Blind Pilots Project

Η γεύση που έμεινε από το Blind Pilots Project

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Όλγα Κοτλίδα

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Flash Back σ’ ένα ωραίο γεγονός, σε μια άκρως Airτιστίκ διοργάνωση και σε ένα εικαστικό project που πριν μερικές εβδομάδες έλαβε χώρα εκεί στο Λιμάνι, εκεί που συμβαίνει Τέχνη, απελευθερώνεται δημιουργία, αντικρίζεις καθαρό χρώμα, επικοινωνείς με αληθινές εικόνες. Εκεί που ακόμα και οι σκιές διατηρούν μια λάμψη. Βlind Pilots Project λοιπόν και στο επίκεντρο η φωτογραφία!

Ο όρος «φωτογραφία» χρησιμοποιήθηκε από τον Sir John Hershelo για πρώτη φορά το 1839. Εύλογο είναι να σημειωθεί ότι σε σχέση με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το θέατρο, δύναται να συγκαταλεχθεί στη νέα τέχνη που η εξέλιξή της σαφώς συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και διαθέτει ποικίλες προοπτικές εξερεύνησης των δυνατοτήτων της και διεύρυνσης των οριζόντων της. Στα πρώτα βήματά της, όπου ένα οικογενειακό πορτραίτο αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός, η αποτύπωση του πραγματικού κόσμου σε ένα κομμάτι χαρτί ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, που ώθησε ακόμα και τις κλασικές τέχνες να αναψηλαφήσουν ή και να αναθεωρήσουν το ρόλο τους.

Δημιουργία, πρόσωπα, τοπία, αυθαίρετες εικόνες, σκιές, αντικείμενα τοποθετημένα σε διαφορετικά σκηνικά, πορτραίτα και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς παρήλαυναν στα έργα των φωτογράφων. Μια έκθεση με συμμετοχές απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη με ποικίλες θεματικές και με μια παλέτα χρωμάτων, φωτοσκιάσεων και οπτικών που διαφέρουν, εκπλήσσουν και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ένα φωτογραφικό project διεθνούς βεληνεκούς σ’ ένα από τα πιο φωτογενή σημεία της πόλης παρουσίασε 85 φωτογράφους, οι περισσότεροι από τους οποίους διεθνώς βραβευμένοι για το έργο τους και τις συλλογές τους. 85 διαφορετικά ονόματα, 85 διαφορετικές οπτικές γωνίες, αισθητικές, τεχνικές, ιδέες και ιστορίες.

Ένα Ταξίδι από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία, την Αφρική και τη Μαλαισία. Μια βόλτα με γνώμονα εικόνες και χρώμα, σημεία και διαδρομές, πρόσωπα και ιστορίες μέχρι την Ιαπωνία, την Αμερική, τη Ρωσία, την Ευρώπη και πίσω. Γιατί είναι ωραίο, είναι εποικοδομητικό να υπάρχει διάλογος πολιτισμών και ιδεών. Γιατί είναι υποχρέωση όλων το ενδιαφέρον μας για άλλους ανθρώπους, άλλες κουλτούρες, άλλες αισθητικές. Γιατί η ανταλλαγή ματιάς, ιδέας, οπτικής, σημείου και εικόνας μας κάνει λίγο καλύτερους, μας καθιστά δημιουργικούς και όλα αυτά μέσω της τέχνης και συγκεκριμένα της φωτογραφίας.

«Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης και δεν επιδέχεται σε καμία περίπτωση ασφυκτικά συστήματα κανόνων.  Η φωτογραφία ως τέχνη δεν έχει ανάγκη περιχαράκωσης πίσω από στεγανά συστήματα κανόνων. Δεν υπάρχουν «συνταγές» ή κεκτημένα. Η αναζήτηση του περιεχομένου είναι ένα βασικό ζητούμενο, και ίσως αποτελεί το συστατικό που κάνει τη διαφορά.

Και αυτή η αναζήτηση, που κάνει τη δημιουργική διαδικασία συναρπαστική, απλώνεται και αλληλεπιδρά με τις άλλες τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο, με όλες τις μορφές πνευματικής καλλιέργειας που κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί, να ταξιδεύει, να οραματίζεται>>Κάτι παρόμοιο προσέφερε και το Blind Pilots Project όπου με αέρα δημιουργίας και αισθητικής προσγειώθηκε και επικοινώνησε το περιεχόμενο του με όλους. Ένα Project που δεν είναι απλώς μια έκθεση Φωτογραφίας αλλά μια Εμπειρία Εικόνας ντυμένης αρμονικά με ήχους και γεύσεις. Ένας πλουραλισμός – θα λέγαμε- εικαστικών και πολιτιστικών πεδίων.

