Quantcast

Αντώνης Ζουγανέλης: Jazz είναι το ταξίδι μιας σκέψης και ο πραγματικός εαυτός μας

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Technopolis Jazz Festival, μας ξεναγεί στο φεστιβάλ που τραβά τα βλέμματα του αθηναϊκού κοινού.  

Όπως έχει πει και ένας από τους Masters Of Jazz, ο Τhelonious Monk, «Η jazz είναι ελευθερία».

Ladies and Gentlemen, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ένωσαν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους και καλωσόρισαν στην πόλη το 18ο Athens Technopolis Jazz Festival, ένα από τα μακροβιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ της πόλης, που φιλοξενεί jazz ήχους και τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη και μουσικά συγκροτήματα που θα σε ταξιδέψουν σε απρόσμενα μελωδικά μονοπάτια.

Το Athens Technopolis Jazz Festival άνοιξε την  αυλαία του την Δευτέρα 4 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή θα δίνει το δικό του ρυθμό. Επέστρεψε πιο ανανεωμένο από ποτέ και σου προτείνει το πιο jazz καλοκαίρι που δεν πρέπει να χάσεις. Με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με bands, μουσικούς, δρώμενα και παράλληλες δράσεις να σου χαρίζουν ήχους και λέξεις και να σε ταξιδεύουν αφού η μουσική δημιουργεί προορισμό. Τα μέλη της φετινής διοργάνωσης δίνουν μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατεύθυνση και μια νέα ταυτότητα στη jazz μουσική, κατευθύνοντας το φεστιβάλ προς μια νέα τάση και εξέλιξη.

“Jazz is not just music, It’s a way of life, It’s a way of being, a way of thinking” 

Πότε ξεκίνησε η ιδέα του Athens Technopolis Jazz Festival και πως προέκυψε;
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2000 ως ιδέα και πρωτοβουλία του Φώτη Παπαθανασίου (πρόεδρος της Τεχνόπολης) και του Hirst Deinwaller (διευθυντής του Goethe Institut). Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, το Φεστιβάλ έχει γίνει διεθνές, διαρκεί μία εβδομάδα, φιλοξενεί περισσότερους από 23 καλλιτέχνες στις σκηνές του και έχει κάτι παραπάνω από 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο συνδυασμός δυνάμεων με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι γνωστή. Πότε δημιουργήθηκε αυτή η συνεργασία και ποιο το όραμά σας σχετικά με την παγίωση αυτής της  jazz γιορτής και κουλτούρας στη χώρα μας;
Η συνεργασία ξεκίνησε το 2015. Στόχος αυτής ήταν να γίνει η Jazz μουσική πιο γνωστή και πιο εύκολα προσβάσιμη στο κοινό της Αθήνας. Έχοντας ήδη τρία χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας και οδεύοντας στο τέταρτο, οι επόμενοι στόχοι της συνεργασίας, πέραν της συνέχειας και της συνέπειας, είναι να μπει η jazz μουσική στη ζωή και στην κουλτούρα του Αθηναϊκού κοινού. Μέχρι το 2020 που το φεστιβάλ κλείνει τα 20 χρόνια του, και μέσα από την εβδομάδα διεξαγωγής του φεστιβάλ, θέλουμε η Αθήνα και οι πολίτες της να συναντούν, να γνωρίζουν και να ζουν τη τζαζ μουσική σε όλες τις γωνιές και γειτονιές της πόλης και το φεστιβάλ να γίνει σημείο συνάντησης και πόλος έλξης του international μουσικόφιλου κοινού όλου του κόσμου.

Το Αthens Technopolis Jazz Festival είναι από τους μακροβιότερους θεσμούς της πόλης και αυτό σημαίνει ότι κάτι γίνεται πολύ καλά μέσα σε αυτή τη διοργάνωση. Τί το διαφορετικό επικοινωνείται κατά τη γνώμη σας την ίδια στιγμή που η έκρηξη των φεστιβαλικών γεγονότων είναι τεράστια;
Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και όχι τυχαία. Κάθε χρόνο εξελίσσεται καλλιτεχνικά και ποιοτικά με σημαντικές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου αλλά και η συμπεριφορά του μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης δείχνουν ένα κοινό που ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη jazz σκηνή. Αυτό φυσικά μας φέρνει προ των ευθυνών μας απέναντι στο μουσικόφιλο κοινό. Κάθε χρόνο προσπαθούμε για ένα άρτιο καλλιτεχνικό  αποτέλεσμα, δικτυωνόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλο και περισσότερους φορείς και ξένες διοργανώσεις. Κρατώντας την είσοδο ελεύθερη και παρουσιάζοντας επί το πλείστον, μέσα από τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί, τη σύγχρονη και σημερινή μορφή της τζαζ μουσικής στο ευρύ κοινό, μαζί με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, το φεστιβάλ καταφέρνει να απευθύνεται και να αφορά σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Πόσο καιρό στήνεται μία τέτοια μουσική διοργάνωση και πως γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών & μουσικών σχημάτων;
Το Athens Technopolis Jazz Festival έχει από φέτος τη δική του δομή και ομάδα και είναι ο πρώτος χρόνος που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η προετοιμασία του ξεκινάει τον Οκτώβρη και μέχρι τον Μάρτιο το φεστιβάλ είναι σχεδόν έτοιμο!Η καλλιτεχνική επιμέλεια μέχρι και πέρυσι άνηκε στις συνεργαζόμενες πρεσβείες, τα μορφωτικά ιδρύματα και το τμήμα εκδηλώσεων της Τεχνόπολης. Από φέτος και πάντα σε συνεργασία με τους συνεργάτες κι υποστηρικτές μας, αποφασίσαμε να δώσουμε στο Φεστιβάλ μία συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατεύθυνση και μία νέα ταυτότητα μέσα στη τζαζ μουσική, κατευθύνοντας το προς τη νέα τάση που παρουσιάζεται στην contemporary jazz σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας κάθε χρόνο κάποιους από τους καλύτερους νέους κι ανερχόμενους πρεσβευτές της τζαζ τάσης αυτής.

Η jazz είναι ένα είδος μουσικής που έχει αγκαλιάσει πραγματικά το ελληνικό κοινό; Ισχύει ότι πρόκειται για ένα μουσικό είδος που έχει ή φανατικούς οπαδούς ή hatters;
Δεν μπορώ να μιλήσω για την κλασική jazz μουσική όπως την ξέραμε μέχρι και πριν από 10-15 χρόνια. Σήμερα η ίδια η μουσική, οι μουσικοί, το κοινό της και τα στέκια της αλλάζουν ρότα και χέρια και εξελίσσονται σε κάτι νέο, όπως έχουν εξελιχθεί και όλα τα είδη της μουσικής με τα χρόνια. Η σύγχρονη jazz έχει μέσα της στοιχεία από πολλά διαφορετικά ρεπερτόρια όπως και είναι πολλά τα είδη σύγχρονης μουσικής που έχουν πλέον σήμερα  ως βάση τους τη jazz. Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα πιο δυνατά ρεπερτόρια στον πλανήτη, το hip hop, περνάει τη φάση των jazz samples την τελευταία δεκαετία. Το κοινό έχει μάθει να ακούει jazz μουσική πλέον μέσα από τις δικές του προσωπικές μουσικές προτιμήσεις κι έχει “άθελα” του εκπαιδευτεί σε τέτοια ακούσματα. Όλοι ακούν jazz σήμερα. Η jazz είναι παντού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για πρώτη χρονιά στον μουσικό χάρτη του 18th Athens Technopolis Jazz Festival, έρχονται δυναμικά να συμπληρώσουν τον international αέρα της διοργάνωσης. Λίγα λόγια για την νέα αυτή μουσική άφιξη.
Προσπαθούμε αρκετό καιρό να βρούμε μαζί με την Αμερικάνικη πρεσβεία έναν Αμερικάνο καλλιτέχνη που να βρίσκεται την περίοδο του φεστιβάλ σε Ευρωπαϊκή περιοδεία, να έχει διαθέσιμες τις ημερομηνίες του Φεστιβάλ, να είναι μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες και ταυτόχρονα να ταιριάζει με τον χαρακτήρα και το lineup του φεστιβάλ. Η Αμερικάνικη jazz περνάει αυτή τη στιγμή την καλύτερη φάση της. Έχει καταφέρει να κρατήσει τα πιο αυθεντικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της κλασικής jazz μουσικής, ενώ ταυτόχρονα συστήνει τους νέους δρόμους και τις νέες τάσεις στη σύγχρονη jazz παγκοσμίως. Αν  προσθέσουμε σε αυτό το ταλέντο, την αφοσίωση και τη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει τους Αμερικάνους μουσικούς, έχουμε ως αποτέλεσμα τους τεράστιους καλλιτέχνες και δίσκους που γράφουν ήδη την ιστορία τους στο νέο αυτό παρακλάδι της jazz. Την Παρασκευή 8/6 στη σκηνή της Τεχνόπολης θα δείτε και θα ακούσετε έναν από τους καλύτερους κι ανερχόμενους τρομπετίστες της Αμερικής, τον Theo Crocker, ο οποίος συνοδεύει τα τελευταία χρόνια και τη Dee Dee Bridgewater σε όλες τις ζωντανές της εμφανίσεις.

