Ομόνοια: Το ΜΙΝΙΟΝ γίνεται funky

Γράφει ο Φώτης Μαραγκός
Φωτογράφιση Βασιλική Παπακωνσταντίνου

Το κτίριο ορόσημο των ’80s στέκει εκεί, αποτελώντας ένα από τα πολλά, αναξιοποίητα κτίρια του κέντρου των Αθηνών. Και ενώ, επί πολλά χρόνια,  έχεις συνηθίσει την άκομψη εικόνα ενός σκεπασμένου οικοδομικού κουφαριού, βλέπεις χρώμα. Φυτικός και ζωικός διάκοσμος, πολύχρωμο background και artistic πινελιές σε ένα 4.800τ.μ. εικαστικό lifting, λίγα μέτρα από την παρακμή της Ομόνοιας. Και ναι, είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως η πλατεία, με το ιδιαίτερο σχήμα, τοποθετημένη σε ένα τόσο σημαντικό αστικό τόπο και έχοντας εξαιρετικές κτιριακές υποδομές, μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και πάλι. Για καλό όμως λόγο.

Όσο απομακρύνεται ο λαϊκισμός, περί επένδυσης και επικρατεί ο ρεαλισμός και η συνειδητοποίηση της παρούσας κατάστασης, τόσο πιο επιτακτικός γίνεται από τον πολίτη ο εξορθολογισμός του αστικού χώρου και η αξιοποίηση κάθε δυνατής ευκαιρίας εκκίνησης της αστικής, βιώσιμης ανάπτυξης. Εδώ είναι που χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και φαντασία. Θεωρώ δεδομένο πως η ψυχολογία είναι το παν. Βλέποντας λοιπόν το πολύχρωμο σκέπαστρο στο κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, εκτιμώ πως κάτι κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Ομονοίας. Για άλλη μια φορά, είναι βέβαιο πως την εκκίνηση στην αναμόρφωση του χώρου και της τοπικής αγοράς, δεν θα τη δώσει κάποιο κρατικό σχέδιο αλλά ο ιδιώτης επιχειρηματίας. H Follie Follie, της οποίας ανήκει το κτίριο, υποστήριξε χρηματικά τη δημιουργία του τεράστιου αυτού καλύπτρου (140×28 μέτρα) το οποίο μάλιστα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιάννης Κόττης. Η ενέργεια αυτή, από μόνη της, είναι ενθαρρυντική και προδιαθέτει για επερχόμενες επενδύσεις, τόσο στο κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Η αναγέννηση του ιστορικού, πρώτου ίσως mall των Αθηνών, πέρα από την συμβολική αξία που έχει, θα τονώσει την επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της περιοχής πέριξ της Ομονοίας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην από-γκετοποίηση της. Εμείς, οι σημερινοί τριαντάρηδες, μόνο με συμπάθεια και αναπόληση μπορούμε να δούμε την προοπτική του να ανοίξουν πάλι οι πόρτες του ΜΙΝΙΟΝ. Το ιστορικό πολυκατάστημα έχει τόσο μεγάλη ηθική παρακαταθήκη που η αναβίωση του προκαλεί ευχάριστα, ενώ όλοι το φαντάζονται σαν ένα trendy hot spot σε μια αναδυόμενη – και πάλι – αγορά του κέντρου. Η Ομόνοια υπήρξε όμορφη, υπήρξε το Μίλιον της πρωτεύουσας. Θέλει μια ευκαιρία.

Το ΜΙΝΙΟΝ αποτελεί ένα κρυμμένο asset, το οποίο, όπως και είδαμε, αρχίζει να ετοιμάζεται για κάτι λαμπερό. Αυτό το ευχόμαστε όλοι. Η αθηναϊκή «Place de la Concorde» έχει προοπτικές και είμαι πεπεισμένος πως επιφυλάσσει εκπλήξεις. Μεγαλώνοντας, πιστεύω όλο και περισσότερο πως η αγορά δίνει, νομοτελειακά, λύσεις. Το ΜΙΝΙΟΝ είναι αθηναϊκό σύμβολο και διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μνήμης και αυτό του πρωτοπόρου στο είδος. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα αξιοποιήσει σίγουρα την επιθυμία του κοινού να επισκεφτεί και  να ψωνίσει και πάλι από το mall της καρδιάς μας. Τα καρπούζια, τα λουλούδια και τα γουρουνάκια στη ζωγραφιά του ΜΙΝΙΟΝ κάνουν απόβαση στη πλατεία.

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Lille Petra: Το εκλεπτυσμένο cafe στην Κοπεγχάγη που εξυμνεί το scandi style