κάτι που σου φέρνει στο μυαλό ευχάριστες μνήμες. Ναι, μόνο για μια ευχάριστη ανάμνηση αξίζει να κρατήσεις κάτι, στο δικό σου μαγικό ντουλάπι. Γιατί μια ευχάριστη ανάμνηση σε κάνει να σκέφτεσαι θετικά και η θετική ενέργεια που έχουμε μέσα μας, μας βοηθά ώστε να οδηγήσουμε τα πράγματα, όπως έχει αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Στο A Magic Cabinet θα ανακαλύψεις κείμενα με την υπογραφή της Ευγενίας Χανδρή αλλά και προϊόντα γαστρονομίας, αξεσουάρ, γραφική ύλη, προϊόντα ομορφιάς και πολλά ακόμα που δύσκολα θα τα βρεις αλλού συγκεντρωμένα μιας και η επιλογή τους αποτελεί, αν και με πολλές δόσεις αυθορμητισμού, μια προσεκτική και χρονοβόρα διαδικασία.

Η ονομασία του site, καθόλου τυχαία, μας ταξιδεύει πίσω στον 16ο αιώνα όταν τα μαγικά ερμάρια ήταν προνόμιο για λίγους και φιλοξενούσαν κυρίως συλλεκτικά κομμάτια αξίας ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν μικρογραφία των σημερινών μουσείων. Η έμπνευση λοιπόν πηγάζει από ένα τέτοιο ντουλάπι, του 1760 στο οποίο απεικονίζονται ελληνικές και περσικές μορφές της αρχαιότητας σε πνεύμα «chinoiserie» (δημοφιλής τεχνοτροπία της εποχής) που άνηκε στη μητέρα της κυρίας Χανδρή, Μυρτώ, το οποίο βρίσκεται πλέον στη Σύρο στο σπίτι της οικογένειας.

Τι είναι, λοιπόν, το A Magic Cabinet; Αν και η founder, Ευγενία Χανδρή, είναι η πλέον κατάλληλη να απαντήσει, εμείς μπορούμε να πούμε τι δεν είναι.

Δεν είναι ένα ακόμα e-shop για συμβατικές αγορές. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι είναι μια εμπειρία που είτε τη βιώνεις διαβάζοντας τα κείμενα, είτε τη βιώνεις ψωνίζοντας ή και με τους δύο τρόπους ταυτόχρονα, η καθημερινότητα σου βελτιώνεται, όπως και η ψυχολογία σου.

Με αφορμή το A Magic Cabinet αλλά και την πρόσφατη προσθήκη σε αυτό της ενότητας των δωρών -καλάθια που περιέχουν επιλεγμένα προϊόντα γαστρομονίας ή/και ομορφιάς από όλο το εύρος του e-shop, η Ευγενία Χανδρή μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις.

Από που ξεκίνησε η αγάπη σας για τη συγγραφή;
Όταν ήμουν παιδί, μού άρεσε να διηγούμαι ιστορίες φωναχτά. Τότε δεν ήταν ακόμη η συγγραφή αλλά περισσότερο ένα ομηρικό, προφορικό στυλ αφήγησης.

Έμπνευση από που αντλείτε;
Μόλις έχω ένα θέμα που φιλοξενείται στη σκέψη μου, οι περιγραφικές φράσεις προκύπτουν σαν σφαίρες. Η πηγή έμπνευσης είναι η ιστορία του τόπου όπου ταξιδεύω, ένα τοπίο, το φως, μία έμφυτη αίσθηση για το ωραίο, συνήθως όλα εκείνα που συνδέονται με την Ελλάδα που τη λατρεύω. 

