Quantcast
Sony

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης ανάμεσα στους καλύτερους φωτογράφους του κόσμου σύμφωνα με τη Sony

Από την Κατερίνα Παπαποστόλου

Ο Έλληνας φωτογράφος τιμάται στο μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας του κόσμου, “Sony World Photography Awards 2017”.

Κάθε χρόνο, εδώ και 10 συναπτά έτη, η Sony θέλοντας να αναδείξει τα κορυφαία έργα της σύγχρονης φωτογραφίας, καλεί τους φωτογράφους όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στις 4 κατηγορίες – Professional, Open, Youth και Student Focus– του διαγωνισμού “Sony World Photography Awards” και να χαρίσουν στους εραστές της φωτογραφίας, εικόνες που γοητεύουν τη φαντασία.

Φέτος, είναι ιδιαίτερη χαρά για τη χώρα μας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, αφού την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, η κριτική επιτροπή των “Sony World Photography Awards 2017” τίμησε το έργο του Έλληνα φωτογράφου, Κωνσταντίνου Σοφικίτη, ανακηρύσσοντας τη φωτογραφία του “Halloween Protagonists” ως μία από τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες στον κόσμο, στην κατηγορία “Open street photography”. Περισσότερες από 227.000 εικόνες, από 183 χώρες, αποτυπώνουν τη «ματιά» μερικών από τους πιο ενδιαφέροντες και πολλά υποσχόμενους φωτογράφους του κόσμου και ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επίσημα, πλέον, ένας από αυτούς.

Η φωτογραφία “Halloween Protagonists”, για την οποία ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης βραβεύτηκε.

Περήφανο μέλος της LensCulture society (magnum), ο Κωνσταντίνος αγαπά βαθιά την ταξιδιωτική φωτογραφία και την απεικόνιση στιγμών μέσα από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Το έργο του έχει δημοσιευθεί πολλάκις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα, καθώς και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φωτογραφικές εκθέσεις του έχουν λάβει χώρα σε φημισμένες γκαλερί της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το 2011, ο Κωνσταντίνος μαζί με τον αδερφό του Πέτρο, δημιουργούν μία εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται στη φωτογραφία γάμου και ταξιδιού και προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία. Αυθόρμητες εικόνες, που αποτυπώνουν αριστοτεχνικά το συναίσθημα και την ένταση της στιγμής, κάνουν το έργο τους άμεσα αναγνωρίσιμο τόσο εντός, όσο και έκτος συνόρων.

Τρία χρονιά μετά, το 2014, ανακοινώνεται ως ο επίσημος φωτογράφος για την Google Hellas και το TEDx Athens, γεγονός που αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα τη δύναμη των clicks του. Εικόνες που προκύπτουν από ένα road trip με φίλους στο Περού, στη Βολιβία, στην Κολομβία, μία εθελοντική εργασία στα νησιά Γκαλαπάγκος και στην Καραϊβική ή ένα project που αφορά την τοπική ζωή στην Κούβα, στο Βιετνάμ, στην κεντρική και νότια Αμερική και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη γεμίζουν το πολυπολιτισμικό portofoliο του, προσφέροντας εικόνες που αποτυπώνουν άριστα την ακατέργαστη ομορφιά κάθε γωνιάς του πλανήτη.

«Η γοητεία της φωτογραφίας δρόμου είναι απαράμιλλη και η τιμή της αναγνώρισης του έργου μου από μία επιτροπή φωτογράφων παγκόσμιου βεληνεκούς, είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Η ευκαιρία που μου δίνεται, να δω τη δουλειά μου να εκτίθεται στο Λονδίνο, είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της πρόκρισης σε έναν τέτοιο διαγωνισμό», δηλώνει ο φωτογράφος, η εικόνα του οποίου, “Halloween Protagonists”, τραβήχτηκε κατά της διάρκεια του New York Halloween, το 2016, και αποτυπώνει την τρομακτική ατμόσφαιρα της διάσημης παρέλασης.

Επόμενος σταθμός, μετά την ανακοίνωση των δέκα καλύτερων φωτογραφιών σε κάθε κατηγορία, είναι η ανάδειξη του καλύτερου φωτογράφου στον κόσμο από την αντίστοιχη κατηγορία και ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι πλέον ένας από τους διεκδικητές του τίτλου “Best Open Street Photographer” – ο νικητής θα ανακοινωθεί επίσημα από τη Sony στις 28 Μαρτίου. Εν συνεχεία, οι δέκα φιναλίστ θα διεκδικήσουν τον τίτλο του “Open Photographer of the Year”, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 20 Απριλίου, καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 5.000$.

Το φωτογραφικό έργο των νικητών, καθώς και των συμμετεχόντων που έφθασαν ως τις short lists του διαγωνισμού, θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν οι λάτρεις της φωτογραφίας στην έκθεση “Sony World Photography Awards & Martin Parr” στο εξέχουσας σημασίας κέντρο για τις τέχνες Somerset House στο Λονδίνο, από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου.

*Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη στο Instagram και βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φωτογραφικό του έργο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR