Quantcast

Από τις Κάννες στην Αθήνα, οι βραβευμένοι «Άθλιοι» του Λατζ Λι στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Λατζ Λι «Οι Άθλιοι», που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Στεφάν παίρνει μετάθεση σε μια ειδική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος στο Παρίσι όπου καλείται να συνεργαστεί με τον ξενοφοβικό Κρις και τον αφρικανικής καταγωγής Γκουαντά. Κατά την διάρκεια μιας σύλληψης, οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από μια ομάδα αγοριών και όσα ακολουθούν απειλούν να τινάξουν την κοινωνική ειρήνη στον αέρα.

Μέλος της κολεκτίβας Kourtrajmé (μαζί με τον Ρομέν Γαβράς) και στη συνέχεια σκηνοθέτης ταινιών τεκμηρίωσης, ο Λαντζ Λι με τους «Αθλίους» επιχειρεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο σινεμά μυθοπλασίας με μια βιωματική ιστορία, εμπνευσμένη από την εξέγερση του 2005 στα γκέτο του Παρισιού.

Γέννημα θρέμμα του Μονφερμέιγ, του προαστίου της γαλλικής πρωτεύουσας όπου διαδραματίζεται και το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ, ο Λι μας εισάγει στο φιλμ με ένα πρεζενερίκ γυρισμένο κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών που έλαβαν χώρα το περασμένο καλοκαίρι στο Παρίσι, με αφορμή την κατάκτηση του Μουντιάλ από τους Τρικολόρ. Κατά την διάρκειά του, παρακολουθούμε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, φυλών και θρησκειών να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε έναν άνευ προηγουμένου εορτασμό μιας εθνικής -όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι- επιτυχίας. Καθώς η κοχλάζουσα μάζα κατακλύζει την Αψίδα του Θριάμβου, ο τίτλος «Les Miserables» εμφανίζεται εμφατικά στην οθόνη, γεμίζοντάς το κάδρο με ειρωνεία και προιδεάζοντας για τα όσα ακολουθούν.

Αν και ειπωμένη από την οπτική γωνία ενός αστυνομικού, η ιστορία των «Αθλίων» αναπόφευκτα αντλεί αναφορές απ’ την εξεγερσιακή αύρα του «Μίσους» του Ματιέ Κασοβίτς, το εμπρηστικό ταμπεραμέντο του «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι και το τηλεοπτικό «The Wire», ιδιαίτερα στο πώς αποτυπώνει τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αστυνομικών και παραβατικών. Κωστής Θοδοσόπουλος

H ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την Seven Films.

To «Les Miserables» θα προβληθεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. To πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 18 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Source: aiff

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR