Quantcast
Twisting Courtyard

Μοναδική αναπαλαίωση με κυματοειδές δάπεδο σε κατοικία στο Πεκίνο

Κατασκευασμένο από το Archstudio, το “Twisting courtyard” είναι μια ανακαινισμένη κατοικία, στην περιοχή Dashilar, στο Πεκίνο. Το ακίνητο ήταν κάποτε siheyuan (μονοκατοικία) με μία μόνο είσοδο, ενώ σκοπός του σημερινού έργου είναι να αναβαθμίσει την υποδομή που απαιτείται για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, αυτή η παραδοσιακή αυλή – που χρησίμευε κυρίως ως κατοικία – μετατράπηκε σε έναν ελκυστικό, αστικό δημόσιο χώρο στην κεντρική, κινεζική πόλη.

Ο σχεδιασμός του Archstudio στοχεύει να απαλλαγεί από την επίσημη και στερεότυπη εντύπωση που δίνει το siheyuan, δημιουργώντας μια ανοιχτή και «ζωντανή» ατμόσφαιρα διαβίωσης. Με βάση την υπάρχουσα διάταξη της αυλής, χρησιμοποιείται κυματοειδές δάπεδο από γκρι πλακίδια για τη σύνδεση χώρων διαφορετικού ύψους, ενώ επεκτείνεται και στο εσωτερικό του σπιτιού. Εκεί, «μπερδεύεται» με τους τοίχους και τη στέγη, δημιουργώντας μια δυναμική σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Στη συνέχεια του δαπέδου, μέσα στον καμπυλωτό τοίχο δηλαδή, βρίσκονται οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, όπως η κουζίνα, η τουαλέτα και η αποθήκη, ενώ οι περιοχές υποδοχής και δείπνου φαίνονται έξω από την καμπυλωτή πρόσοψη.

Αυτή η μικρή αυλή χρησιμοποιείται κυρίως ως αστικός, δημόσιος χώρος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα λειτουργίας της ως κατοικία. Επιπλέον, τέσσερα σπίτια μπορούν να ενοικιαστούν για κοινωνικές και δημόσιες εκδηλώσεις ή ακόμη και ως οικογενειακός ξενώνας με τρία υπνοδωμάτια.

Twisting Courtyard 

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR