Quantcast
Κουζίνας

Τα 11 «διαμάντια» της Κουζίνας του Γιώργου Νανούρη αποκαλύπτονται

Φωτογραφίζει η Αγγελική Καλαμαρά

Οι 11 πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί της «Κουζίνας» του Γιώργου Νανούρη, εξηγούν με μια ατάκα, τι σημαίνει γι’ αυτούς η φετινή εμπειρία της πιο ωμής και επίκαιρης «Κουζίνας» της πόλης.

Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο έργο «Η Κουζίνα» του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker, σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, στο θέατρο Αποθήκη. Πρόκειται για ένα έργο άγρια ωμό, που διαθέτει αρκετές δόσεις χιούμορ και καταπιάνεται με θέματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ όπως, η εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο, η καταπίεση, ο κοινωνικός ρατσισμός, οι μετανάστες αλλά και η αγάπη και τα όνειρα που τείνουν να εκλείψουν απ’ τη ζωή μας.

Η δράση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου που λειτουργεί παραβολικά και δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Η Κουζίνα έχει ανέβει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μάριος Ράμμος: Για μένα η Κουζίνα είναι μια πραγματικότητα χωρίς οδηγίες χρήσης.
Τάσος Κορκός: Για μένα η κουζίνα είναι το μέρος όπου καταρρίπτονται πεποιθήσεις χρόνων, σχετικά με το ποιοί και πώς κάνουν θέατρο…There is no easy way out…
Παναγιώτης Γαβρέλας: Για μένα Κουζίνα είναι η εμπειρία μου απ’ όταν δούλευα σε κυριλέ μπαρ στη Νέα Ερυθραία. Μειωτικός λόγος από τους υπεύθυνους, αγένεια, σχέση εξουσιαστή εξουσιαζομενου ανάμεσα στους εργαζόμενους ανάλογα με την βαθμίδα τους, απειλές για πρόστιμα αν κάνεις κάποιο λάθος και κάτι ακόμα που με είχε σοκάρει τότε, τα παιδιά που δούλευαν στη λάντζα από το Πακιστάν δεν τα άφηναν να ξεμυτίσουν από το υπόγειο της κουζίνας μην τους δουν οι οικονομημένοι πελάτες και χαλάσει το image του μαγαζιού. Σύγχρονοι σκλάβοι, κρυμμένοι κάτω από την “διασκέδαση” της εποχής μας.
Κωνσταντίνος Γιουρνάς: Όταν η γιαγιά μου έφυγε για τον Καναδά το 1955 η πρώτη της δουλειά ήταν λάντζα σε ένα εστιατόριο. Έκλαιγα κάθε μέρα -μου λέγε- από την πίεση, τα νεύρα, τις φωνές αλλά μετά ήρθε και η αγάπη και η εκτίμηση για τον άλλον. Πέρασα τις ωραιότερες και τις χειρότερες στιγμές εκείνα τα χρόνια. Όλα τα θυμάμαι τόσο μεγάλα και έντονα. (Μάλλον αυτό είναι η κουζίνα)
Μοσχούλα Ατσιδαύτη: Για μένα κουζίνα είναι βουτιά από ψηλά.
Σταύρος Τσουμάνης: Για μένα η κουζίνα είναι να κάθομαι στο ψηλότερο κτήριο του κόσμου, να βλέπω τα πάντα γύρω μου να κατεδαφίζονται και εγώ εκείνη την στιγμή να αισθάνομαι ελεύθερος.
Μαρία Αθητάκη: Για μένα η κουζίνα είναι η φυλακή που δεν με αφήνει να πετάξω… Τι; Δεν είμαι κύκνος;
Γρηγορία Μεθενίτη: Για μένα η κουζίνα είναι μια συνταγή που ψάχνουμε και φανταζόμαστε οι ίδιοι δώδεκα και οι πιθανοί υπόλοιποι μέσα σε μια αποθηκη. Την πιο σπέσιαλ συνταγή.
Απόστολος Καμιτσάκης: Κουζίνα σημαίνει αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας.
Χρήστος Καρνάκης: Η κουζίνα είναι μια ομάδα ανθρώπων, απαραίτητοι και ταυτόχρονα αντικαταστήσιμοι.
Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης: Για μένα η κουζίνα είναι ένας τρόπος να επιβιώσουμε, γιατί κάπως πρέπει να ζήσουμε.


Συντελεστές
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Κοστούμια: Λάζαρος Τζοβάρας
Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Διάρκεια: 90΄χωρίς διάλειμμα

Ημέρες – ώρες παραστάσεων
Τετάρτη : 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή : 21:00
Σάββατο : 18:00 & 21:00
Κυριακή : 20:00

Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210.3253153 & 211.1000.365

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR