Quantcast

Sally Rooney: Η συγγραφέας του best seller NORMAL PEOPLE απαντά σε 7 ερωτήσεις

Από την Κατερίνα Γιογάκη


Και είναι αρκετές για να γίνει κατανοητό γιατί τα βιβλία της έχουν τύχει τέτοιας αποδοχής. Μετά το Conversations with Friends, το πρώτο της μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις σχέσεις ανάμεσα σε 4 ανθρώπους, ένα χρόνο μετά ήρθε το δεύτερο, με τίτλο Normal People με θέμα αυτή τη φορά μια ιστορία αγάπης, βιβλίο το οποίο δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξακολουθεί να είναι στην πρώτη δεκάδα του Amazon Charts και να προβάλλεται στην τηλεόραση από το δίκτυο του BBC.

Η συγγραφέας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη στο site TOAST και αυτά είναι όσα ξεχωρίσαμε.

Πού συνηθίζεις να γράφεις;
Στο τραπέζι της κουζίνας μου ή στον καναπέ. Αν δε μπορώ σε κανένα από τα δυο, γράφω όπου βρω.

Ποιοι συγγραφείς σε επηρέασαν;
Είναι δύσκολο να διαβάσεις ένα βιβλίο και να μην επηρεαστείς από αυτό, συνειδητά ή με άλλο τρόπο. Νομίζω ότι επηρεάζομαι από όλα όσα διαβάζω. Ορισμένα πεζογραφικά στιλ μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή – για παράδειγμα αφού διάβασα το βιβλίο The Wings of the Dove (Henry James, 1902), δεν μπορούσα να γράψω μια κανονική πρόταση για μέρες.

Αντλείς έμπνευση από τη ζωή σου;
Ναι, με την έννοια ότι είναι όλα όσα ζω και βιώνω. Αλλά κανένα από τα γεγονότα ή από τους χαρακτήρες στα βιβλία μου, δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή ανθρώπους, εν γνώση μου.

Πώς είναι να «συμπάσχεις» με τη ζωή των πρωταγωνιστών των βιβλίων σου;
Μου αρέσει να βυθίζομαι στον κόσμο ενός βιβλίου ενώ το γράφω. Κάνει τη δική μου πραγματικότητα πιο χρήσιμη για μένα. Μπορώ να φανταστώ πώς οι πρωταγωνιστές βιώνουν τις καταστάσεις και αυτό με βοηθά να καταλάβω ποιοι πραγματικά είναι.

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σε μη δημιουργική διάθεση;
Περιμένω τη στιγμή που δεν θα είμαι σε μια. Η μέθοδος αυτή έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποτύχει την επόμενη φορά.

Τι διαβάζεις αυτή την περίοδο;
Μόλις άρχισα να διαβάζω το The Years της Annie Ernaux.

Τι θα ήσουν αν δεν ήσουν συγγραφέας;
Νομίζω ότι θα ήμουν ένα πολύ διαφορετικό άτομο.

Φωτογραφίες: Jonny L. Davies

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR