Ένα city break story με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη

Φωτογραφίζει ο Γιάννης Φράγκος 
Loc. Divani Caravel Hotel

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης μιλά για τη δουλειά του ηθοποιού, για προσωπική ολοκλήρωση, για τη σημασία της αισθητικής και τους νέους στόχους του.

Μίλησέ μας για την περίοδο που διανύεις επαγγελματικά. Ήταν μια γεμάτη σεζόν για σένα, σωστά;
Ενώ φαίνεται γεμάτη, δεν ήταν και τόσο από επιλογή. Έκανα μόνο τηλεόραση και δυο παραστάσεις με την ομάδα μου, τους C.for Circus. Αυτό έγινε πολύ συνειδητά τον τελευταίο χρόνο γιατί ένιωθα να χάνω την επαφή μου με την πραγματική ζωή και να είμαι απλά χωμένος στη δουλειά. Οπότε απέκτησα χρόνο για φίλους, οικογένεια και πράγματα που αγαπώ να κάνω.

Η φάση που βρίσκεσαι τώρα επαγγελματικά και προσωπικά, σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμένος στο τέλος της μέρας;
Νομίζω πως ναι. Έχοντας βρει μια ισορροπία μέσα μου και έχοντας μόλις τελειώσει από μια παράσταση στο φεστιβάλ Αθηνών και απο τα γυρισματα της Μουρμούρας η μέρα μου με βρίσκει πάλι σε καθημερινές πρόβες με την ομάδα μου. Σκηνοθετώ ένα παιδικό που θα κάνουμε από τέλη Σεπτέμβρη στο θέατρο Καρέζη. Όλα είναι λίγο πιο ανάλαφρα και πιο ζωντανά και στο τέλος της ημέρας το πρόσημο είναι θετικό.

Τί πιστεύεις πως χαρακτηρίζει έναν ηθοποιό καλό ή όχι, τί είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίσει;
Δεν νομίζω πως υπάρχουν καλοί ή κακοί ηθοποιοί. Όλοι στα μάτια μου είναι άξιοι θαυμασμού που βρίσκουν το κουράγιο να εκτεθούν πάνω σε μια σκηνή ή μπροστά σε μια κάμερα. Αυτό που ξεχωρίζει για μένα τους ηθοποιούς είναι η προσπάθεια που κάνουν για να πετύχουν έναν υποκριτικό στόχο και με το πόση αλήθεια και ειλικρίνεια κάνουν αυτή την προσπαθεια.

Ένας ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά;
Οπουδήποτε υπάρχουν ιδεολογίες, υπάρχουν και στενόμυαλοι άνθρωποι που πιστεύουν μόνο στις ιδεολογίες τους και τίποτε άλλο. Αν υπάρχει ένας κοινωνικός στόχος στον ηθοποιό και σε μια παράσταση είναι να κρατήσει ανοιχτό το νου του θεατή για να αναρωτηθεί και γύρω από πράγματα που πιθανόν δεν περνούσαν από το κεφάλι του. Άρα εύχομαι ιδεολογικά να μην επηρεάζει κανένας κανέναν γιατί με αυτή την έννοια, από την αρχή του αυτό μου μοιάζει λάθος.

Λόγω των πολλών παραστάσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια, πιστεύεις πως το κοινό σήμερα έχει περισσότερη εκπαίδευση από ό,τι είχε παλιότερα ή χάνεται μέσα σε αυτή τη πληθώρα;
Το κοινό της πρωτεύουσας είναι όντως πιο εκπαιδευμένο πια σε αντίθεση με το κοινό εκτός πρωτεύουσας που δεν εχει επαφή με αυτό το θέαμα. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πληθώρα παραστάσεων που βλέπουν οι άνθρωποι στην Αθήνα αλλά με τη σκέψη που υπάρχει στις παραστάσεις πριν αυτές δημιουργηθούν. Αυτές οι παραστάσεις όντως δεν είναι πολλές σε μια θεατρική σεζόν και αν τις πετύχει το κοινό τότε σίγουρα θα πάει να δει μια επόμενη παράσταση με άλλο μάτι. Αν όμως συνηθίσει να βλέπει άρπα κόλα δουλειές, σίγουρα δεν μπορεί να «εκπαιδευτεί» σε σχέση με το θέατρο.

Ποια είναι η εικόνα μέσα από στη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου που σου δημιουργεί ασφάλεια;
Νομίζω η στιγμή που θα μπω στη κουζίνα μου να μαγειρέψω κάτι.

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;
Αν θεωρήσουμε πως το θέατρο αλλάζει σίγουρα τους ανθρώπους που συμμετεχουν σε αυτό και αν θεωρήσουμε πως οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο αποτελούν μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τοτε ναι, το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Τί μας λείπει καλλιτεχνικά στην Ελλάδα;
Λείπει σίγουρα η στήριξη της πολιτείας σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Στήριξη όχι απαραίτητα οικονομική -αν και αυτή είναι απαραίτητη) αλλά να βρεθεί ο τρόπος να εντάξουμε την τεχνη ως μέρος της παιδείας μας, ως ένα μέρος που οι νέοι οφείλουν να έρχονται σε επαφή, με τον ίδιο τρόπο που έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό. Να μπορέσει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και των συνηθειών μας η τέχνη. Να μπορούμε να δούμε τον κόσμο πια και από αυτή τη σκοπιά.

Ονειρεύεσαι συνεργασίες; Ποιες είναι αυτές;
Όχι δεν έχω κάτι που ονειρεύομαι να συμβεί στο μέλλον. Αλλά αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία όποια συνάντηση με ανθρώπους που μου επιφυλάσσει αυτή η δουλειά.

Επιδιώκεις την αποδοχή;
Δυστυχώς ναι και αυτό είναι ένα κομμάτι μου που πρέπει σίγουρα να δουλέψω.

Τι είναι αισθητική για σένα; Που τη βρίσκεις στην καθημερινότητά σου;
Αισθητική για μένα είναι η φύση, είναι το φύσημα του ανέμου, το κύμα της θαλασσας, το νερό στους καταρράκτες, η φλογα της φωτιάς, τα ανθρώπινα αγγίγματα, τα αληθινά βλέμματα των ανθρώπων. Στην καθημερινότητά μου νομίζω βρίσκω την αισθητική στο τελευταίο, στα ειλικρινή και γεμάτα ενθουσιασμό βλέμματα των ανθρώπων.

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.