Πώς η Βεντέμα στη Σαντορίνη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο

Από τον Γιάννη Λαζάρου

Βεντέμα, είναι ο τρύγος στη Σαντορίνη. 

Τα κεραμικά κανάτια έγιναν μπρούτζινα και κατέληξαν να γίνουν ακριβά γυάλινα μπουκάλια. Το περιεχόμενο ίδιο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά και Ασύρτικο. Η Σαντορίνη εκτός από το κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα που είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο και τα γραφικά καλντερίμια της, είναι γνωστή και για τις μοναδικές της ποικιλίες κρασιού. Ποικιλίες μοναδικές από αμπελώνες που η καλλιέργειά τους έχει τεχνικές ίδιες εδώ και 3.000 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί διαθέτει και Μουσείο Οίνου στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή του κρασιού και ο Σαντορινιός αμπελουργός, σε έναν υπόγειο χώρο. 

Αν δεν έχει η Σαντορίνη πράγματα να μας πει και να μας δείξει ποιο νησί να έχει άραγε; Μάλλον κανένα. Τολμηρή, κρεμασμένη στην άκρη του πυρήνα της και αναγεννημένη από τις στάχτες της στην κυριολεξία. Η Σαντορίνη έχει ίσως το πιο δυνατό storytelling νησιού στην Ελλάδα και αυτό το storytelling περιέχει τη λέξη κρασί. Σε μια ιστορία υπάρχουν πάντα και οι δύσκολες στιγμές. Ποια ήταν αυτή; Η αμερικανικής προέλευσης φυλλοξήρα που σάρωσε τον ευρωπαϊκό αμπελώνα στα μέσα του 19ου αιώνα. Στους έλληνες αμπελουργούς η φυλλοξήρα ταυτίστηκε με την απόλυτη καταστροφή, όχι μόνο αμπελουργικά αλλά και οικονομικά. Όμως οι αμπελώνες του νησιού γλίτωσαν από το εντόμου της φυλλοξήρας. Μπορείτε να φανταστείτε γιατί; Μα φυσικά λόγω της τοποθεσίας και του κλίματος του νησιού. Η τοποθεσία του νησιού συνέχισε ακόμα μια φορά να λειτουργεί στοργικά για τους αμπελώνες του.

Εδώ και 30 χρόνια έγινε μια συλλογική προσπάθεια ώστε το τοπικό κρασί να ανταγωνιστεί ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο. Αναβίωσαν ποικιλίες του παρελθόντος, ισχυροποιήθηκε το brand name, το όλο εγχείρημα πάτησε πάνω σε ένα ισχυρό marketing plan και σήμερα φτάσαμε στο εξής αποτέλεσμα. Να γίνει το Ασύρτικο το πιο περιζήτητο ελληνικό κρασί στον κόσμο. Το Ασύρτικο οινοποιείται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Το απλό Ασύρτικο, το Ασύρτικο σε βαρέλι και το Βινσάντο. Το ‘καμάρι’ της Σαντορίνης είναι ένας από τους μεγάλους πρεσβευτές των Νέων Ελληνικών Κρασιών και μέρος του συνολικού σχεδιασμού εξαγωγών.

Όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Σαντορίνη είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει το απόλυτο γύρω από τα κρασιά της και τους αμπελώνες της. Τα περισσότερα οινοποιια στο νησί πλέον είναι επισκέψιμα. Ανοιχτά για το κοινό και τους επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού. Εκεί η γεύση γίνεται γνώση και το τοπικό κρασί αποτυπώνεται στην τουριστική κουλτούρα ολόκληρου του νησιού. Πως το τοπικό Αθήρι φτάνει στο ποτήρι μας; Τι πραγματικά έχει συμβεί μέχρι ο σομελιέ να φτάσει να μυρίζει τον φελλό από ένα μπουκάλι Μαντηλαριά που μόλις έχει σερβίρει; Όλα αυτά είναι μερικά που συναντά κάποιος σε ένα wine tour στην Σαντορίνη. Ένα tour γεμάτο καλοκαίρι, άρωμα και αλμύρα. Εκεί θα γνωρίσεις την κουλούρα, την τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, για να προστατευτεί το τσαμπί από τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Το τέλειο φυσικό θερμοκήπιο για τα τσαμπιά που έχουν ανάγκη από προστασία.

Οι εκδρομές σε οινοποιεία είναι ένα experience κλασικής αξίας στο νησί. Οι τοπικοί tour operators συμπεριλαμβάνουν στις διαδρομές, συνήθως διαφορετικά οινοποιεία, στα οποία κατά την επίσκεψη, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τη γευσιγνωσία κρασιών, να μάθετε πως παρήγαγαν κρασί στο παρελθόν μέσα στις Κάναβες και να δοκιμάσετε ντόπιους μεζέδες. Οι οινοποιοί θα σας ενημερώσουν γιατί οι αμπελώνες της Σαντορίνης είναι τόσο μοναδικοί και γιατί οι γεύσεις των κρασιών της Σαντορίνης είναι τόσο ξεχωριστές. Οι ημερήσιες εκδρομές διαφέρουν και μπορείτε να επιλέξετε ένα κλασικό πρωινό tour είτε μια απογευματινή βόλτα η οποία συμπεριλαμβάνει στάση για το ηλιοβασίλεμα είτε μια πιο γεμάτη βόλτα η οποία περιλαμβάνει δοκιμή της ντόπιας κουζίνας και γευσιγνωσία κρασιών. Σε πολλές περιπτώσεις τα tours περιλαμβάνουν και πολιτιστικά αξιοθέατα για τους λάτρεις της ιστορίας και επικεντρώνονται στην αρχαία παράδοση της παραγωγής του κρασιού στη Σαντορίνη.  

Η Σαντορίνη είναι μοναδική. Υπέροχη. Σίγουρα πρέπει να προσέξεις πότε θα την επισκεφθείς. Όμως δεν αλλάζει ποτέ η ομορφιά της. Ανοίγεις την πόρτα και βγαίνεις στην αυλή. Κοιτάς και βλέπεις μόνο όσα χρειάζεται να έχεις. Λες και η απλότητα της Σαντορίνης σε κρατά πεινασμένο, για να γεμίσεις με όσα θα πάρεις μετά. Όταν θα κάτσεις στο τραπέζι και θα δοκιμάσεις την Φάβα Σαντορίνης, τα συμπυκνωμένα ντοματάκια και την άσπρη μελιτζάνα. Μην ξεχνάς ότι το κρασί θέλει συνοδεία. Ποιοτική και γευστική και η Σαντορίνη έχει φροντίσει μόνη της για αυτό. Έχει για σένα έτοιμα όλα τα συνοδευτικά, για να ζήσεις την πραγματική πλευρά του νησιού. Η τοπική γαστρονομία είναι σε top επίπεδο, εξελίσσεται συνεχώς και εξαντλεί τα όρια της δημιουργικότητας κάθε χρόνο.

Τελικά, 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι αρκετά για να χωρέσει η οινική ιστορία μια χώρας και η παράδοση να γίνει καινοτομία. Να μετατραπεί μια γεύση χιλιάδων ετών σε συνοδευτικό ποτό στα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Τελικά η οινογνωσία ήταν ένα απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης αμπελοοινικής και κουλτούρας.

Φωτογραφίες: instagram.com/winesfromsantorini

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.