Quantcast
μετρό

Εξερεύνηση της τέχνης και της αρχιτεκτονικής σταθμών μετρό ανά τον κόσμο

Ο φωτογράφος Chris Forsyth έχει εμμονή με την αρχιτεκτονική όπως επίσης και με το μετρό. Η σειρά του, με τίτλο “Montreal Metro”, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 ως ένα ακαδημαϊκό έργο, με αναφορές στην συχνά παραβλεπόμενη αρχιτεκτονική του μετρό του Μόντρεαλ.

Αποτελούμενο από 68 σταθμούς – ο κάθε σταθμός σχεδιάστηκε από διαφορετικό αρχιτέκτονα μεταξύ των δεκαετιών του ’60 και του ’70 – το μετρό του Μόντρεαλ διακρίνεται από μια μοναδική σύνθεση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου του, ο Forsyth συνέχισε τη σειρά του για το μετρό ως μια προσωπική εξερεύνηση της τέχνης και της αρχιτεκτονικής των σταθμών σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων του Μονάχου, του Βερολίνου και της Στοκχόλμης, καθώς και μικρότερες σειρές για τα μετρό του Αμβούργου και της Πράγας, η νέα έκδοσή του για την Ευρώπη «μαγνήτισε» την παγκόσμια προσοχή και κέρδισε το βραβείο του Διεθνούς Φωτογράφου της Χρονιάς 2015.

Τραβώντας φωτογραφίες των σταθμών, όταν δεν υπήρχαν επιβάτες, ο ίδιος δίνει έμφαση στην αρχιτεκτονική και στις εικόνες τους με έναν πρωτότυπο τρόπο. Τα υπόγεια συστήματα των μετρό συχνά χαρακτηρίζονται από ειδικό σχεδιασμό, όπου η χρήση του μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Κάθε σταθμός του μετρό διαθέτει μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία είναι ένα προϊόν του σχεδιασμού του, από το σταθμό Brutalist του Μόντρεαλ μέχρι το σταθμό της Στοκχόλμης, όπου κυριαρχούν βραχώδεις σπηλιές, ζωγραφισμένες στο χέρι.

More Stories
Grande Bretagne web
150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand
DIDÉE.GR