Quantcast

Moonlight: H ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση

Η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς, Moonlight, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 από την SevenFilms.

Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

Το συγκλονιστικό όραμα του Μπάρι Τζένκινς συγκινεί με την απεικόνιση των στιγμών, των ανθρώπων και των αγνώστων δυνάμεων που πλάθουν τη ζωή μας και μας καθορίζουν.

To Moonlight ξεκίνησε ως ιδέα για σχολική εργασία από τον αξιοσέβαστο θεατρικό συγγραφέα Ταρέλ ΆλβινΜακΚρέινι, μέλος της θεατρικής εταιρίας Steppenwolf του Σικάγο. Το θεατρικό του έργο με τίτλο « In Moonlight Black Boys Look Blue» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ Borscht στο Μαϊάμι, στα πλαίσια παρουσίασης έργων ντόπιων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μέσα από ιστορίες που διαφοροποιούνται από την τυπική της απεικόνιση.

To 2013, η παραγωγός Αντέλ Ρομάνσκι βοηθούσε τον Μπάρι Τζένκινς να επιλέξει ανάμεσα στα αναρίθμητα project που είχε στο μυαλό του για να σκηνοθετήσει, μετά το Medicine for Melancholy. Οι δυο τους, φίλοι από το πανεπιστήμιο, βρισκόντουσαν συχνά έως ότου οι ιδέες τους πήραν μορφή. Μία από αυτές ήταν και το έργο του ΜακΚρέινι: «Ο Ταρέλ συνέλαβε με εκπληκτικό τρόπο τι σημαίνει να είσαι ένα φτωχό μαύρο παιδί που μεγαλώνει στα προάστια του Μαϊάμι», εξηγεί ο Τζένκινς. «Το είδα σαν ευκαιρία να δώσω ζωή σε κάποιες από τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις , μέσα από την υπέροχη φωνή του Ταρέλ. Οι ρίζες των εμπειριών του ήταν οι ρίζες των εμπειριών μου- ήταν ο τέλειος γάμος».

Συμπτωματικά, ο Τζένκινς μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον ΜακΚρέινι, τη γειτονιά του Moonlight. Δε γνώριζαν ο ένας τον άλλον σαν παιδιά, αλλά η ζωή τους έμοιαζε τρομακτικά. Πήγαν στα ίδια σχολεία, έγιναν και οι δύο καλλιτέχνες με δύο βασικά θέματα να διακατέχουν τα έργα τους: ταυτότητα και σεξουαλικότητα. Μεγάλωσαν και οι δύο παρακολουθώντας τις μητέρες τους να παλεύουν με το σοβαρό τους εθισμό στα ναρκωτικά. Η μητέρα του Τζένκινς επιβίωσε και είναι φορέας του AIDS τα τελευταία 24 χρόνια, ενώ η μητέρα του ΜακΚρέινι υπέκυψε στον ίδιο ιό.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR