Η Ισλαμική Καλλιγραφία και η Ιρανική Γραφή στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εγκαινιάζουν έκθεση αφιερωμένη στην ισλαμική καλλιγραφία με τίτλο «Ισλαμική Καλλιγραφία. Η Τέχνη της Ιρανικής Γραφής».

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO από τον Απρίλιο 2018 και για ένα χρόνο.

Στον κόσμο της Μέσης Ανατολής, η τέχνη της γραφής είναι η ανώτερη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας και ο θαυμασμός προς αυτήν παραμένει αδιάλειπτος από τον 7ο αιώνα μέχρι σήμερα, καθιστώντας την ως μία θεμελιώδη έκφραση της ισλαμικής τέχνης και αισθητικής. Η πρώτη εμφάνιση της ισλαμικής καλλιγραφίας τοποθετείται στις τελευταίες δεκαετίες του 7ου αιώνα και από τότε συνεχίζει να ακμάζει και να εξελίσσεται, υιοθετώντας διαφορετικούς τύπους, όπως τα κουφικά, τα θούλουθ και τα νασταλίκ.

Η ισλαμική καλλιγραφία απαντάται σε μια πληθώρα υλικών, διαφορετικών κάθε φορά διαστάσεων Άλλοτε σε χαρτί και ύφασμα και άλλοτε σε κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα. Με καλλιγραφική γραφή φιλοτεχνούνται θρησκευτικά κείμενα, ποιήματα, ευχετικές επιγραφές και αυτές που εξυμνούν τις δράσεις αξιωματούχων.

Η έκθεση επιδιώκει αφενός την εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη και το ρόλο της καλλιγραφίας στον ισλαμικό κόσμο και αφετέρου τη γνωριμία με τη σύγχρονη ιρανική καλλιγραφική δημιουργία.

Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη , καθώς και χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. .

Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ, ο οποίος εκθέτει έργα με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν μία σημαντική πτυχή της σύγχρονης τέχνης της Μέσης Ανατολής.

Ο Μουσταμπά Σαμπζέ δημιουργεί καλλιγραφικούς χαρακτήρες με πλατιές καμπύλες, χρησιμοποιώντας συχνά επιχρύσωση και φωτεινά χρώματα. Επίσης, συχνή είναι και η διακόσμηση των έργων του με φυτικά μοτίβα που άλλοτε πλαισιώνουν τις επιγραφές και άλλοτε λειτουργούν ως βάθος. Στα έργα του αναδεικνύεται η ιρανική καλλιγραφική παραγωγή και ιδιαίτερα η ρέουσα γραφή νασταλίκ. Η γραφή αυτή άκμασε στον Ιράν τον 16ο αιώνα και είχε σχεδιαστεί για να την καταγραφή της εκφοράς της περσικής γλώσσας τόσο στην ποιητική παραγωγή όσο και σε διοικητικά κείμενα.

Ο κομβικός χαρακτήρας της καλλιγραφίας εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάζει την καλλιτεχνική παραγωγή του ισλαμικού κόσμου, αποτελώντας μέσο έκφρασης και έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι λαμβάνοντας παραδοσιακή καλλιγραφική εκπαίδευση δημιουργούν καλλιγραφικά κείμενα με κλασικές αισθητικές αξίες.

Από: 26/04/2018 Εως: 01/07/2018
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα

Eισιτήρια: Γενική είσοδος: € 9 | Μειωμένο: € 7 | Δημοσιογράφοι: € 1
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 32 51 311 | www.benaki.gr

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE