Quantcast
Γιάννης Κουκουράκης

Ο Γιάννης Κουκουράκης σε μια ερωτική εξομολόγηση για το θέατρο

Γράφει η Έλενα Κρητικού
Φωτογραφίζει η Αγγελική Καλαμαρά
Hair & Make-up Ηλιάνα Μαυροειδάκου

Η φωτογράφιση έγινε στο Life Gallery Athens.

Ο ηθοποιός Γιάννης Κουκουράκης κινείται μέσα σε έναν αέναο κύκλο μελέτης, εξέλιξης και δημιουργίας. Αυτό το διάστημα, έχει ήδη ξεκινήσει πρόβες για τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, ενώ παράλληλα γράφει θεατρικά έργα και συνθέτει δικές του παραγωγές.

Outfit: Dimitris Petrou
Outfit: Dimitris Petrou – Shoes: Reebok

Ταξιδεύοντας τον πίσω στον χρόνο, ρωτάμε να μάθουμε πότε και πώς αποφάσισε να γίνει άνθρωπος της τέχνης. Η απάντηση, αφοπλιστική. “Σε μια νύχτα. Από έρωτα. Τόσο απλά”. Από τότε ένα νέο, δυνατό αίσθημα γεννήθηκε για το θέατρο, το οποίο ο ίδιος αδυνατεί να παρομοιάσει με κάτι απτό. “Θα το παρομοίαζα με τις αισθήσεις. Φωτιά στις φλέβες, ζόρι γλυκό, διάβολος, παράδεισος, αδρεναλίνη. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς”.

Στους ρόλους που υποδύεται, ο Γιάννης Κουκουράκης όπως περιγράφει χαρακτηριστικά, “δανείζει το σώμα, το μυαλό και τη φωνή του”. Η τέχνη της υποκριτικής δεν “ξυπνάει” συγκεκριμένες εικόνες στη μνήμη του, ο κάθε ρόλος “γεννάει” νέες.

Δεν ανασύρω προγενέστερα βιώματα υπό την έννοια της άμεσης ανάμνησής τους. Προσπαθώ να δημιουργήσω νέα που θα πυροδοτήσουν την πορεία του εκάστοτε ρόλου.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που τον μαγεύει περισσότερο, όταν καλείται να προσεγγίσει και να ενσωματωθεί σε έναν νέο ρόλο; Κάθε ρόλος είναι για εκείνον, μια Ιθάκη. “Η αλήθεια του κάθε ρόλου. Το ταξίδι που κάνεις μέχρι να φτάσεις σε αυτή. Και η αποκάλυψη σε σένα τον ίδιο, της κοινής πτυχής που μπορεί να έχεις με τον ρόλο. Αλλά όλα αυτά συνοψίζονται σε δύο μόνο λέξεις, το ταξίδι”.

Η υπόλοιπη μαγεία στη ζωή του συντίθεται από τις βόλτες με τη μηχανή, τους περιπάτους με τον σκύλο του, τον χρόνο γενικά έξω από το σπίτι. Η κολύμβηση και η γυμναστική αποτελούν ένα ακόμη ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητάς του, προτιμώντας ο ίδιος ξεκάθαρα τη θάλασσα από το βουνό και τη ζωή στην επαρχία σε σχέση με αυτή στην πόλη.

Προτιμώ την ηρεμία, τη μυρωδιά του καθαρού αέρα και το αγαπημένο μου χρώμα, το γαλάζιο. Να είμαι σε κάποιο νησί, οπωσδήποτε.

Αναφορικά με το εάν η χώρα μας προοδεύει ή φθίνει όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα εν μέσω της τωρινής της κατάστασης, ο ίδιος θεωρεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση ευνοεί την τέχνη, αλλάζοντας την ταυτότητά της. “Ίσως γίνεται πιο άμεση δεδομένου ότι πρέπει να αφορά τον κόσμο, να “μιλά” στην ψυχή του. Έχει φέρει νέο κοινό στα πολιτιστικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν σταματήσει να αποθρασύνονται όσοι την εμπορεύονται”.

Η συμβουλή που δίνει ο ίδιος σε έναν νέο, ο οποίος επιχειρεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, είναι “να μην φοβάται να είναι ο εαυτός του, να ακολουθεί το ένστικτο του, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, να επιλέγει να δουλεύει με καλούς ανθρώπους και να είναι φιλόδοξος χωρίς να γίνεται ματαιόδοξος”.

Ο “πολυπράγμων”ηθοποιός, εξετάζοντας την μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία, ίσως άλλαζε τις επιλογές του ως προς κάποιους ανθρώπους, αλλά αναμφίβολα υμνεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της κάθε συνεργασίας που έχει κάνει έως σήμερα. Συνεχίζει να διατηρεί την πίστη του στους ανθρώπους, εμφυσώντας δημιουργική πνοή στον κόσμο που εμπνέεται και έλκεται από ηθοποιούς, οι οποίοι δίνουν όλη τους την ενέργεια και την ψυχή στο θέατρο, και επιχειρούν να παρομοιάσουν κάθε μεμονωμένο ρόλο με “φωτιά στις φλέβες”.

Το Life Gallery Athens

Διαθέτοντας μια αποκλειστική ποικιλία από Deluxe Δωμάτια, Art Studios και μία Junior Suite, το Life Gallery athens θεωρείται δικαίως μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Εκάλη. Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες αυτού του πολυτελούς boutique hotel στην Αθήνα διαθέτουν σύγχρονες υποδομές και deluxe παροχές, εξασφαλίζοντας διαμονή γεμάτη πολυτέλεια και στιλ. Η επώνυμη επίπλωση, η μινιμαλιστική σχεδίαση, οι φυσικές διακοσμητικές λεπτομέρειες και η μεγαλειώδης ατμόσφαιρα αντανακλούν τον chic παλμό της Αθήνας σε ένα χαλαρό και αριστοκρατικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες που αναζητούν στιλάτες επιλογές διαμονής στην Αθήνα μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα κομψά επιπλωμένα και εξοπλισμένα δωμάτια, τα deluxe δωμάτια και τα studios του ξενοδοχείου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, να απολαύσουν την εξαιρετική εξυπηρέτηση και να ζήσουν την εμπειρία των απόλυτων πολυτελών διακοπών στην Αθήνα.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR