Κατερίνα Ντούσκα: «Έχουμε τεράστια ανάγκη για συναισθηματική καλλιέργεια»

Φωτογραφίζει ο Joseph Alexiadis
Make-up Margetina Neofitou
Dress Milkwhite
Location 18 Micon Str. 

Το μεγάλο πάθος της Κατερίνας Ντούσκα για τη μουσική, η εξέλιξή της και η μοναδική πορεία της μπαίνουν στο μικροσκόπιο, την ίδια στιγμή που φωτογραφίζεται στους χώρους του 18 Micon str. στου Ψυρρή.

Μίλησέ μου για μουσική, τί σημαίνει για σένα, τί σήμαινε και τί αξία έχει στη ζωή σου;
Η μουσική είναι κινητήριος δύναμη. Είναι ένα μέσο έκφρασης και ψυχανάλυσης για μένα. Ωριμάζω μέσω της μουσικής. Με κάνει να νιώθω πιο δυνατή και ελεύθερη. 

Πώς σχολιάζεις τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας σε αυτή τη φάση; Είναι ένας χώρος που σε προκαλεί να δημιουργήσεις και να προσφέρεις;
Η ανάγκη της δημιουργίας είναι πηγαία και πολύ προσωπική. Είναι φυσικά σημαντικό να περιβάλλεσαι από ερεθίσματα που σε εμπνέουν, να επιλέγεις ένα περιβάλλον που στο προσφέρει αυτό. Στην Ελλάδα είναι κάτι που όλο το βρίσκω και το χάνω μέχρι να το ξαναβρώ. Η ελληνική πραγματικότητα θέλει προσοχή. Πρέπει να γνωρίζει κανείς σε ποιές πτυχές της να εστιάσει και έτσι μπορεί να είναι μαγική. Ο τρόπος ζωής εδώ τροφοδοτεί την σκέψη και τον αυθορμητισμό. Δεν ρουτινιάζω καθόλου εύκολα στην Ελλάδα. Καλλιτεχνικά πιστεύω πως γίνονται περισσότερα πράγματα από ποτέ και αυτή η δράση από μόνη της είναι πολύ αισιόδοξη.

Στην καθημερινότητά σου είσαι πάντα καλλιτέχνης ή  αναγκάζεσαι να μπεις σε ρόλους που σου «τρώνε» τη δημιουργικότητα και την έμπνευση;
Είναι αδύνατο να είσαι αποκλειστικά καλλιτέχνης όταν η μουσική γίνεται επάγγελμα. Είναι κάτι που ακόμη προσπαθώ να συνηθίσω. Υπάρχουν όμως ευθύνες όπως σε κάθε δουλειά και είναι απαραίτητο. H μισή μέρα είναι συνήθως αφιερωμένη στα οργανωτικά και διαδικαστικά, στα τηλέφωνα και emails.

Στις μέρες που ζούμε πολλοί υποστηρίζουν ότι η τέχνη είναι πολυτέλεια. Κάποιοι άλλοι πάλι μιλούν για αναγκαιότητα…
Η τέχνη πάντα θα αποτελεί αναγκαιότητα. Ανθίζει ιδιαίτερα στα δύσκολα και εισβάλλει πάντα σαν φως ανάμεσα στις ρωγμές. Πιστεύω πως μια κοινωνία χωρίς τέχνη είναι μια κοινωνία βαθιά κυνική που δεν επιβιώνει. Ειδικά στις μέρες μας, υπάρχει τεράστια ανάγκη συναισθηματικής καλλιέργειας. 

Υπάρχει ποιότητα και καλή αισθητική γύρω μας;
Υπάρχουν συγκεκριμένες αισθητικές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη χώρα μας, που προωθούνται και αναπαράγονται συνεχώς. Δεν κατακρίνω καμία αισθητική αλλά ο χώρος που δίνεται σε μια νέα ματιά, σε μια διαφορετική φωνή είναι τρομερά περιορισμένος και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η αποδοχή και η στήριξη της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδη στοιχεία για μια προοδευτική κοινωνία. Γίνονται βήματα αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Πώς είναι η επαφή σου με το κοινό, με τον κόσμο που σε ακολουθεί πια; Θέλεις να έχεις επικοινωνία;
Με συγκινεί πάρα πολύ κάθε εκδήλωση αγάπης και στηριξης και πάντα φροντίζω να το δείχνω. Το εκτιμώ βαθιά και δεν θα μπορούσα να μην ανταποκρίνομαι σε αυτό.

Θεωρείς πως υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά στην επιτυχία μιας δουλειάς, ενός τραγουδιού, μιας μουσικής, μιας ιδέας;
Η επιτυχία είναι σχετική αλλά και πολύ υποκειμενική. Η εμπορική επιτυχία μπορεί να είναι, τις περισσότερες φορές, αποτέλεσμα συνταγών αλλά για μένα δεν έχει κανένα νόημα ένα τέτοιου είδους κατασκεύασμα. Η διάρκεια στον χώρο απαιτεί θάρρος και αλήθεια.

Πες μου την ιδανικότερη εξέλιξή σου, πώς δηλαδή θα ήθελες να συνεχιστεί αυτό το «ταξίδι» της μουσικής σου καριέρας;
Να ταξιδεύει η μουσική μου και να γνωρίζει όλο και περισσότερα ακροατήρια. Να νιώθω πως δημιουργώ μουσική που με αντιπροσωπεύει και με κάνει περήφανη.

Η μόδα, η φωτογραφία και η μουσική, πιστεύεις πως αποτελούν διαχρονικές πηγές έμπνευσης και εξέλιξης κάθε καλλιτέχνη;
Για μένα είναι αλληλένδετες. Η εικόνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία της μουσικής. Αποτελούν και αυτές εκφάνσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης, συμπληρώνουν και ενισχύουν τη συνολική ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη.

Πώς αναμένεται ο χειμώνας σου επαγγελματικά και καλλιτεχνικά;
Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, θα εμφανίζομαι στο συγκλονιστικά όμορφο νέο χώρο της ιστορικής μπουάτ ‘Το Άλσος’ – μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, την Κατερίνα Πολέμη και την Βιολέτα Ίκαρη. Είναι κάτι καινούργιο για μένα, πολύ τιμητικό και ανυπομονώ. Επιπλέον, στις 24 Νοεμβρίου, θα ανέβουμε Θεσσαλονίκη με τον αγαπημένο Leon of Athens για μια κοινή συναυλία στο Space Lab και για τις 26 Νοεμβρίου ετοιμάζουμε ένα πολύ ιδιαίτερο “Church Session” με τον Albin Lee Meldau, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου μαζί με τον Pepper 96,6.

More Stories
a224b1ca c653 473c b7e6 182716ecfdc5 1
Το ανανεωμένο “My Oh My Espresso” στο Cremorne της Μελβούρνης