Ποια η σχέση σας με την τεχνολογία;
Όχι περίφημη, δημιουργώντας, όμως, το A Magic Cabinet όλο και μαθαίνω. Ωστόσο, όλα τα κείμενα μου τα γράφω σε χαρτί. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το προσωπικό σας στυλ;
Επιθυμώ να έχω μια σύγχρονη, περιποιημένη εμφάνιση νιώθοντας όμως άνετα τις ώρες της ημέρας: χαμηλό παπούτσι και παντελόνι, πάντοτε, όμως, μία «killer» τσάντα τεραστίων διαστάσεων και ένα μεγάλο φουλάρι. Το βράδυ πιο κομψά, με έμφαση στην τσάντα. Στο σπίτι μου τα έπιπλα είναι επιλεγμένα με προσοχή όπως και τα αντικείμενα που ξεχωρίζουν για τη δεξιοτεχνία των δημιουργών τους.

Ποια είναι η σχέση σας με το χιούμορ;
Εξαιρετική συνήθως. Αυτό μας σώζει, άλλωστε. Καμιά φορά όμως εκλείπει εξαιτίας των προβλημάτων ή του στρες. Τότε είναι που χρειάζεται να το συνεφέρω και…γρήγορα.  

Περάσαμε μια περίοδο καραντίνας που για όλο τον κόσμο ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Για εσάς πως κύλησαν οι ημέρες αυτές;
Όταν γράφεις συχνά, βρίσκεσαι σε «καραντίνα» ολίγον τι: η μοναχικότητα, η συνήθεια μου να αρχειοθετώ τα χαρτιά μου, να κάνω αναζητήσεις σε βιβλία ή στο internet. Ωστόσο βίωσα την παράξενη αυτή κατάσταση, όπως όλοι μας. Tον φόβο της αβεβαιότητας, αλλά και το κελάιδισμα των πουλιών στην πόλη, τα φωτισμένα παράθυρα των σπιτιών τη νύχτα, μια αίσθηση συντροφικότητας.

Είστε πολυπράγμων, δραστήρια και πολίτης του κόσμου. Ποια η φιλοσοφία ζωής που έχετε αποκομίσει από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες σας;
Θα συνόψιζα τους κανόνες που διέπουν την ζωή μου στα εξής: Να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις και να πιστεύεις σε αυτό. Η γυμναστική φέρνει σωματική δύναμη και ψυχική ηρεμία, δεν τη θυσιάζω για τίποτα. Μου αρέσει η οργάνωση, έχω έναν καταναγκασμό να  καταρτώ  λίστες. Η θετική ενέργεια και το χιούμορ μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Πρέπει να ζούμε στο τώρα, να έχουμε γαλήνη και να είμαστε παρόντες στη στιγμή, ώστε να είμαστε έτοιμοι για δράση. 

Η σχέση με τους δικούς σας γονείς ποια ήταν και τι συμβουλή τους ακολουθείτε μέχρι σήμερα;
Η μητέρα μού έμαθε την αίσθηση του γούστου και την αγάπη της προσφοράς. Ο πατέρας μου μού έμαθε το απέραντο πάθος για τη χώρα μας. Και οι δύο αυτές κληρονομιές είναι φανερές στο A Magic Cabinet.

Τί είναι το A Magic Cabinet και τι το κάνει να ξεχωρίζει;
Είναι ένα e-shop, το οποία εμπλουτίζεται από μια λογοτεχνική ανησυχία, μια αφηγηματική εμπειρία. Τα προϊόντα είναι εξαιρετικά, το εύρος τους είναι μεγάλο και επιλέγονται έπειτα από διεξοδική διαδικασία αναζήτησης, φτιαγμένα από αφοσιωμένους δημιουργούς και παραγωγούς. Έχουν αισθητική, βάθος και φαντασία.

Με ποιο τρόπο γίνεται η γνωριμία/ επαφή με τον εκάστοτε προμηθευτή;
Αρχικά ανακάλυπτα όλα τα προϊόντα εγώ ή έπειτα από προτάσεις φίλων. Τώρα πλέον που γινόμαστε πιο γνωστοί,  μας προσεγγίζουν οι ίδιοι παραγωγοί. Γεγονός που μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. 

Είναι εύκολο να βρείτε προϊόντα που να σας ικανοποιούν;
Χρειάζεται ψάξιμο. Έχουμε, όμως, την απαραίτητη ενέργεια και την προσήλωση, ώστε να ανακαλύπτουμε προϊόντα που πραγματικά ξεχωρίζουν. 

Τα καλάθια πάντα αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή δώρου. Η σωστή επιλογή του περιεχομένου αυτών ήταν αυτή που θα χαροποιούσε ή θα απογοήτευε τον παραλήπτη. Τί προϊόντα θα βρούμε στα καλάθια του A Magic Cabinet;
Η χαρά του παραλήπτη είναι ακριβώς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, όταν επιμελούμασταν το περιεχόμενο των καλαθιών! Θέλουμε να βιώνει τον ίδιο ενθουσιασμό που έχουμε και εμείς όταν τα ανακαλύπτουμε.

Τα καλάθια γαστρονομίας περιλαμβάνουν προϊόντα με άξονα την γαστρονομία, τις γευστικές παράδοσεις και τα αποστάγματα, ενώ τα καλάθια ομορφιάς είναι βασισμένα σε μια ολιστική προσέγγιση για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος με πραγματικά εξαιρετικά, νέα προϊόντα. 

Μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα custom made καλάθι με προϊόντα της αρεσκείας του που υπάρχουν στο e-shop;
Για την ώρα δεν διαθέτουμε την υπηρεσία, παρόλα αυτά όπως αναφέρω και παραπάνω, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και άλλες προτάσεις, ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ακόμα περισσότερες επιλογές. Μια από αυτές είναι η υπηρεσία των corporate gifts, τα οποία απευθύνονται στις ανάγκες εταιρικών πελατών και επιχειρήσεων και τα οποία αντανακλούν την αισθητική και την ιδιαίτερη προϊοντική προσέγγιση του A Magic Cabinet.

Τα καλάθια είναι διαθέσιμα όλη τη διάρκεια του χρόνου; Αν ναι, ανανεώνεται το περιεχόμενο τους ανάλογα με την εποχή;
Θα είναι όντως διαθέσιμα όλο τον χρόνο και ανάλογα με την εποχή και τις καινούργιες παραλαβές θα ανανεώνεται και το περιεχόμενο τους αντίστοιχα.

Κλείνοντας, τα περισσότερα προϊόντα στο e-shop είναι ελληνικά. Υπέρμετρη αγάπη για την Ελλάδα ή αντικειμενικά υπερέχουν έναντι άλλων του εξωτερικού;
Η αρχική ιδέα του site γεννήθηκε από το μαγικό ντουλάπι της μαμάς μου στη Χίο που περιείχε δώρα-εκπλήξεις. Έτσι είναι αφιερωμένο στο ελληνικό δημιουργικό δαιμόνιο, όμως επειδή είναι μαγικό, έχει πάντα μια μυστική ενότητα, με θησαυρούς από το εξωτερικό, των οποίων η υπεροχή είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής τους.

Η Ευγενία Χανδρή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, συγκεκριμένα στο Λονδίνο, το σχολείο της ήταν λίγο «χύμα», όπως το έχει η ίδια χαρακτηρίσει, χαρακτηριστικό των σχολείων του Λονδίνου στα 70s, από το οποίο όμως έμαθε πολλά πράγματα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αριάννα Χάφινγκτον (γνωριμία σταθμός στη ζωή της) για τη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας. Ασχολήθηκε με την εταιρία του πατέρα της, δούλεψε στην ΕΡΤ ενώ το 1983, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο Το Σύνδρομο της Αφροδίτης που πραγματεύεται το θέμα του μεταβολισμού και αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το γυναικείο σώμα. Είναι συνιδρύτρια  της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post και έχει τρια παιδιά. Χανδρή

Συνέντευξη: Κατερίνα Γιογάκη
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

More Stories
66c33f566926f62c821dc2b5f47f94f3
Ένα ατμοσφαιρικό διαμέρισμα στο Λονδίνο όπου δεσπόζει το βαθύ πράσινο
DIDÉE.GR