Κλείνοντας και αναμένοντας το επόμενο Blind Pilots Project, μην ξεχνάτε, όπως σημείωσε και ο καλλιτέχνης Τάσος Χίος στο έργο του (Φωτογράφος, Έκθεση Φωτογραφίας – Blind Pilots Project), ότι «η μαγεία της φωτογραφίας βρίσκεται στο ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να μεταμορφώσεις αυτή την πραγματικότητα». Σ’ αυτήν τη μεταμόρφωση έγκειται και η γοητεία της φωτογραφίας.

Τι είναι το Blind Pilots Project και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό;
Το Blind Pilots Project είναι μια προσπάθεια να ενωθούν πολλές τέχνες μαζί, είναι ένα καλλιτεχνικό medley, είναι πολλά μαζί αλλά και το καθένα μόνο του. Είναι δυνατή μουσική, είναι κοκτέιλ στο χέρι, είναι τέχνη, είναι φαντασία, είναι μια όμορφη ιδέα, είναι μια απόδραση από τον ψηφιακό κόσμο, όπου όλοι μας έχουμε παγιδευτεί. Πίσω από το project κρύβεται μια παρέα από παθιασμένους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν, θέλουν να αποδράσουν θέλουν να «πετάξουν», να ταξιδέψουν… Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γιατί Blind Pilots Project; Από πού εμπνευστήκατε για την τιτλοφόρηση του project;
Οι Blind Pilots είναι ένας τίτλος, ένα όνομα, το οποίο ταξιδεύει μαζί μας πολλά χρόνια τώρα. Προσπαθεί να προκαλέσει με την αντίθεσή του, δείχνοντας πως ναι, μπορεί να είμαστε τυφλοί (εμείς, όλοι μας) αλλά τουλάχιστον εκείνοι προσπαθούν να κοιτάξουν παραπέρα, να δουν, να μάθουν, ίσως να σου δείξουν και κάτι, να σε καθοδηγήσουν, να σου παρουσιάσουν, αλλά ίσως και όχι… Ίσως να χρειάζονται και τη βοήθειά σου. Οπότε ελάτε μαζί μας, δίπλα μας, μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα όλοι μαζί. Εξάλλου, B.eauty L.ies I.n N.ew D.estinations, αυτό είναι το slogan που μας εκφράζει.

Τι είδους AIRτιστίκ ή αλλιώς «αρτίστικες πτήσεις» είχε την ευκαιρία να κάνει το κοινό; 
Στο φετινό Blind Pilots Project παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας “The way EΥE see it”, στην οποία εκτέθηκαν τα έργα 85 φωτογράφων από όλο τον κόσμο (Ινδία, Αυστραλία, Αφρική, Μαλαισία, Ιαπωνία, Αμερική, Ρωσία, Λιθουανία, Ευρώπη). Μεταξύ αυτών ήταν και πολυβραβευμένα ονόματα, όπως οι Raquel Chiceri, Alex Coghe, Andrey Kezzyn, Andrew Suryono, Jarrad Seng, Tina Signesdottir Hult, Krasi Matarov και Roy Terlier. Επίσης, παρουσιάστηκε δίπλα στα έργα των γνωστών και βραβευμένων φωτογράφων η έκθεση φωτογραφίας “Me the world and EYE”, που περιλαμβάνει τα 15 έργα των νικητών του διαγωνισμού φωτογραφίας, η οποία «έτρεξε» στη σελίδα μας στο facebook (500+ συμμετοχές) με πραγματικά πολύ αξιόλογες δουλειές. Μην ξεχνάμε πως στη διάρκεια του project είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και χορογραφικό έργο από τη γνωστή κολεκτίβα της Θεσσαλονίκης, Rough | Cut.

Επιπλέον, όλη η Αποθήκη Γ’ διακοσμήθηκε με art installations κάνοντας πιο AIRtistic το περιβάλλον, από καλλιτέχνες όπως οι Θέο Φράστανλης, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Γιώργος Ευσταθουλίδης, Τάσος Κελεμίδης, Μαρία Στάμογλου, Μαρία Θουκιδίδου, Δημήτρης Κρίστιτς, Χρήστος Αλαβέρας και Κώστας Τεμέλογλου.

Κι ας μην ξεχνάμε φυσικά, πως πάνω στο stage γνωστοί Dj έπαιζαν μουσική για 9 συνεχόμενες ώρες. Chris Ex, Maria S, Mononome, ο αγαπημένος από όλους, Γάλλος, Hugo Kant και ο Νορβηγός κυρίαρχος της melancholic house μουσικής σκηνής, ο πασίγνωστος Finnebassen.

Ποια χρονιά ξεκίνησε να διοργανώνεται και ποιο το έναυσμα;
Το Blind Pilots Project διοργανώνεται για 2η φορά και φέτος οργανώσαμε μία ακόμα έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έναυσμά του είναι η ιδέα να δημιουργήσουμε το event που θέλουμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε attend και δεν το βρίσκουμε. Ένα project που θα γεμίσει της ψυχές μας, καθώς το οργανώνουμε αλλά και τελικά όλων όσων το παρακολουθήσουν. Και πλέον, μετά από τόσα μα τόσα ευχαριστήρια mails που έρχονται κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, νομίζω έχουμε εθιστεί στο να γνωρίζουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους, ανθρώπους της τέχνης, ανθρώπους σαν κι εμάς. Οπότε, ας τους μαζέψουμε όλους κάτω από μια στέγη επιτέλους.

Πώς προέκυψε η τοποθεσία της Αποθήκης Γ’ στο Λιμάνι;
Σίγουρα δεν ήταν μια τυφλή επιλογή… Ο ρομαντισμός που σου βγάζει η αποθήκη είναι μοναδικός. Από την πρώτη στιγμή που μας μπήκε η σκέψη για το project, αυτό το μέρος σκεφτήκαμε, με το που μπαίνεις στο χώρο βγαίνουν συναισθήματα περίεργα. Μπαίνεις και ανοίγει το μάτι σου… Και η τοποθεσία, το μοναδικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

Τι αέρα και τι αίσθηση σας αποπνέει ο συγκεκριμένος χώρος για τη διεξαγωγή του project και των δράσεων;
Πιστεύουμε πως η αποθήκη είναι ένας χώρος που πάντα φιλοξενεί πολιτισμό, πάντα φιλοξενεί ωραίες και αξιόλογες προσπάθειες και σίγουρα φιλοξενεί τα πιο hot events της Θεσσαλονίκης. Η Αποθήκη Γ’ είναι το λιμάνι και το λιμάνι είναι Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε πώς “οne thing led to another” και χτύπησαν οι Blind Pilots την πόρτα της.

Η Τέχνη της φωτογραφίας στο Επίκεντρο! Τι θεματικές παρακολουθήσαμε;
Προσπαθήσαμε να δώσουμε  στους φωτογράφους μας ένα θέμα φωτογράφισης αρκετά ανοιχτό, για να αφήσει τον καλλιτέχνη να εκφραστεί. Παράλληλα όμως ήταν ένα θέμα και αρκετά κλειστό, μιας και θα πρέπει να μας εξηγήσει αυτή την εικόνα, αυτή την έκφραση, αυτή την ιδέα. Πώς την είδε, να μας περιγράψει “the way he saw it”. Να δώσει στους τυφλούς πιλότους αλλά και σε όλους τους επιβάτες μια ματιά από τη δική του ζωή, από τη δική του περιπέτεια. Οπότε οι θεματικές, όπως τις ρωτάτε, ήταν βγαλμένες μέσα από το φακό και το μυαλό τόσο διαφορετικών φωτογράφων, μυαλών, πολιτισμών και κόσμων.

Πώς έγινε η επιλογή του κάθε καλλιτέχνη με το έργο του;
Προσεγγίσαμε πολλούς φωτογράφους – χωρίς υπερβολές – από όλο τον πλανήτη, φτάνοντας – πάλι χωρίς υπερβολές – τα 1500 emails. Είναι εθιστικό, πορωτικό και απίθανο το συναίσθημα να ανταλλάσσεις απόψεις και ιδέες με ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς κόσμους σε καθημερινή βάση! Μαθαίνεις να βλέπεις καλύτερα, ακόμα κι εμείς. Επικοινωνήσαμε με φωτογράφους που μας άγγιξαν με το έργο τους, με τις εικόνες τους και τελικά σίγουρα και με τα λόγια τους. Μέσα από την τέχνη γεννήθηκαν και φιλίες και μέσα από αυτές τις φωτογραφικές διεθνείς φιλίες γεννήθηκε και η έκθεση που όλοι απολαύσαμε και σίγουρα κάπου σύντομα θα ξαναπολαύσουμε…

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το event και η σελίδα του Blind Pilots Project.

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου