Παγκόσμια βράβευση για ένα επίτοιχο φωτιστικό με ελληνική υπογραφή

Το αθηναϊκό γραφείο ADD Architecture Studio διακρίθηκε με το βραβείο 2018-2019 GOLD A’ Design Award στην κατηγορία Προϊόντων και project Φωτισμού που απονέμεται από τον φορέα International Design Academy και την κριτική επιτροπή του A’ Design Award η οποία αποτελείται από διεθνούς επιρροής μέλη του τύπου, καταξιωμένους σχεδιαστές, ηγετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες και διακεκριμένους επιχειρηματίες.

Τα A’ Design Awards αποτελούν από τα μεγαλύτερα- σε μέγεθος και επιρροή- βραβεία στον τομέα του design ενώ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ιταλία παρέχοντας αναγνώριση στη σχεδιαστική αριστεία σε διεθνές επίπεδο.

Το project του ADD Architecture Studio που απέσπασε διάκριση αποκαλείται ‘Reverse Sunclock Multifunctional Wall Lamp’ και φιλοδοξεί να αναθεωρήσει την έννοια και τις δυνατότητες ενός επίτοιχου φωτιστικού.

Η έμπνευση για το σχεδιασμό του φωτιστικού πηγάζει από την επιθυμία να συνδεθούν δύο αδιάσπαστες έννοιες, εκείνες του χρόνου και του φωτός. Το «πάντρεμα» αυτών σε ένα αντικείμενο που μοιάζει με ρολόι, ωστόσο υφίσταται ως επίτοιχο φωτιστικό, αρχικά ξεπήδησε από την παρατήρηση των ηλιακών ρολογιών. Σκιά και φως ενώνονται και παράγουν την έννοια του χρόνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς εφαρμόζεται σε ένα ανεστραμμένο ηλιακό ρολόι-μισό φτιαγμένο από υαλοβάμβακα fiberglass και μισό από μπρούτζο-και γεννά ένα υβρίδιο χρόνου και φωτός.

Η μοναδικότητα έγκειται στην αρμονική συνύπαρξη ενός ρολογιού και ενός φωτιστικού στο ίδιο αντικείμενο. Καθώς ο χρόνος περνά, ένας δίσκος σταδιακά σβήνει κατά τμήματα που αντιστοιχούν στην κατάτμηση ενός ρολογιού. Αποτελούμενος μισός από ημιδιαφανή υαλοβάμβακα fiberglass και μισός από χρυσές περσίδες, ο δίσκος περιστρέφεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες άμεσου και έμμεσου φωτισμού μέσα στη μέρα, ενώ πάντα υποδεικνύει το χρόνο. Ένας λεπτότερος δίσκος μισός από καθρέφτη και μισός από μπρούτζο βρίσκεται πίσω από τον βασικό δίσκο και τονίζει ή διαχέει το φως. 

Τα 6 τμήματα του υαλοβάμβακα fiberglass του επάνω μέρους του δίσκου σταδιακά σβήνουν από τις 9π.μ. έως τις 3μ.μ. και έπειτα ο δίσκος περιστρέφεται 180 μοίρες. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και επαναλαμβάνεται κάθε 6 ώρες. Ο άξονας περιστροφής και οι ρότορες κίνησης βρίσκονται μέσα στη λεπτή βάση που κόβει το φωτιστικό στα δύο. Το φως και η σκιά αλλάζουν ανάλογα με το χρόνο προσφέροντας θέαμα στον παρατηρητή. Η περιστροφή ενεργοποιείται μέσω ενός κρυμμένου χρονοδιακόπτη συνδεδεμένου με δύο επίσης κρυμμένους αντάπτορες τροφοδοσίας μέσα στη πίσω επίτοιχη βάση του φωτιστικού.

Ο δίσκος αποτελείται από μια μπρούτζινη στεφάνη που συγκρατεί τα ημικύκλια του υαλοβάμβακα fiberglass και των περσίδων. Δύο κομμάτια υαλοβάμβακα fiberglass πάχους 3mm συγκρατούνται σε μεταξύ τους απόσταση έτσι ώστε να τοποθετηθούν 6 κομμάτια ταινιών LED στην εσωτερική επιφάνεια της στεφάνης πλάτους 1cm. Μια ακόμα λωρίδα LED καλύπτεται με πλεξιγκλάς και τοποθετείται πίσω από τις μπρούτζινες ράβδους-περσίδες 3mm του κάτω ημικυκλίου. Ο χρονοδιακόπτης και οι αντάπτορες λειτουργίας και περιστροφής είναι τοποθετημένοι στην πίσω επίτοιχη μπρούτζινη βάση του φωτιστικού.

All images and video created by ADD Architecture Studio – © ADD Architecture Studio.

Facebook page
Instagram

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE