Ιωάννα Λαουμτζή: «Η σωματική δραστηριότητα έχει πρώτα αντίκτυπο στο μυαλό»

Η fitness & health expert Ιωάννα Λαουμτζή μιλά για όλα όσα σκεφτόμαστε αυτή την περίοδο για τη σωματική μας κατάσταση και δίνει λύσεις που είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες για όλους.


Σίγουρα έχεις λάβει πολλά μηνύματα αυτό το διάστημα από ανθρώπους που προπονείς, για το τί μπορούν να κάνουν ώστε να αθληθούν και να μη χάσουν τη ροή της προπόνησής τους. Πώς τα διαχειρίστηκες και ποιές ήταν οι πρώτες συμβουλές σου;
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος άργησε να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Το μεγάλο μπαμ το εντοπίζω 3 μέρες μετά το χαρακτηριστικό #menoumespiti και η αναγκαστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα #quarantine_days μας έφερε αντιμέτωπους με κάτι πρωτόγνωρο ειδικά για τον ελληνικό λαό.  Έπρεπε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας διαφορετικά και να αναλάβουμε ταυτόχρονους ρόλους μέσα στα ίδια τετραγωνικά. Όλο αυτό φέρνει φθορά στην ψυχική αλλά και στην σωματική μας υγεία. 

Κάπου εδώ κλήθηκαν ειδικοί υγείας όπως γυμναστές, διατροφολόγοι και ψυχολόγοι ώστε να καλύψουν αυτό το κενό. Έτσι είδαμε ακόμα και μέρος του πληθυσμού που ίσως και να μη γυμναζόταν, ξαφνικά όχι μόνο να γυμνάζεται αλλά να επιζητά και τον ποιοτικό τρόπο ζωής. Εξάλλου αν το σκεφτούμε είμαστε οι συνήθειες μας.

Τα πρώτα μηνύματα που δέχτηκα είχαν μεγάλη δόση απόγνωσης και θα έλεγα απαισιοδοξίας. Oι νέες συνθήκες δεν ήταν εύκολες για κανέναν μας και δεν θα είναι. Όφειλα λοιπόν από τη πλευρά μου να δώσω άμεσες λύσεις αλλά όχι γρήγορες. Το σημαντικό για μένα ήταν πάνω από όλα η ασφάλεια καθώς ο κάθε ένας από μας έχει διαφορετικές ανάγκες και ελάχιστο έως καθόλου εξοπλισμό ώστε να γυμναστεί από το σπίτι του σωστά. Οι πρώτες συμβουλές μου ήταν:

  • Oργανώνω το χρόνο μου και βάζω προτεραιότητες
  • Επιλέγω ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά φτιαγμένο για τις ανάγκες μου 
  • Δεν εκτελώ ασκήσεις γυμναστικής τις οποίες δεν έχω δοκιμάσει στο παρελθόν

Πώς μπορούμε να φέρουμε το γυμναστήριο σπίτι μας και ταυτόχρονα να είναι αποδοτικό;
Όπως ακριβώς φέραμε και την εργασία στο χώρο μας και οφείλαμε να φέρνουμε αποτελέσματα. Η γυμναστική πρέπει να είναι μέσο εκτόνωσης και μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα μας επιτρέψουν να την κάνουμε αποδοτική. Οι συνθήκες σχετίζονται με το καθημερινό μας πρόγραμμα. Δεν χρειάζονται μηχανήματα γυμναστικής ή ειδικός χώρος. Ακόμα και το βεβαρυμένο πρόγραμμα ενός γονέα δεν αποτελεί δικαιολογία. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς και σίγουρα λίγη καλή θέληση από εσένα.

Εγώ δίνω τη δυνατότητα μέσα από μια νέα υπηρεσία μας το e-coaching γρήγορα και εύκολα να παίρνεις από όπου και αν βρίσκεσαι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες. Για περισσότερα δες εδώ.

Πόση ώρα άσκησης χρειάζεται ώστε να έχουμε σωστές ισορροπίες με την υπόλοιπη καθιστική μας ρουτίνα;
Ας το πάρουμε αλλιώς. Η προπόνηση είναι υγεία. Η υπερπροπόνηση όχι. Το να κάνω διπλές προπονήσεις καθημερινά όταν δεν είναι είμαι επαγγελματίας αθλητής το μόνο που θα μου φέρει ως αποτέλεσμα είναι φθορά. 

Γι αυτό 40’ καθημερινής σωματικής άσκησης είναι αρκετά ώστε να με κρατάνε σε μία καλή φυσική κατάσταση, να μου δίνουν την ενέργεια που χρειάζομαι και εν τέλει να μην με εξαντλούν.

Τί μπορεί να μας “σηκώσει” από τον καναπέ;
Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα το καλοκαίρι ήταν ένα σημαντικό κίνητρο το οποίο παρεπιντόντως έρχεται σε μόλις δυο μήνες ώστε να καταφέρω τον κόσμο που δεν γυμνάζεται να ξεκινήσει. Τα τωρινά δεδομένα όμως καλώς ή κακώς μου έδωσαν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να απαντήσω με κάτι που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε αλλά πολλοί από εμάς δεν έδωσαν ποτέ την απαιτούμενη προσοχή αν θέλεις. Μέσω της άσκησης γίνεσαι πιο ανθεκτικός σε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας. Όλα τα μέλη του σώματος είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να κινούμαστε. Αν δεν κινείται το σώμα τότε αρχίζουν να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας.  Ας προσπαθήσουμε να δούμε τον εαυτό μας μετά από 10-20 χρόνια και να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την υγεία μας.

Μπορείς να μας πεις ένα μικρό αλλά θαυματουργό ασκησιολόγιο;
Θα δώσω ένα από τα αγαπημένα μου προγράμματα που εστιάζουν στο δυνατό κορμό ο οποίος αποτελεί και το πυρήνα του σώματός μας. Όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματός μας, εννοούμε τις περιοχές των κοιλιακών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινούμαστε.

Core Workout 

Χρόνος προγράμματος: 20΄
Μέθοδος εκτέλεσης: Κυκλικά Χ 3
Χρόνος διαλείμματος ανάμεσα στους κύκλους: 30΄΄-40΄΄

  • 30’’ Plank 
  • 30  Crunches 
  • 15  Push ups on knees
  • 30  Mountain climbers 
  • 30  Russian twists 
  • 15’’Side plank each side 
  • 30  Bridges 

Κάθε Δευτέρα μπορείς να βρεις γρήγορα και έξυπνα Basic Home Workouts που δημοσιεύω στο προσωπικό μου προφίλ στο Instagram.

Πρέπει το ασκησιολόγιο του καθενός να σχεδιάζεται και με τί τρώει;
Κυριαρχεί η αντίληψη ότι εκείνος που συνδυάζει την άσκηση με τη διατροφή είναι και αυτός που θέλει να αδυνατίσει. Αυτή η αντίληψη λοιπόν είναι λανθασμένη. Όταν ασκούμαστε συστηματικά αυξάνουμε την ανάγκη του οργανισμού μας για σωστή αποκατάσταση. Λόγω της ενεργειακής δαπάνης που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται άμεση αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που κατανάλωσε ώστε να παραμένει υγιής και να φέρνει το αποτέλεσμα που επιζητά.

Με το τέλος αυτής της κατάστασης πιστεύεις ότι θα αλλάξουμε τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της καθημερινότητάς μας;
Πάντα οι απότομες αλλαγές δημιουργούν νέες ανάγκες. Ήδη έχουμε αλλάξει το τρόπο που ζούμε τη καθημερινότητά μας. Ελπίζω το κομμάτι του “προσέχω” για να έχω να γίνει ένα καλό μάθημα για όλους μας.

Η γυμναστική -σε αυτή τη μορφή και σε αυτή τη φάση της ζωής μας- πιστεύεις μπορεί να μας βοηθήσει και ψυχολογικά;
Η γυμναστική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ψυχολογίας μας αρκεί να θυμηθείς πόσο καλά ένιωθες όταν παρακολουθούσες ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα έχει πρώτα αντίκτυπο στο μυαλό και ύστερα στο σώμα και πολλές φορές μπορεί να δράσει ακόμα και σαν αντικαταθλιπτικό. Όσο πιο συχνά γυμναζόμαστε τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντικαταθλιπτική δράση. Η εξάσκηση επίσης θεωρείται ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τα επίπεδα του καθημερινού και χρόνιου στρες. Η ανακούφιση που παρέχει η άσκηση από το στρες προέρχεται από την έκκριση ενδορφινών και από την εκτόνωση από την καθημερινή ένταση και το καθημερινό άγχος. Νιώθοντας λιγότερο αγχωμένοι θα αρχίσουμε να νοιώθουμε περισσότερη ενέργεια. Η άσκηση θα είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας σε ότι βιώνουμε αυτή τη περίοδο. Ιωάννα Λαουμτζή

Ένα άτομο που έχει να αθληθεί καιρό ή που δεν έχει αθληθεί ποτέ, πιστεύεις μπορεί με αυτές τις συνθήκες και στο σπίτι του να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα μόνο του;
Ένα από τα φαινόμενα της εποχής είναι το έντονο selfcare. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκίνησαν τη γυμναστική είτε ως μέσο διαφυγής, είτε ως εργαλείο καλύτερης υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει προσοχή και αναφέρομαι περισσότερο στους αρχάριους καθώς η έλλειψη άμεσης επίβλεψης από γυμναστή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από κάποιον ειδικό είναι η μόνη λύση για μένα. Ιωάννα Λαουμτζή

Μπορούμε τελικά να “εκμεταλλευτούμε” την κατάσταση και να προσέξουμε το σώμα μας περισσότερο ή το στρες και το άγχος είναι ανασταλτικοί παράγοντες που δεν μας αφήνουν να μυηθούμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;
Η άσκηση είναι ο ιδανικός τρόπος να εκτονώσεις το άγχος σου και να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου ενώ η συνεχής άσκηση θα ενδυναμώσει επίσης την πνευματική σου διαύγεια και γενικά την ψυχική σου υγεία. Όταν ξεκινάμε να ασκούμαστε αυτό από μονό του μπορεί να τονώσει  την αυτοεκτίμηση και τον αυτοπεποίθηση μας. Η τακτική γυμναστική μας βοηθάει να βλέπουμε θετικές αλλαγές στο σώμα μας και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε περήφανοι για αυτό που έχουμε πετύχει και παράλληλα καλά για το ποιοι είμαστε. Μην δώσεις  την ευκαιρία στον εαυτό σου να το σκεφτεί περί γυμναστικής. Προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα είστε εάν δεν ασκηθείτε ποτέ, ακόμα και αν ο #coronavirus αποτελεί το κίνητρο το οποίο σας οδήγησε σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Ιωάννα Λαουμτζή Ιωάννα Λαουμτζή

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
L’atelier Du Vin Wine: To γαλλικό kit κρασιού με τα συλλεκτικά εργαλεία του 1926