Ποιά η γνώμη σας για την παραγωγή jazz μουσικής στην Ελλάδα; Βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο;
Στα μεγαλύτερα showcase jazz festivals που επισκέφτηκα τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα είχε ισχυρή παρουσία, μέσω των καλλιτεχνών της, κάτι το οποίο δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί η παραγωγή της τζαζ να μην έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά το επίπεδο και η παρουσία της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό έχει σίγουρα αυξηθεί και βελτιωθεί, με ιδιωτική πρωτοβουλία των record labels και των ίδιων των καλλιτεχνών. Ισχύει αυτό που έγραψα πιο πάνω για τη τζαζ μουσική βέβαια, πως υπάρχουν στοιχεία της τζαζ σε πολλά είδη μουσικής και σε πολλά ρεπερτόρια πλέον. Γενικότερα η ποσότητα και η ποιότητα των παραγωγών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό βοηθάει έμμεσα και τη τζαζ μουσική. Αυτό που λείπει σίγουρα, για να καταφέρει η ελληνική μουσική να λάβει το κομμάτι της πίτας που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, είναι ένας κρατικός μηχανισμός που θα υποστηρίζει και θα βοηθάει την παραγωγή και εξαγωγή της ελληνικής μουσικής και των Ελλήνων καλλιτεχνών ενιαία αλλά και ανά κατηγορία και ρεπερτόριο.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε δύο από τις πιο δυνατές μουσικές βραδιές τους φετινού φεστιβάλ;
Δεν θα μπορούσα ποτέ να διαλέξω δύο μέσα από τις επτά ιδιαίτερες βραδιές του φεστιβάλ. Θα πρότεινα όμως αν κάποιος μπορεί να επισκεφτεί το φεστιβάλ μόνο δύο φορές, να μην χάσει την Ελληνική showcase ημέρα του φεστιβάλ, τη Δευτέρα 4/6, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν 5 ελληνικά jazz groups, οι John Balikos Trio, ο Mihalis Kalkanis, η Athens Big Band μαζί με τον Δημήτρη Τσάκα και τον Βασίλη Ξενόπουλο, οι Drums & Voices Jazztronica Duet και ο Alex Dante, δίνοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα για το επίπεδο και τα διαφορετικά είδη της τζαζ στην Ελλάδα σήμερα και την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 10/6, όπου παραδοσιακά η τεχνόπολη φιλοξενεί τον περισσότερο κόσμο για το “κλείσιμο” του φεστιβάλ αλλά και γιατί φέτος θα πέσει η αυλαία με ένα από τα καλύτερα δυναμικά ντουέτα της Ευρώπης (ίσως και του κόσμου), τους Βρετανούς Binker & Moses, που έχουν πάρει διθυραμβικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο για τον δίσκο τους και τις ζωντανές τους εμφανίσεις το 2017.

Παρουσιάστε μας κάποιους βιρτουόζους καλλιτέχνες ή μουσικά σχήματα του εξωτερικού και της χώρας μας που ξεχωρίζεται ιδιαίτερα στο 18th Athens Technopolis Jazz Festival.
Χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η σειρά αναφοράς, περιμένουμε με ανυπομονησία τις εμφανίσεις των Sebastian Studnitzky (DE – 6/6), Peedu Kass (EE – 9/6), Binker & Moses (UK – 10/6), John Balikos Trio (GR – 4/6) και Mihalis Kalkanis (GR – 4/6).

Αγαπημένοι jazz δίσκοι της χρονιάς είναι;
Mammal Hands – Shadow Work &  Bombino – Aze

JAZZ είναι; Ο πραγματικός εαυτός μας. Το ταξίδι μιας σκέψης. Η σκηνή (αλλά και το backstage) του Athens Technopolis Jazz Festival.

Να έρθετε! #jazzbethere

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR