Quantcast

Τέσσερις θόλοι δημιουργούν ένα οινοποιείο με brutal χαρακτηριστικά

Ένα οινοποιείο που τοποθετείται στο βόρειο τμήμα της Καταλονίας και έχει ενσωματωθεί στην ορεινή έκταση της περιοχής, εκπλήσσει με το σχεδιασμό του. Το κτίριο αποτελείται από μια σειρά από επιμήκεις θόλους, οι οποίοι στο πάνω μέρος τους διαθέτουν ένα roof garden που βοηθά στο να μονώσει τη δομή αλλά και να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία. Το roof garden μπορεί να προσεγγιστεί με δύο τρόπους, είτε μέσω ενός τούνελ που οδηγεί στην πάνω πλευρά του παρακείμενου ακίνητου, ή απευθείας από τα αμπέλια.

Ο σχεδιασμός του οινοποιείου έγινε από τους αρχιτέκτονες Jorge Vidal και Víctor Rahola. Καθένας από τις τέσσερις θόλους που δημιούργησαν, φιλοξενεί και μια διαφορετική πτυχή του οινοποιείου. Δίπλα από τα εργαστήρια και τους καταψύκτες, ο πρώτος χώρος παρέχει αποθήκευση για το γεωργικό εξοπλισμό και τα εργαλεία των αμπελώνων, ενώ ο δεύτερος θόλος στεγάζει τους κάδους που απαιτούνται για την παραγωγή του “must”, ενός φρεσκοστυμμένου χυμού που περιέχει τις φλούδες, τους σπόρους αλλά και τα στελέχη των σταφυλιών. Ο τρίτος χώρος χρησιμοποιείται για τη ζύμωση των σταφυλιών, τη διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή του κρασιού. Ο τέταρτος και τελευταίος θόλος παρέχει ένα χώρο για γευσιγνωσία κρασιού, καθώς και μία περιοχή για αποθήκευση μπουκαλιών.

Οι θόλοι μάλιστα συνδέονται με χώρους υπηρεσίας που περιέχουν διαφορετικές εγκαταστάσεις. Το κτίριο διαθέτει ένα μεγάλο βάθος, που εξασφαλίζει ότι ο χώρος διατηρείται ήσυχος και απομονωμένος. «Η κατασκευή του οινοποιείου και η διαδικασία παραγωγής οίνου είναι εξαιρετικά συμφιλιωμένες με την εμπειρία της γνωριμίας της γης», εξηγεί η ομάδα σχεδιασμού και συνεχίζει: «Το κρασί είναι άρωμα, χρώμα, γεύση και σχήμα».

οινοποιείο

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR