loft

Το belvedere loft στην οδό Πραξιτέλους από τους ADD Architecture Studio

Οι ADD Architecture Studio, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης σχεδίασαν ένα Belvedere-Παρατηρητήριο Loft στην οδό Πραξιτέλους, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός πρώην γραφειακού χώρου σε ένα belvedere loft για ένα ζευγάρι. Η πρόταση χρησιμοποιεί το σχεδιασμό του φωτός και των επίπλων για τη δημιουργία μιας αίσθησης γραμμικότητας και μινιμαλισμού.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας, στο τελευταίο όροφο ενός κτιρίου πολυκατοικίας στην οδό Πραξιτέλους, γεγονός που του χαρίζει προνομιακές οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη. Η δεδομένη υπάρχουσα κτιριακή δομή παράλληλα με την επιθυμία να διατηρηθούν ανεμπόδιστες θεάσεις προς τον ιστορικό λόφο της Ακρόπολης επηρέασαν σημαντικά τον εσωτερικό σχεδιασμό.

­Ο κυρίως χώρος του loft χαρακτηρίζεται από διαφάνεια λόγω της παρουσίας εκτενών υαλοπινάκων και στις δύο διαμήκεις πλευρές, κάθε μια από τις οποίες αναλαμβάνει ένα διαφορετικό ρόλο. Ένα προϋπάρχον υποστήλωμα στέκεται ελεύθερο ανάμεσα σε αυτούς τους δύο «γυάλινους τοίχους» και διαχωρίζει αβίαστα το διαμέρισμα σε δύο νοητές «λωρίδες».

Η κουζίνα και ο χώρος της τραπεζαρίας ανήκουν στη πρώτη «λωρίδα» και στρέφονται προς την οδό Πραξιτέλους, την ίδια στιγμή που ο εξοπλισμός της κουζίνας χρησιμεύει ως φίλτρο ημιδιαφάνειας που ρυθμίζει την ιδιωτικότητα απέναντι στα εξωτερικά βλέμματα.

Ο κεντρικός άξονας διαχωρισμού του loft υλοποιείται μέσω μιας κατασκευής που αναπτύσσεται στο τρισδιάστατο χώρο και συνδυάζει τις αρχές στατικότητας και design: τα φέροντα υποστηλώματα του κτιρίου συνδέονται μεταξύ τους με ένα μεταλλικό «δοκάρι» που λειτουργεί ως ένα επίμηκες ράφι το οποίο τονίζει τη γραμμικότητα του χώρου και το διαχωρισμό μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών του.

Την ίδια στιγμή, ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των λειτουργιών αποτυπώνεται και στο δάπεδο του loft. Μια μεταλλική λάμα ακολουθεί τη νοητή προβολή του μεταλλικού επιμήκους ραφιού και δημιουργεί τη συνθήκη γειτνίασης δύο διαφορετικών δαπεδοστρώσεων: στη μία πλευρά το βιομηχανικό δάπεδο του χώρου κουζίνας και στην απέναντι πλευρά το ξύλινο δάπεδο του χώρου καθιστικού.

Στη δεύτερη «λωρίδα», το καθιστικό στρέφεται απευθείας προς την Ακρόπολη. Το πρώην στηθαίο του παραθύρου μετατρέπεται σε μια ξύλινη ιδιοκατασκευή επίπλου που λειτουργεί ως εκτενές κάθισμα και αποθηκευτικός χώρος. Το καμπύλο σχήμα του επίπλου δημιουργεί μια ροϊκή συνέχεια και ενοποίηση μεταξύ του χώρου αυτού και της τραπεζαρίας. Το κυρίως καθιστικό έπιπλο αποτελεί και αυτό ιδιοκατασκευή που αιωρείται απαλά πάνω από το έδαφος διατηρώντας μια αίσθηση ελαφρότητας και απουσίας βαρύτητας, καθώς επίσης η μορφή του σε έντονη αμβλεία γωνία «αγκαλιάζει» τον επισκέπτη και τον στρέφει οπτικά προς το πολύτιμο αντικέιμενο θέασης: τον Παρθενώνα.

Η υλικότητα της πρότασης διαφοροποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε θέα σε κάθε πλευρά: αστική ατμοσφαιρικότητα ψυχρών υλικών και ημιδιαφάνεια προς την οδό Πραξιτέλους εναντίον θερμών υλικών και καθαρών διαφανειών προς την Ακρόπολη.

Οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος εσωκλείονται σε ένα ξεχωριστό όγκο με χαρακτηριστική παρουσία και υφή, υλοποιημένο από πολυκαρβονικά panels. Τα panels φωτίζονται έμμεσα, μετατρέποντας το απλό διαχωριστικό σε μια σουρεαλιστική συσκευή που φιλτράρει τη σχέση μεταξύ κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων με εργαλείο το φως.

Το παιχνίδι του φωτός, της σκιάς, της προοπτικής, των διαφορετικών υφών των υλικών και το χωρικό παιχνίδι μεταξύ αμβλειών και οξειών γωνιών γεννούν ένα ατμοσφαιρικό και παράλληλα αστικό interior στην καρδιά της Αθήνας.


ADD Architecture Studio

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Η hands – on προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσεί μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο. Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.

Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_Zero-Life Beyond Parking”, το 2016. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου.

Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους “Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη. Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.

Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.


Για περισσότερα νέα των ADD Architecture Studio ακολουθήστε τους στο Facebook και Instagram

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Kitchen Quarantine: Ο Massimo Bottura και τα αξεπέραστα πιάτα του