Quantcast

Η νέα αρχιτεκτονική του Freddy Mamani προσθέτει χρώμα σε πόλη της Βολιβίας

Ο Βολιβιανός αρχιτέκτονας Freddy Mamani, σκοπεύει να εμπλουτίσει με χρώμα, κουλτούρα και προσωπικότητα, την πόλη El Alto, με τη δημιουργία κτιρίων εμπνευσμένων από την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική και τις τέχνες. Εικόνες από τα ολοκληρωμένα έργα του αρχιτέκτονα, εκτίθενται στο Fondation Cartier στο Παρίσι.

Το El Alto πρόκειται για μια πόλη λίγο έξω από την πρωτεύουσα La Paz. Είναι μια από τις νεότερες πόλεις της χώρας αλλά ήδη η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη. Οι πλειοψηφία των κατοίκων προήλθε από γειτονικές αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική της πόλης να εξελιχθεί σε απλές δομές πλίνθινων κτιρίων, ώστε να φιλοξενηθεί ο ραγδαία αυξανόμενος πληθυσμός.

Τα κτίρια του Mamani έχουν επηρεαστεί από την αυτοκρατορική μητρόπολη της πόλης Tiwanaku. Χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχέδια από τα ερείπια, που απεικονίζουν άγρια ζώα και φυσικές φόρμες, δημιουργεί σύγχρονα μοτίβα. Χρωματικά εμπνέεται από την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών της φυλής Aymara, προσθέτοντας έντονο μπλε, φωτεινό πράσινο κόκκινο και ροζ, στα κτίρια του. Στα πολυώροφα κτίρια του, οι πρώτοι όροφοι συνήθως φιλοξενούν καταστήματα, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούν χώρους ψυχαγωγίας, αθλητικά κέντρα και διαμερίσματα. Την εντυπωσιακή εξωτερική αρχιτεκτονική συναντάμε και στο εσωτερικό των κτιρίων, με μεγάλους πολυελαίους και πολυάριθμα σποτ να φωτίζουν το χώρο, ενώ το χρωματιστό μοτίβο δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου χειροποίητα από τοπικούς τεχνίτες.

Photograph by Mattia Polisena
Photograph by Mattia Polisena

Source Dezeen

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR