Quantcast
κέα

Κέα: Τοπικά υλικά και φυσική πέτρα σε ένα εντυπωσιακό οίκημα

Με θέα την κοιλάδα Ποίσσες στο ελληνικό νησί της Κέας, η κατοικία “Rocksplit” διαθέτει τοπικά υλικά και παραδοσιακές μεθόδους χτισίματος, προκειμένου να εναρμονιστεί με το ορεινό τοπίο. Το απότομο έδαφος και οι στενές διαστάσεις του οικοπέδου καθορίζουν την έντονη κλίση μορφή του κτιρίου, που υψώνεται από το βουνό και πάνω από την κοιλάδα, για να ισορροπήσει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Το οίκημα αποτελείται από τρία επίπεδα, όλα επενδυμένα από την τοπική, φυσική πέτρα που χρησιμοποιήθηκε και τοποθετήθηκε προσεκτικά στις οριζόντιες επιφάνειες από τσιμέντο. Η δευτερεύουσα κατοικία μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων και εξαπλώνεται σε τρία επίπεδα. Στα επίπεδα αυτά βρίσκονται το κεντρικό καθιστικό και η κουζίνα, αλλά και ένας πύργος, το υπνοδωμάτιο και χώρος αποθήκευσης.

Το εσωτερικό διατηρεί μια ουδέτερη διακόσμηση με υλικά όπως το λευκό ξύλο, η γκρίζα πέτρα και ο στόκος σε χλωμές αποχρώσεις. Κλειστές βεράντες πλαισιώνουν την κεντρική δομή, λειτουργώντας ως καταφύγιο από το μεσογειακό κλίμα, ενώ παρέχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου ήταν το κύριο μέλημα του σχεδιασμού του Cometa Architects – του γραφείου που ανέλαβε την κατασκευή. Επέλεξαν να την εκφράσουν λοιπόν την παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής “kotounto”, δημιουργώντας έναν ξηρό χώρο ανάμεσα στο βράχο και το κτίριο. Με τον τρόπο αυτό, οι εξωτερικοί χώροι απέκτησαν μια συνεχή περιμετρική “kotoundo”, κάνοντας το οίκημα να μοιάζει σαν να προσπαθεί να «ξεφύγει» από το βράχο.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης / Cometa Architects

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR