Quantcast

Call me by your name: Oι εξιδανικευμένοι εσωτερικοί χώροι του Luca Guadagnino σε μια ειδυλλιακή Ιταλία

Στην τελευταία του ταινία, ο Luca Guadagnino μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το καλοκαίρι ενός μικρού ιταλικού χωριού το 1983. Αν και μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής τοποθεσία που διαδραματίζεται η ιστορία -στην υπαίθρο, λίγο έξω από την πόλη Crema, όπου ζει ο σκηνοθέτης- είναι σημαντικό ότι η ταινία ανοίγει με τη φράση “κάπου στη Βόρεια Ιταλία” και ο τόπος δεν προσδιορίζεται ποτέ. Η ηλιόλουστη πόλη Crema αποκαλύπτεται σαν μια Εδέμ, μια μικρή πόλη της ειδυλλιακής Ιταλίας με μπαρ, πλατείες, μνημεία θυμάτων πολέμου, αίθουσες χορού, βίλες και μεσαιωνικά κάστρα.

Οι κύριοι χαρακτήρες είναι ο Oliver (Armie Hammer), ένας Αμερικανός διδακτορικός φοιτητής απεσταλμένος για σπουδές στην ιταλική βίλα του καθηγητή αρχαιολογίας του και ο Elio (Timothée Chalamet), ο δεκαεφτάχρονος γιος του καθηγητή. Ο Elio διαβάζει ένα απόσπασμα του Ηράκλειτου δίπλα στο ποτάμι ως σύμβολο αυτού που αλλάζει διαρκώς για να παραμείνει  ίδιο. Ο Elio και ο Oliver αναπτύσσουν μια βαθιά αγάπη και οι δύο τους αποφασίζουν να ανταλλάξουν ονόματα ώστε να «ενοποιήσουν» τις ταυτότητες τους.

Το καλοκαίρι του 1983 αναγνωρίζεται από τα σακίδια, τα μπλουζάκια, τα walkmans και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αποσπάσματα, όπου οι χαρακτήρες συνεχώς κοιτάζουν τα ρολόγια τους και ρωτούν τι μέρα είναι, επειδή έχουν χάσει όλη τη συνέπεια και την αίσθηση του χρόνου και του τόπου. Το Call me by your name είναι μια ταινία για την επιθυμία και το θαύμα του πρώτου έρωτα και συνδυάζεται τέλεια με την ατμόσφαιρα της ρευστότητας, διαπερατότητας και ελευθερίας που εκφράζεται μέσω του τοπίου στο οποίο διαδραματίζεται.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι τόσο ψυχογεωγραφικοί όσο ο εξωτερικός χώρος του Oltrepò με τα πηγάδια, τις αγροικίες και τις λωρίδες που χωρίζουν τα χωράφια. Η κρεβατοκάμαρα του Elio συνδέεται, μέσω του μπάνιου, με εκείνη του Oliver με θέα σε ένα τεράστιο δέντρο.

 

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR